POCETNA STRANA

 
SEMINARSKI RAD IZ VETERINE
 

Skotna mačka   

Skotna mačka traži više pažnje i posebnu njegu. Postoje i posebne hrane specijalno za buduće mame. Macu morate više držati na oku i paziti da se ne udara da ne bi povrijedila i ostavila posljedice na mačićima. Ukoliko ne znate je li vam maca skotna neki simptomi su neuobičajena debljina, pojačano traženje vaše pažnje, traži da ju često mazite po donjem dijelu trbuha ali i po drugim dijelovima tijela, više jede… Mačka nosi mačiće 64 dana od začeća. Kada dođe vrijeme koćenja, mačka će već malo ranije početi tržiti ugodno mjesto gdje će njeni mačići biti sigurni. Često to bude neko toplo i mračno, te pomalo skučeno mjesto. Mačka će se rijetko omaciti tamo gdje joj vi to odredite (to najčešće bude nekakva kutija). Ali ako joj priuštite prave uvijete sigurno će se omaciti. Ako prije poroda bude jako prela to vjerojatno znači da ju boli trbuh, ne da uživa. Jer mačke predu i kada ih nešto boli. U vremenu otkada počne tražiti mjesto biti će nemirna i često će odlaziti na trenutke na to mjesto. Mačka će kada bude došlo vrijeme sama otići na svoje mjesto i leći. Bilo bi dobro da dok ne izađe prvi mačić budete s njom i dajete joj podršku. Kada bude porađala također je moguće da mijauče jer niti jedan porod nije lak i bezopasan. Ukoliko smatrate da vam treba stručna pomoć i ako je vaša maca imala problema u prošlim porođajima bilo bi dobro da pozovete i veterinara.
Ako pak ne želite da vaša maca ostane skotna, onda bi bilo najbolje da ju sterilizirate. To je mogućnost i u slučaju da nemate gdje s mačićima i ako im nećete moći pružiti prave životne uvijete.
Ukoliko želite da mačka bude sretna i osnuje svoju obitelj i ako imate uvijete za to, svakako vam preporučam da joj pružite priliku! Maca će usrećiti i vas, a i sama će biti sretna.


Skotna macka

Skotna maca


Skotnost i okot mlade mačke i briga o mladuncima

Prvi polni žar se javlja u starosti od 5 - 9 meseci i ponavlja se u različitim vremenskim intervalima, a traje u proseku 5 - 7 dana, mada može trajati i duže. Ukoliko se mačka parila, graviditet traje oko dva meseca (63 dana), a mačka okoti obično 2 - 6 mačića.
Ako mačka nije emocionalno zrela ili nema razvijen majčinski instinkt, moguće je da odbaci mačiće.
Majčinski instinkt se zasniva i zavisi od emocionalne zrelosti, genetike, iskustva koje je mačka imala sa svojom majkom. Uobičajeno, mačka je zaštitnik svog legla od prvog dana i prilikom odbrane svojih mačića može pokazati agresiju. Mačka često nakon nekoliko dana seli svoje mlade na drugo mesto. Tokom prvih nedelja mačići su u potpunosti vezani za majku. Sisanje traje 4-6 nedelja a ponekad i duže.
Sterilizaciju možete uraditi nakon 2 meseca od porođaja, kada su mačići vitalni i spremni za samostalan život.
Važno je istaći da bi sterilizaciju trebalo sprovesti kada životinja nije u teranju.

Skotna maca i briga o mačićima...

Graviditet u mačaka traje oko 2 mjeseca. Do oplodnje dolazi u rogu maternice i fetusi su u svakom rogu smješteni jedan iza drugoga. Pod utjecajem progesterona, hormona trudnoće, maca počinje mijenjati svoje ponašanje, smanjujući razinu aktvnosti i više se odmarajući. Nekoliko dana prije poroda ženka postaje nemirna i istražuje izabrano skrovište. Mačke u principu same izabiru mjesto u kojem će dočekati svoje potomstvo, moguće, no vrlo rijetko prihvaćaju mjesta koja smo mi izabrali za njih. Mjesto koje izabire posjećivati će nekoliko puta prije poroda, kako bi cijelog obilježila svojim mirisom, pomoću kojeg će se njeni mačići kasnije orijentirati. Što se porod više približava, mačka gubi apetit i nemirno se kreće po svome "gnijezdu", sve dok ne započnu kontrakcije. Mliječna žlijezda nabubri i počine lučiti kolostrum, a trbuh se opusti kao da "visi". Stidnica natekne, postaje mekana.

Porođaj mačaka obično prolazi bez komplikacija. Kada se kontrakcije počinju javljati svakih 30 sekundi porod je vrlo blizu. Sa pojavom kontrakcija, povećava se i frekvencija disanja. Cervix (grlić maternice) se skraćuje, postepeno se otvara, kontrakcije postaju sve dulje i jače, a otapanjem sluzavog čepa koji je zatvarao cervix, pojavljuje se krvava sluz.

Porod započinje prvim trudom, dolazi do otvaranja cervixa - stadij otvaranja traje 8 sati i završava potpunim otvaranjem. U ovom satdiju dolazi i do pucanja i izlaženja plodnih mjehura. Nakon ovog stadija slijedi stadij istiskivanja ploda.

Sa mačićem izlaze i plodne ovojnice, koje mačka poliže i proguta, te stimulira mačiće da samostalno udahnu zrak. Ako mačka to propusti, učinite to Vi, oslobodite mačiće plodnih ovojnica kako bi mogli disati. Nakon toga, slijedećim kontrakcijama izlazi posteljica koju će mačka, nakon što pregrize pupčanu vrpcu pojesti. Ako porod ne nastupi u roku od 12 sati nakon pojave sukrvavog iscjetka, zatražite pomoć veterinara.

Majčinski instinkt temelji se na emocionalnoj zrelosti, genetici i iskustvu koje je mačka imala sa vlastitom majkom. Ne postoji veći oblik agresije od onoga kada mačka brani svoje leglo, ona neće samo zastrašiti, već će okrutno braniti svoje mačiće. Ubrzo nakon poroda, njezin je prvi instinkt da leglo drži na okupu i čuva od opasnosti. Mačka često nakon nekoliko dana seli svoje mlade na drugo mjesto. Kako bi pomakla svoje mačiće, jednog po jednog, držeći za kožni nabor na vratu, prenosi ih. Mačiči pomoću receptora u nosu pronalaze mliječnu žlijezdu i tijekom cijelog perioda sisanja vraćaju se na istu. Otpuštanje mlijeka, potiču gnječući prednjim šapama sisu. Majčino mlijeko ima visoku koncentraciju masti i proteina koji pomažu mačićima u brzom rastu. Sisanje traje od 4-6 tjedana, no ponekad se i produljuje na duži period. Tijekom prvih tjedana, mačići su potpuno ovisni o majci. Njeno lizanje potiče mačića na pražnjenje mokraćnog mjehura i crijeva, čije će otpadne tvari pojesti.

Vrlo je bitna prehrana mačke kako za vrijeme graviditeta, tako i za vrijeme laktacije. Mačku hranite jednom od super premium hrana za mačiće, gravidne mačke i mačke u laktaciji, iz linije Hills, Eukanuba, Royal Canin ili Pro plan, a hrana mora biti dostupna ad libitum (jede koliko hoće). Ovakva hrana podmiruje energetske potrebe mačke u laktaciji.

Mačići počinju jesti krutu hranu u dobi od mjesec dana, a savjetujem da također koristite hranu ovih proizvođača. Kada počnu jesti, mogu se polako početi odvajati od majke između 5 i 6 tjedna starosti.

Preporučljivo je mačiće očistiti od crijevnih nametnika već u dobi od 10 dana, antihelmintskim pastama koje se daju trokratno u razmacima od 10-14 dana. Vakcinacija protiv mačjih zaraznih bolesti obavlja se sa 8 tjedana starosti, te se revakciniraju nakon 3-4 tjedna, a potom svake godine jedanput.

Skotna maca

Mačke nose oko devet tjedana (57 - 70 dana).
Tijekom prve polovine graviditeta u mačaka se gotovo ne zamjećuju nikakvi vanjski znakovi. Kako se plodovi razvijaju, mačka postaje sve teža i postupno smanjuje aktivnosti, te se sve više odmara. Tipično je da bradavice u gravidnih mačaka s vremenom postaju veće i više ljubičaste, što se može uočiti nakon trećeg tjedna graviditeta.
Najraniji znak graviditeta u mačaka je povećanje rogova maternice, a može se već nakon četvrtog dana dijagnosticirati ultrazvučnim pregledom. Mačke najčešće nose više plodova, a svaki se počinje razvijati u zasebnoj gestacijskoj vreći. Dijagnostika rane gravidnosti klinički se svodi na palpaciju (opipavanje) povećane maternice i prisustvo gestacijskih vreća. Pokreti ploda prate se od 33 - 35. dana gravidnosti, te ih nakon tog perioda možete uočiti promatrajući mačku koja mirno leži.
Osnovni vanjski znaci druge polovine graviditeta u mačaka su: izostanak tjeranja, proširen abdomen i otečene mliječne žlijezde. Ukoliko je zaista tako, uskoro će maca početi čupkati dlake oko mliječnih žlijezda, tako da one postaju izložene i vidljivije. Kod mladih maca se abdomen znakovito proširi tek u zadnjim tjednima - pa ukoliko sada primjećujete da se svakim danom maca sve više "širi", to s većom sigurnošću možete očekivati okot.
Nekoliko dana prije poroda ženka postaje nemirna i traži pogodno sklonište. Što se porod više približava, mačka gubi apetit i nemirno se kreće po ležaju sve dok ne započnu kontrakcije.
Tijekom graviditeta i dojenja, mačkama treba osigurati kvalitetnu prehranu obzirom na vrlo visoke potrebe organizma na pojedinim hranjivim tvarima. Tim više ako se radi o relativno mladoj majci čiji organizam i sam još nije u potpunosti završio fazu rasta.
Pri izboru hrane i dodataka prehrani pomoći će Vam savjetom veterinari u svakoj prodavaonici Pet centra.

Kada je pravo vreme za sterilizaciju?

Mačke dostižu polnu zrelost u uzrastu od 5 do 9 meseci. Mačke su sezonski poliestrične životinje, odnosno kod njih se javlja teranje više puta godišnje. Preporučuje se da se mačke sterilišu u uzrastu od 6 meseci.
Tu se misli na sterilizaciju pre prvog teranja, tako da je sada pravo vreme da ih sterilišete. Najvažniji razlozi zbog kojih se preporučuje sterilizacija su: značajno se smanjuje rizik od oboljenja kao što su tumor mlečne žlezde, jajnika, materice. Izbegavate mnoge neprijatnosti kao što su: bežanje u potrazi za partnerom, posle čega Vaša mačka može da se izgubi, smanjuje se agresivnost, glasno mjaukanje, uznemirenost i destruktivno ponašanje ljubimaca. Sprečavate neželjenu trudnoću i rađanje velikog broja potomaka.
Zbog smanjene aktivnosti posle operacije, mačke su sklonije gojaznosti, naročito ako jedu istu količinu hrane kao i pre operacije. Zbog toga je poželjno mačke hraniti hranom koja je prilagođena njihovim potrebama. Sam postupak obavlja se u opštoj anesteziji. Sterilizacijom mačke uklanjaju se reproduktivni organi. Posle sterilizacije, prvih sedam dana je neophodno da maci obezbedite mir i tišinu. Savetujem Vam da macu nekoliko dana posle operacije hranite specijalnom medicinskom hranom za kvalitetniji i brži oporavak.

Kod nas u Pet centru možete da kupite konzerviranu, medicinsku hranu za oporavak i to:
- Hills a / d konzerviranu hranu
- Royal Canin Recovery

Ova medicinska hrana izuzetno je ukusna, visokoenergetska, bogata lako svarljivim proteinima, vitaminima, omega-3 kiselinama i mineralima. Ishrana ovom hranom je važna zbog toga  da bi se održao imunološki sistem i sprečila mogućnost komplikacija tokom oporavka. Danas je sterilizacija mačaka u svim veterinarskim ambulantama rutinski postupak.

SKOTNE MAČKE I OKOT

Prvi vidljivi znakovi trudnoće javljaju se tri tjedna nakon parenja promjenom boje bradavica koje postaju ružićaste.Ako niste sigurni dali je vaša mačka skotna vaš veterinar može obaviti ultrazvuk.Trudna mačka je stalno gladna,posebno nakon okota.Hranite je dobro,ali ne previše.Kalcij je posebno važan kako bi ste zaštitili mačku od mogućih oštećenja kostiju tjekom trudnoće.Pred kraj trudnoće hranite mačku hranom za mačiće.
Tjekom trudnoće mačka postaje mirnija,ljenija i manje spremna na igru.Ostavite je na miru to je sasvim normalno stanje.Nakon što se pojavi mlijeko u macinim prsima ona će pokazivati znakove nelagode.Stalno će lizati bradavice kako bi ublažila pritisak.Pred kraj trudnoće mačka postaje vrlo nemirna. Pazite na nju kako za okot ne bi izabrala neko vama nepristupačno mjesto.24 sata prije okota mačka može izgubiti apetit i tjelesna joj se temperatura može smanjiti.Veliki događaj morate čekati pripremljeni.Dobro je uza sebe imati npr:dezinfikacijsko sredstvo,čiste ubruse,ručnike,termofor i broj dežurnog veterinara za slučaj da nešto pođe po krivu.Naša će maca pokazati kad je došlo vrijeme za okot.Počet će presti,otići će na mjesto koje je izabrala i ubrzano će disati.Trudovi će početi polako i s dugim pauzama bez promjena.Tjekom trudova mačka će se gnjezditi,okretati pa čak i napustiti planirano mjesto okota.Iz rodnice se može pojaviti prozirni iscjedak i tad mačka više neće napuštati mjesto okota.
Napinjali će se trudovi pojavljivati sve češče.Pojavljuje se mutan mjehur ,opna s mačićem kojeg će napinjanje izbaciti.Posteljica s membranom izlazi odmah nakon mačića.Pomoću nje mačić se hranio dok je bio u majčinom trbuhu.Svakom mačiću pripada njegova posteljica.Pri koćenju vodite računa da je izašao isti broj mačića koliko ima posteljica.Ako mačka želi pojesti posteljicu ne sprječavajte je u tome.

Nemojte zaboraviti da postoji i lažna trudnoća kod koje mačka pokazuje iste simtome kao i kod prave trudmoće.Posavjetujte se o tome s veterinarom.

PROČITAJ / PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
ASTRONOMIJA | BANKARSTVO I MONETARNA EKONOMIJA | BIOLOGIJA | EKONOMIJA | ELEKTRONIKA | ELEKTRONSKO POSLOVANJE | EKOLOGIJA - EKOLOŠKI MENADŽMENT | FILOZOFIJA | FINANSIJE |  FINANSIJSKA TRŽIŠTA I BERZANSKI    MENADŽMENT | FINANSIJSKI MENADŽMENT | FISKALNA EKONOMIJA | FIZIKA | GEOGRAFIJA | HEMIJA I INFORMACIONI SISTEMI | INFORMATIKA | INTERNET - WEB | ISTORIJA | JAVNE FINANSIJE | KOMUNIKOLOGIJA - KOMUNIKACIJE | KRIMINOLOGIJA | KNJIŽEVNOST I JEZIK | LOGISTIKA | LOGOPEDIJA | LJUDSKI RESURSI | MAKROEKONOMIJA | MARKETING | MATEMATIKA | MEDICINA | MEDJUNARODNA EKONOMIJA | MENADŽMENT | MIKROEKONOMIJA | MULTIMEDIJA | ODNOSI SA JAVNOŠĆU |  OPERATIVNI I STRATEGIJSKI    MENADŽMENT | OSNOVI MENADŽMENTA | OSNOVI EKONOMIJE | OSIGURANJE | PARAPSIHOLOGIJA | PEDAGOGIJA | POLITIČKE NAUKE | POLJOPRIVREDA | POSLOVNA EKONOMIJA | POSLOVNA ETIKA | PRAVO | PRAVO EVROPSKE UNIJE | PREDUZETNIŠTVO | PRIVREDNI SISTEMI | PROIZVODNI I USLUŽNI MENADŽMENT | PROGRAMIRANJE | PSIHOLOGIJA | PSIHIJATRIJA / PSIHOPATOLOGIJA | RAČUNOVODSTVO | RELIGIJA | SOCIOLOGIJA |  SPOLJNOTRGOVINSKO I DEVIZNO POSLOVANJE | SPORT - MENADŽMENT U SPORTU | STATISTIKA | TEHNOLOŠKI SISTEMI | TURIZMOLOGIJA | UPRAVLJANJE KVALITETOM | UPRAVLJANJE PROMENAMA | VETERINA | ŽURNALISTIKA - NOVINARSTVO

preuzmi seminarski rad u wordu » » »  

Besplatni Seminarski Radovi