POCETNA STRANA

 
SEMINARSKI RAD IZ INFORMATIKE
 
OSTALI SEMINARSKI RADOVI
- INFORMATIKA -
 

 

 

 


LASERSKI ŠTAMPAČ


Setite se samo predvidanja da će računari eliminisati potrebu za štampom dokumenata – kako je to bilo pogrešno predvidanje. Odštampani materijal se gomila brže nego ikad. Stoga, prvo pitanje koja vam je na pameti, kada budete ulazili u radnju da kupite štampač, treba da bude: za šta mi je potreban štampač?
Običnim korisnicima štampač je potreban za kućne potrebe ili za manji kancelarijski rad. Tip štampača koji ćete odabrati zavisi od toga šta želite da štampate – tekst, grafikone ili fotografije u crno-beloj ili kolornoj štampi. Ukoliko znate da će tekstualni dokumenti činiti većinu vaših potreba za štampom, onda je crno-beli štampač najpogodniji izbor za vas. Ali zato za većinu grafikona i fotografija biće vam potrebna kolorna štampa što samo znači da ćete morati izabrati ili inkjet štampač ili ukoliko ste u mogućnosti kolor laser. Takode, zaposleni u malim kancelarijama pored personalnih štampača trebaju razmotriti i opcije višenamenskih štampača, lasera ili portabl štampača za svoje poslovne potrebe. Tj., bilo kakve da su vaše potrebe, uvek postoji štampač koji odgovara istim, samo je potrebno da odvojite malo slobodnog vremena da biste pronašli odgovarajući proizvod.Laserski štampač


Laserski štampač (na engl. Laser Jet Printer) radi na istom principu na kome radi i fotokopir aparat.Štampanje na laserskom štampaču finkcioniše tako što logičko 0 ili 1 prekida laserski snop koji se preko ogledala prenosi na valjak.Valjak je osetljiv na svetlo(selenski sloj) i ima neko naelektrisanje.Kada svetlo padne na valjak,osvetljena tačka izgubi naelektrisanje.Tonet je istog naelektrisanja kao i valjak pa se hvata za
valjak samo tamo gde je valjak depolarizovan.Toner se sa valjka prenosi na papir koji zatim prolazi ispod grejnog valjka i na taj način se obezbeđuje njegovo pečenje i trajno prijanjanje na papir.Ima bolji kvalitet i veću brzinu štampe u odnosu na matrični štampač.Rezolucija laserskih štampača se kreće od 300 x 300 do 1200 x 1200 dpi.Već i kvalitet štampe od 600 x 600 je prihvatljiv u oblasti izdavaštva,a značajno je i to što se mogu štampati slova raznih azbuka i stilova,uključujući crteže i slike.Brzina štampe se kreće od 4 do 40 starnica u minutu.Nekoliko puta su skupljji od matričnih štampača ali su isto toliko puta i bolji odnosno kvalitetniji i brži.Pojava laserskih štampača omogućila je pripremu knjiga i drugih publikacija za potrebe izdavaštva na personalnim računarima.Pored crno belih postoje i kolor laserski
štampači visoke rezolucije i velike palete boja(koje odgovoraju XGA monitorima).
Pogodni su za reprodukciju kolor fotografija,ali im je cena znatno viša što određuje njihovu upotrebu.


Injekt i kolor laserski štampači


Inkjet štampači, najprostije opisano, funkcionišu tako što preko mlaznica ispuštaju male kapljice mastila na papir. Na ovaj način možete odštampati crno-bele ili kolor slike i u nekim slučajevima slike foto kvaliteta. Ipak, inkjet štampači mogu imati problema sa oštrinom linija tako da kvalitet odštampanog teksta može varirati o dovljnog do dobrog što u velikoj meri zavisi od brzine kojom štampate tekst.
Dosta osnovnih modela inkjet štampača poseduje tri boje cijan, magentu i žutu (CMY – cyan, magenta, yellow), čijom kombinacijom se dobija kompozitna crna. Na ovaj proces se troši dosta mastila, pored toga dosta često kompozitna crna je illi plavičasta ili zelenkasta, što nije idealno za tekst. Za stvarnu crnu, potreban vam je štampač koji poseduje najmanje dva kertridža: jedan kolorni (CMY) kertridž i jedan crni (K) kertridž. Najbolja kombinacija je štampač koji poseduje poseban kertridž za svaku boju, tako da menjate samo boju koju ste potrošili (medutim ovakvi štampači i koštaju više).
Skromnije fotografije iziskuju CMYK štampače, dok će vam za profesionalne fotografije biti potreban šestokolorni štampač, kome je pridodata svetlo cijan i svetlo magenta. Ovi foto štampači su izvrsni za štampu fotografija, ali su zato praktično izgubljeni za štampu teksta. Vodite računa da je za štampu visoko kvalitetnih fotografija, treba potrošiti dosta mastila i da morate štampati na specijalnim medijima, tako da su cena mastila i cena medija za štampu faktori koje takode morate uzeti u obzir.
Možemo slobodno reči da inkjet štampači ne predstavljaju ‘’formulu1’’ u svetu štampača. Sa brzinama od 2-6 stranica u minuti (sum) za kvalitetniji tekst i oko 1-2 minute za kvalitetnu grafiku. Sasvim je normalno da se sa povećanjem cene štampača povećava i brzina. Mnogo skuplja opcija za kolor štampu je kolor laserski štampač koji koristi CMYK tonere. Na ovakvom štampaču možete odštampati kvalitetne kolor grafike i fotografije, kao i vrlo kvalitetan tekst (‘’laserski oštar’’), i to pri znatno većim brzinama: od 14 i više stranica u minuti za kvalitetan tekst i 1-5 sum za grafiku. Normalno je da ćete za ovakve karakteristike štampača morati i da izdvojite znatno više novca. Na duže staze, kolor toneri su znatno jeftiniji po stranici štampe nego inkjet kertridži, ali ovo može biti opravdanje za kupovinu kolor laserskog štampača samo ukoliko imate potrebu za velikim obimom kolor štampe.Crno-beli laserski štampači


Laserski štampači rade na istom elektrostatičkom principu kao i fotokopiri, što i utiče na njihovu brzinu. Crno-beli laserski štampači daju veoma oštar tekst pri štampanju pri brzinama od 15 i više stranica u minuti, kao i kvalitene grafikone pri brzinama od 6 i više stranica u minuti. Laserski štampači su najbolji za štampu teksta, pogotovo ukoliko vam je potrebna štampa fontova većih ili manjih od standardnih veličina 10
do 12 point-a. Laserski štampači imaju takode, i znatno nižu cene štampe po stranici, pošto je crni toner komparitivno jeftiniji, kao i zbog toga što se običan papir najviše koristi za štampu. Laserski štampači su takode bolji i pri rukovanju sa papirom. Na primer, poseduju mnogo veće kasete za ulaganje papira ili im se može mnogo lakše prikačiti dodatna kaseta za različite veličine papira. Ove osobine čine laserski štampač izuzetnim za male ili kućne kancelarije.


Višenamenski uredaji


U okruženju male kancelarije, štampač predstavlja jedan od korisnih uredaja koji je u svakodnevnoj upotrebi pored recimo: kopira, skenera ili faksa. Vodeći računa o ovoj činjenici kreirani su višenamenski uredaji, a da bi kombinovali štampanje, kopiranje, skeniranje i slanje faksova, i to sve u jednom uredaju. Višenamenski uredaji su znatno jeftiniji nego da kupujete svaki uredaj ponaosob, zauzimaju manje mesta i potreban im je samo jedan kabl za priključivanje i jedan napojni kabl.
Gornji pasus vas može navesti na mišljenje da ste kupovinom višenamenskog uredaja rešili sve vaše probleme vezane za kancelarijski sto – e, pa nije baš tako.
Mana ovih uredaja je da kada jedna od komponenti zakaže i ceo uredaj neće raditit. Praktično to znači: da ako vam ne radi štampač neće vam raditi ni faks ni kopir.
Takode, ne postoji mogućnost nadogradnje pojedinačnih komponenti. Višenamenski uredaj možemo uporediti sa situacijom kada sa još dvoje prijatelja treba da izaberete film koji ćete gledati (mada kažu da je za sreću potrebno troje). što praktično znači da ćete uvek morati napraviti neku vrstu kompromisa. Na primer, možda će vam biti poreban višenamenski uredaj sa crno-belim laserskim štampačem, ali onda nećete imati mogućnost kolor štampe kolor skenova. Stoga je najbolje da odredite koja vam je funkcija najpotrebnija i da prema njoj odaberete model koji ima najizraženiju traženu funkciju. Softver koji se isporučuje uz ove uredaje može biti komplikovan, ponekad i zbunjujući. Stoga bi bilo dobro proveriti na internet adresi proizvodača koliko lako se može upravljati uredajem. U zavisnosti od modela, višenamenski uredaji mogu i samostalno (bez prisustva računara) obavljati različite funkcije kao što su faksiranje ili kopiranje. Proverite panel na samom uredaju i odaberite onaj koji poseduje tastere sa funkcijama koje su vam potrebne.


Portabl štampači


Koliko puta vam se desilo da ste na nekom putu i da vam je hitno potrebna štampa? Portabl štampači su pravljeni tako kompaktno da mogu stati u aktovku, težine su ne više od 2 kg i pokreću se pomoću baterija. Ovi štampači uglavnom koriste inkjet tehnologiju ili tehnologiju termo transfera. Termo transfer tehnologija koristi ribone koji su slični onim na pisaćim mašinama, stime što su ‚‚natopljeni‚‚ bojom.
Primenom pritiska i toplote na ribon slika se prenosi na stranicu papira. Modeli sa tehnologijom termalnog transfera manji su od inkjet modela, ali zato poseduju manji kvalitet štampe, sporiju štampu i mnogo veću cenu štampe po stranici papira. Može se koristiti crno – bela ili kolor štampa u zavisnosti od kertiridža odnosno ribona koji se koristi. Generalno gledano, cena štampe po stranici papira je znatno viša kod portabl štampača zbog malih kertridža/ribona. Kako portabl štampači koriste baterije za svoj pogon, i ako vam je momentalno potrebna štampa više od jedne stranice veoma bitan podatak je trajanje baterija. Standardne Nikl-Kadimum (NiCad) baterije mogu odštampati oko 90 stranica po jednom punjenju i mogu se puniti bez potrebe da se vade iz štampača. Takode, koriste se i Nikl Metal Hidrid (NiMH) baterije koje traju duže ali im je potrebno i više vremena da se sopune. Kad budete kupovali portabl štampač vodite računa da nije kod svih štampača u cenu uračunata i cena baterija. Takode, pre kupovine utvrdite koje karakteristike portabl štampači poseduju. Ukoliko imate potrebu za štampom više stranica odjednom biće vam potreban štampač kod koga ne morate ručno da unosite papire. štampači sa automatskim unosom pojedinačnih listova papira mogu da prihvate od 5 do 100 listova, a neki čak mogu da prihvate i koverte i folije. Neki štampači podržavaju i opciju skenera, odnosno jednostavno zamenite kertridž sa mastilom sa opcionim ‘’skener’’ kertridžom i tako pretvarate vaš štampač u skener. Takode, zgodna funkcija kod ovih štampača je i IR (Infrared) port koji omogućava slanje komandi štampaču bez da je povezan sa računarom, pod pretpostavkom da i vaš računar poseduje IR port.


Rezolucija


Kada shvatite kakav tip štampača vam je potreban, postoji odreden broj tehničkih karakteristika koje treba da razmotrite. Najpre, rezolucija štampača nam, prosto rečeno, govori koliko tačaka po inču (1 inč = 2,54 cm) se može odštampati.
Odnosno, što je viša rezolucija to je i veći kvalitet odštampane slike. Navedena rezolucija kod svih proizvodača je horizontalna i vertikalna (npr. 1200x1200 dpi). Rezolucije koje su veće od 1200 dpi su rezolucije koje podrazumevaju skoro fotografski kvalitet otiska štampe. Normalno, najbolji test štampača je da pogledate realan otisak koji je štampač odštampao.


Brzina


Kolika brzina vam je potrebna? Brzine štampača variraju od toga da su laserski štampači brži od inkjet-ova i od toga da se npr. brže štampa tekst u odnosu na kolor grafiku. Većina kućnih korisnika može da ‘’proguta’’ sporiju štampu, ali u kancelariji takav stav ne može da prode. Broj stranica u minuti (standardna oznaka – ppm – od engleskog page per minute) specificiranih od strane proizvodača je u stvari broj praznih stranica koje štampač izbaci u minuti. Ovo ne predstavlja stvarnu brzinu štampe jer se ne računa i vreme koje potrebno za procesiranje. Naznačena brzina štampe od strane proizvodača može dati ideju kolika je brzina štampa, ali bi mudrija odluka bila da se pročitaju ocene štampača u specijalizovanim casopisima ili na internetu.


Rukovanje papirom


Koji god tip štampača odabrali, papir i dalje ostaje nezaobilazni deo procesa štampanja. Za štampu teksta može poslužiti i običan papir, dok za kolor otiske je potrebno odabrati kvalitetniji tip papira. Specijalni tipovi papira predstavljaju dodatni trošak koji treba uračunati pri utvrdivanju cene koštanja štampe po stranici papira.
Većina laserskih i inkjet štampača podržava A4, legal i letter formate papira, stoga očekujte da ćete za A3 i ostale veće formate i platiti više štampač koji podržava navedene formate. Pojedini štampači mogu štampati i na medijimi koji su znatno teži nego standardni (standardna težina papira je oko 80, 90 g/m2), na kovertama, folijama i nalepnicama. Vodite računa da odaberete štampač koji podržava štampu na medijima koje najviše koristite. Ukoliko imate potrebu za štampom na različitim tipovima medija, razmislite o opciji odabira štampača sa višenamenskim kasetama za odlaganje medija. Kapacitet kaseta takode može biti jedan od faktora pri izboru štampača, u zavisnosti koliki je očekivani obim štampe.


Kompatibilnost


Pre izbora štampača dobro sagledajte i mogućnosti vašeg računara. Nije svaki štampač kompatibilan sa Windows, Apple ili Linux računarima – obično se u tehničkim karakteristikama štampača može pronaći koje verzije i koji operativni sistem su podržani. Dosta toga zavisi i od ‘jezika za opis strane’ koje štampač podržava: najprostije rečeno spisak komandi pomoću kojih štampač komunicira sa računarom. Trenutni najrasprostranjeniji standard je PCL (Hewlett-Packard Printer Command Language) i Adobe-ov Postscript. Windows GDI (Graphical Device Interface) ili u noviji vreme popularnije nazvani Window host base štampači će vam izazvati mnogo problema ukoliko želite da štampate iz DOS-a (ili vam uopše neće praviti probleme, tj. neće štampati iz DOS-a), s toga uvek proveriti koje jezike za opis strane štampač podržava. Postscript je najbolji pri održavanju formata originalnog dokumenta koji štampate.


Priključci za povezivanje


Služe za povezivanje računara i štampača. Paraleni port je dobar za kućne korisnike i u malim kancelarijama, gde korisnici dele na mreži jedan štampač. Većim radnim grupama biće potreban mrežni priključak. Postoje mnogobrojne opcije za mrežno povezivanje i one uglavnom nisu uračunate u cenu štampača. Od pre nekoliko godina kao najpopularnija opcija povezivanja postao je USB (Universal Serial Bus) priključak. USB omogućava veću brzinu prenosa podataka i omogućava mnogo lakše početno prilključivanje i prepoznavanje uredaja od strane računara. Trenutno su hit štampači koji imaju i USB i paraleni priključak.


Memorija


Kao i računaru, i štampaču je potrebna memorija za obavljanje ‘posla’. često proizvodači smanjuju cenu štampača tako što ih isporučuju sa memorijom koja je dovoljna za štampu u niskim rezolucijama. Stoga, vodite računa da štampač ima dovoljno memorije, a kako biste omogućili štampu na željenim rezolucijama.
Utvrdite, takode, koliko dodatna memorija košta u slučaju da kasnije želite da poboljšate efikasnost štampača.


Potrošni materijal


Ono što ćete uvek primetiti jeste cena štampača, ali postoje i skriveni troškovi koji uključuju cene: mastila ili tonera, papira i rezervnih delova. Sve ove stavke se zovu potrošni materijal i njima svi proizvodači baziraju najveći deo zarade. Jednostavnim deljenjem cene potrošnog materijala sa brojem stranica koji se iz njih može izvući, dobićete cenu štampe po stranici papira.
Za inkjet štampače, cena štampe po stranici papira se kreće od 10 do 30 centi Eura za kolor štampu, za tekst cena je od 5 do 10 centi. Kod kolor laserskih štampača cena je oko 3 do 8 centi, dok je kod crno – belih štampača ona najniža i ide od 1 do 3 centa po listu papira. Ove cifre ne uključuju i cenu papira koja varira u zavisnosti od toga koji tip štampača koristite. Laserski štampači najčešće koriste običan papir, dok je za bolje rezultate štampe na inkjet štampačima potreban i specijalan papir.

Cene specijalnih medija za štampu variraju i idu od oko 10 centi po listu (tzv. inkjet papir nešto teži i ‘belji’ papir od običnog), do oko 2 Eura po listu (tzv. ‘Glossy’ papir – papir velike težine i do 250 g/m2 i visokog sjaja). Ponekad je veoma teško saznati na koji način proizvodači računaju cenu koštanja štampe po stranici, stoga ne treba uzimati njihove proračune doslovce – ponekad je potrebno da i sami uradite neke
proačune pre nego što se odlučite da kupite uredaj. Proračun proizvodača je često ovakav: dati kertridž ili toner će odšatampati "X" stranica pri "Y" procentu popunjesti stranice; prosečna popunjenost mastilom ili toner prahom stranice teksta je obično 4-5%. Ovaj procenat se razlikuje kod kolor štampe, stoga vodite računa s kojim procentom popunjenosti je proizvodač kalkulisao cenu štampe po listu papira.
Pored tonera sa prahom, laserski štampači poseduju i odreden broj delova koje je potrebno menjati periodično. Principijelno jedan toner se satoji iz OPC (Organic PhotoConductor) bubnja, developer jedinice, ozon filtera i fuser-a, stoga ni ne čudi zašto je cena jednog tonera toliko visoka. Kod nekih proizvodača možete menjati gore navedene komponente pojedinačno. Tako da je potrebno da pored cene tonera sa prahom uzmete i cene ostalih komponenti kako biste sračunali cenu štampe po listu papira.
Pored kupovine originalnih kertridža, uvek postoji i mogućnost ponovnog dopunjavanja kertridža ili tonera, ili kupovina kertridža ili tonera koji su napravljeni od strane drugog proizvodača, a odgovaraju vašem modelu štampača. Ovaj vid kupovine potrošnog materijala može vam uštedeti dosta novca, pojedini proizvodači tvrde da se najoptimalniji rezultati u štampi postižu sa njihovim potrošnim materijalom. Takode, korišćenjem dopunjavanih kertridža nećete automatski izgubiti pravo na proizvodačku garanciju, ali ako se vaš uredaj pokvari i ispostavi se da je kvar nastao korišćenjem kertridža ili tonera pravljenih od strane trećih lica – neće vam se priznati proizvodačka garancija. Stoga kupujte potrošni materijal samo kod proverenih prodavača i od proizvodača koji mogu stati iza svojih proizvoda.


Garancija


Pravilnim korišćenjem štampača i pridržavanjem saveta koji se mogu naći u uputstvu za korišćenje štampača vaš štampač će trajti dosta dugo i neće biti potrebe za popravkama. Ali, ukoliko se pokvari morate biti spremni. Garancije variraju od toga šta sve pokrivaju, pobrinite se da dobijete pisano obrazloženje (ono se obično nalazi na garantnom listu) šta je sve pokriveno garancijom. Takode, treba pitati prodavca (ukoliko to nije naznačeno na garantnom listu) ko obezbeduje servis u garantnom i vangarantnom roku.


ZAKLJUČAK


Štampač predstavlja jedan od najbitnih periferijskih uredaja koji ćete kupiti. Postoji široka paleta modela i tipova na tržištu:
-kolorni,
-crno-beli,
-laserski,
-inkjet.


Svaki od ovih modela odgovara odredenim potrebama štampe. Jednom kada budete odlučili kakve su vaše potrebe za štampanjem, bićete u mogućnosti da pronadete štampač koji će zadovoljiti vaše potrebe i vaš budžet. Ukoliko imate mogućnosti ‘prošetajte’ se internetom koji sadrži pregršt informacija o štampačima i informišite se. Malo ‘on-line edukacije’ vam samo može pomoći pri kupovini.


LITERATURA:


1.Prof.Dr. Nikola Bračika “Poslovna Informatika”,Ćačak 2007 g.
2.Internet adresa:www.informatika.com

PROČITAJ / PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
ASTRONOMIJA | BANKARSTVO I MONETARNA EKONOMIJA | BIOLOGIJA | EKONOMIJA | ELEKTRONIKA | ELEKTRONSKO POSLOVANJE | EKOLOGIJA - EKOLOŠKI MENADŽMENT | FILOZOFIJA | FINANSIJE |  FINANSIJSKA TRŽIŠTA I BERZANSKI    MENADŽMENT | FINANSIJSKI MENADŽMENT | FISKALNA EKONOMIJA | FIZIKA | GEOGRAFIJA | INFORMACIONI SISTEMI | INFORMATIKA | INTERNET - WEB | ISTORIJA | JAVNE FINANSIJE | KOMUNIKOLOGIJA - KOMUNIKACIJE | KRIMINOLOGIJA | KNJIŽEVNOST I JEZIK | LOGISTIKA | LOGOPEDIJA | LJUDSKI RESURSI | MAKROEKONOMIJA | MARKETING | MATEMATIKA | MEDICINA | MEDJUNARODNA EKONOMIJA | MENADŽMENT | MIKROEKONOMIJA | MULTIMEDIJA | ODNOSI SA JAVNOŠĆU |  OPERATIVNI I STRATEGIJSKI    MENADŽMENT | OSNOVI MENADŽMENTA | OSNOVI EKONOMIJE | OSIGURANJE | PARAPSIHOLOGIJA | PEDAGOGIJA | POLITIČKE NAUKE | POLJOPRIVREDA | POSLOVNA EKONOMIJA | POSLOVNA ETIKA | PRAVO | PRAVO EVROPSKE UNIJE | PREDUZETNIŠTVO | PRIVREDNI SISTEMI | PROIZVODNI I USLUŽNI MENADŽMENT | PROGRAMIRANJE | PSIHOLOGIJA | PSIHIJATRIJA / PSIHOPATOLOGIJA | RAČUNOVODSTVO | RELIGIJA | SOCIOLOGIJA |  SPOLJNOTRGOVINSKO I DEVIZNO POSLOVANJE | SPORT - MENADŽMENT U SPORTU | STATISTIKA | TEHNOLOŠKI SISTEMI | TURIZMOLOGIJA | UPRAVLJANJE KVALITETOM | UPRAVLJANJE PROMENAMA | VETERINA | ŽURNALISTIKA - NOVINARSTVO

preuzmi seminarski rad u wordu » » »
Besplatni Seminarski Radovi

SEMINARSKI RAD