OSTALI SEMINARSKI RADOVI IZ PSIHOLOGIJE

POCETNA STRANA

 
SEMINARSKI RAD IZ PSIHOLOGIJE
 
 

Psihologija seksualnosti


GOVOR TELA

Čini se da su signali tela vrlo komplikovana stvar koju baš svako ne može naučiti. Ali naučnici nas uveravaju da baš i nije tako. Dovoljno je naučiti prepoznavati desetak tih signala da bi smo bili dobri čitači govora tela i vrlo uspešni u realizaciji želja.
U popularnom Penthouse Forumu svojevremeno je objavljeno i ovo istinito pismo:

Imam 110 kilograma, visok sam, razvijen, mišićav mladić, pravi tip muškarca. Govore mi da izgledam kao filmski glumac. Nedavno sam bio na jednom žuru. Bilo je mnogo lepih devojaka, a među njima i nekoliko koje su mi se jako svidele. Plesao sam s njima, udvarao im se, ali ni s jednom nisam uspeo dogovoriti se za sledeći sastanak. Istovremeno, među ostalim gostima primetio sam i jednog žgoljavka sa naočarima, koji je bio pravi donžuan. Devojke su se rojile oko njega, a on je odabrao najlepšu i zajedno su otišli sa žura. U čemu je problem? Sta je on onako žgoljav imao, a ja ne?"

Odgovor je bio kratak:

Reč je o onome što se naziva govorom tela. Taj, po vašim rečima žgoljavi mladić, znao je kako svojim rečima da izgovori ono što su devojke očekivale. A vi to uprkos svom izgledu niste znali. U tome je ključ neuspeha."

Šala ili istina? U svakom slučaju ovo drugo.

Mada se ova činjenica čini na prvi pogled vrlo maštovitom i previše fantastičnom, istraživanja u SAD, Engleskoj, Nemačkoj i Francuskoj govore da stvarno postoji svojevrsni govor tela, kojim naše telo komunicira nezavisno od naše volje s drugim telima oko sebe. Naše telo svojim nesvesnim pokretima i držanjem okolini pokazuje ono što podsvesno stvarno mislimo. Ako se i može lagati rečima, pokretima se ne može!
I onaj ko zna pročitati takav govor, zna već unapred kako će osvojiti željenu osobu ili - u najgorem slučaju - šta može očekivati kao reakciju kad joj pristupi.

DEŠIFROVANJE DRŽANJA

Studija govora ljudskog tela nesvesnim pokretima danas je u svetu neka vrsta nauke. Postoje već čitave knjižnice koje detaljno govore o svakom mogućem pokretu u svakoj mogućoj situaciji. Sva istraživanja govore da pri govoru tela postoje tri pravila: naše prisustvo utiče na tela drugih osoba; kod dešifrovanja govora tela uvek se mora voditi računa o celokupnosti situacije: žive osobe nisu inertna tela!

Na primer, pogledajmo način sedenja. Ukoliko pored nekog muškarca sedne poželjna žena on će reagovati na četiri moguća načina. Ako mu se žena ne svidi, imaće tokom razgora s njom odbrambeno prekrštene ruke na grudima, noga će mu biti prebačena preko noge na suprotnu stranu. Celim svojim telom - pa makar govorio ne znamo kako ljubazne i laskave reči i bio privlačan u ponašanju - govoriće „Maknite se od mene ".

Ako mu ruku budu postavljene ležerno na kolena, a noge prekrštene kod gležnjeva, on svojim telom nesvesno govori: „Mislim da ste prilično zanimljiva osoba."

Noge podvučene pod sedište jasno će govoriti: „Nervozan sam, uznemiravate me."

A široko razmaknute noge i širom razmaknute ruke jasno će pokazivati: „Odmah ste mi se svideli."

Upućenima mnogo mogu kazati i usne, bez obzira na izgovorene reči. Na primer, tokom razgovora opuštanje donje usne i njen nesrazmer u debljini sa gornjom otvoreno će pokazivati da se javila ljubavna želja. Pojavljivanje okomitih bora na krajevima usana tokom razgovora pokazaće želju za grubim seksom, po mogućnosti odmah!

Svojevrsnu priču pričaju i oči. Što one postaju tokom razgovora tamnije, to je znak većeg uzbuđenja. Isto tako, ukoliko se tokom razgovora šire, označavaju sviđanje i želju za dubljim poznavanjem. Svojevrsne signale daju i ruke. Ukoliko su tokom razgovora na leđima prekrštene, one znače neusiljenost i druželjubivost tog trenutka, ali i odbijanje dubljeg poveravanja ili zbližavanja. Prekrštene ruke su znak su neprihvatanja, a dlanovi koji se tokom razgovora trljaju jedan o drugi znak su nervoze i neodlučnosti. Ali ako ruke slede prirodan ritam izgovorenih reči, onda je to znak želje za zbližavanje. Ukoliko se tokom razgovora jedna ruka nalazi u džepu pantalona, tako da je palac okrenut prema polnom organu, kod muškarca to je znak lude želje za zajedničkim odlaskom u krevet.


SIGNALI ŽELJA

Mnogo u međusobnom zbližavanju znači i posmatranje usana partnera, odnosno partnerice. Ukoliko je pogled netremice usmeren na usne osobe s kojom se razgovara, podsvesno se želi reći da se javila želja za poljupcem. Ukoliko pri takvom gledanju jezik počne češće oblizivati suve usne, to je znak pozivanja na direktnu akciju, koja vodi u intimu! Ukoliko se jezik tokom razgovora češće svojim vrhom nepomično pojavljuje na poluotvorenim usnama, eto nepobitnog poziva na ljubav.

No, ne govore mnogo samo pokreti, već i nagib tela. Što je neko nekome bliži i postoji podsvesna želja za još većim zbližavanje, to je telo telu gornjim delom bliže. Kad bi se linije tako nagnutih tela produžile, brzo bi se sastale negde nad glavama. Što je ugao nagiba tela međusobno manji i oštriji, to je želja za intimom veća. Posle takvih približavanja kosinom tela, obično sledi i međusobno približavanje tela, sve do sedenja jedno uz drugo, a onda je svima već sve jasno, zar ne?

Pošto su oči, posle reči, najizrazitija mogućnost međusobnog komuniciranja, gledajući šta i kako gleda onaj s kojim ste se upoznali, saznaćete i šta on ili ona tog trenutka misli o vama. Na primer, ukoliko muškarac malo prelazi pogledom po grudima žene sa kojom razgovara, šalje signal sviđanja i želje. Ukoliko je meri pogledom, pokazuje grubu želju za seksom. Ukoliko joj gleda kolena, jasno daje na znanje da bi video i ono što se krije u njihovom sastavu!

Ukoliko žena posmatra muškarca u prsa, ona daje na znanje da ne želi nikakvo zbližavanje. Ukoliko mu posmatra cipele, noge i trbuh, pokazuje da je zainteresovana, ali ne baš previše. A ukoliko mu posmatra ruke, pokazuje želju da želi zagrljaj.

Zapravo, svaki nesvesni pokret telom ili delom tela odmah pokazuje osećaj tog trenutka. U želji za intimom, bližim upoznavanjem ili čak samim seksualnim činom, muškarac će, razgovarajući sa poželjnom ženom, i nehotice utišati svoj glas do šapata. Što je glas tiši, njegovo je uzbuđenje veće! To isto vredi i za žene.

Nepobitan znak želje za intimnim upoznavanjem tuđeg tela je i spuštanje svog dlana na neki deo sagovornikovog tela. To podjednako vredi i za muškarce i za žene. Što je takvo dodirivanje bliže sagovornikovom polnom organu, to je želja veća i jača. Postavljanje dlana na butinu, bilo muškarca ili žene, direktan je poziv u krevet!

Mnogo govori i držanje partnera ili partnerke tokom plesa. Što je ruka, koja je obujmila drugo telo postavljena niže prema zadnjici, to je želja za intimom veća. To podjednako vredi za oba pola.


KRETANJE I OSEĆAJI

Zapravo, primera komuniciranja telim mogli bismo navesti mnogo. No, svi pokreti svode se zapravo na samo dva iskazivanja osećanja: prihvatanje ili odbijanje, simpatije ili antipatije, i to je sasvim dovoljno. Jer, simpatija rađa simpatiju, jasno izražen poziv, kad se oseti, gotovo nikad se ne odbija. Uostalom, na takav način psiholozi objašnjavaju i ono što se naziva „ljubav na prvi pogled" ili „želja za seksom na prvi pogled". Reč je jednostavno o trenutnom komuniciranju dva tela koja su se razumela, a srećnom okolnošću ta su saznanja probila prag nesvesnog i u sferi svesnog stvorila obostranu naklonost, pri čemu do zbližavanja prosto mora doći. Tako se objašnjavaju oni katkad neobjašnjivi uspesi trenutnog zavođenja i spremnost da se pođe u krevet.

Kad dva tela počnu komunicirati međusobno, onda sve oko njih pada u zaborav. To je onaj poznati osećaj osame dvoje ljudi usred najveće gužve, pri čemu oni sve gužve oko sebe više uopšte nisu ni svesni. Ukoliko im se neko i približi, komuniciranjem svojih tela će ga oterati kao suvišnog.

Pokreti tela ili delova tela mogu pokazivati upućenom ne samo trenutne osećaje druge osobe, već i njene konkretne želje. Na primer, ukoliko žene u toku razgovora s muškarcem češće prinosi ruku usnama, ona pokazuje jasnu želju za vlastitim zadovoljenjem. Ruka češće prinešena vratu, pokazuje želju za pružanje zadovoljstva, a češći uzdasi - ukoliko nisu od tuge - pokazuju želju da se ugodi ne smo sebi, već i partneru.

Isto tako, popravljanje delova odeće naočigled sagovornika pokazuje nedvosmislenu želju za intimom, a što je prisutnije popravljanje sve intimnije odeće, poziv je jači.

Isto tako, poziv za zbližavanje pokazuje i žensko popravljanje kose ili frizure tokom razgovora udvoje, a isto značenje ima i popravljanje šminke.

Američki psiholozi za komuniciranje tvrde da je jedan od nepobitnih dokaza želje za seksom i stajanje tokom razgovora na obe noge, koje su raširene taman toliko, koliko su široki i kukovi! Oni tvrde da to vredi za oba pola i dodaju da takozvano opušteno držanje s težištem na jednoj nozi zapravo pokazuje indiferentnost prema partneru s kojim se priča.

KAKO STE GRAĐENI


Nakon svega, zaista je je realno zapitati: možemo li krivotvoriti pokrete tela, odnosno možemo li svesno činiti pokrete po želji u nameri da bismo nametnuli svoje želje telu osobe s kojom se komunicira? Engleski psiholozi tvrde da to nije moguće, odnosno da se pokreti komuniciranja tela ne mogu svesno kontrolisati. Ispitivanja u Nemačkoj su pokazala da se, doduše, samokontrolom mogu činiti neki pokreti „govora tela" svesno, no moć koncentracije i kontrola tih pokreta je ograničena. Ne samo vremenski već i sadržajno! Telom se, dakle, stvarno ne može lagati duže vreme, kao što se to može rečima!

Važan je pri tome još jedan detalj. Naime, telo svojim nesvesnim pokretima pokazuje -kad se laže! To su oni isti nesvesni pokreti koji nas odaju i kad inače ne govorimo istinu: češkanje po nosu, dodirivanje uva prstima, popravljanje čvora kravate i obaranje pogleda na zemlju!

Ispitivanja su pokazala da na izvestan način sa okolinom telo komunicira i svojom građom. Mnogi psiholozi čak tvrde da upravo od građe tela treba i početi prilikom dešifrovanja primljenih signala druge osobe. Tako, na primer, okruglo lice odaje laku uzbuđenost, odsustvo dubljih osećaja, površnost, odanost dobrim stranama života -seksu, jelu i piću - ali samo za kratko. Jajoliko lice koje se sužava prema bradi odaje osećajnost koju najčešće ne želi otvoreno pokazati, dok četvrtasto lice odaje tešku i ćudljivu osobu koja je najčešće verna odabraniku/odabranici svog srca. Što se tiče dugačkog i mršavog lica ono odaje energičnost s pomalo okrutnosti, sa iscrpljujućom snagom emocija.

ABECEDA GOVORA


Štošta odaje i građa celokupnog tela. Tako se tvrdi da kruškolike građe celokupnog tela predstavljaju smirene, ali pomalo lakoumne i previše popustljive osobe, koje su u ljubavi češće trome nego aktivne. Debela i zdepasta građa označava čoveka koji želi biti shvaćen ozbiljno i koji je nežan i odan ljubavnik. Čvrsta građa širokih ramena označava romantičnog ljubavnika, odnosno ljubavnicu koji se postavljaju zaštitnički, a visoka, vitka, suva osoba označava biće koje ne želi ništa u životu statično. I, konačno, niska, mršava, dugonoga osoba znači pouzdanog i domišljatog ljubavnika.

Na prvi pogled, čini se da je otkrivanje građe tela u kombinaciji sa nesvesnim signalima tela, vrlo komplikovana stvar, koju baš i ne može svako brzo da nauči. No, to samo tako izgleda. Upućeni kažu da je dovoljno naučiti prepoznati nekoliko desetina onih najosnovnijih i najuočljivijih signala tuđeg tela, pa da se postane već uspešan čitač „govora tela". A kad je u pitanju i seks, kažu, dovoljno je naučiti prepoznati desetak najosnovnijih poruka, pa da se u međusobnim odnosima i realizaciji želja postane jako, jako uspešan.

Zanimljiva su neka saznanja nakon istraživanja u Kaliforniji. Postoje, naime, ljudi koji nesvesno znaju raspoznavati prikrivene signale tuđeg tela. Istraživanja 120 muškaraca -koji su odabrani po kriterijumu uspešnosti zavođenja velikog broja žena - pokazala se da oni zaista i nesvesno razumeju podsvesni „govor tela". Na osnovu ovog pokazatelja istraživanje je nastavljeno. Svrha je, naime, koliko je u stvari poznavanje podsvesnog „govora tela" uopšte odlučno u komuniciranju među ljudima.

Postoji i teorija po kojoj je ovaj "govor tela" bio nekada vrlo razvijen među ljudima i bio prethodnica onog pravog ljudskog govora rečima. Po toj teoriji ljudi su podjednako razgovarali i govornim znakovima i „govorom tela". Po tome, „govor tela" bio bi jedan od najstarijih, ako ne i najstarija ljudska komunikacija uopšte.

Jedno je sigurno: u međusobnom zbližavanju ljudi, u njihovoj intinmi koja će možda prerasti u nešto veće, „govor tela" igra veoma značajnu ulogu. Pored boja i mirisa, on je u stvari glavni podsticaj zašto nam se neko sviđa i zašto ga želimo.

POZIV NA LJUBAV


Mnogi muškarci nisu sigurni da li ih žena preko puta njih želi ili ne. Mnogi propuste neke šanse, sve iz straha da će biti smešni ili da će pretrpeti poraz. Međutim, po nekim znacima, pokretima ili gestovima žene, može se otkriti da li je ona zainteresovana ili ne.

Prvi susret

Većina ljudi veruje da je muškarac taj koji započinje flertovanje, ali nisu u pravu. U dve trećine slučajeva žena je dala znak da on može da započne udvaranje. Američki psiholog Monika Mur ispitivala je prvi susret među nekoliko hiljada muškaraca i žena i zabeležila je preko 50 „ženskih" znakova koji znače „možeš da mi priđeš". Neki od njih su svesni, a većina je nesvesna. Važno je samo znati ih „pročitati".
Obrve. Ona podigne obrve i drži ih podignute sekund-dva. Onda ih brzo spusti. Obrve se često kombinuju sa osmehom i pogledom.
Kosa. Ona rukom prođe jednom ili više puta kroz svoju kosu.
Oblizivanje njenih usana. To je nesvesna radnja, kada ona jezikom pređe jednom ili više puta preko svoje gornje ili donje usne.
Daje vam kratke, brze poglede. To će učiniti bar tri puta. Trebalo bi joj uzvratiti. To malo takmičenje deluje veoma stimulativno.
Doterivanje. Počeće više da obraća pažnju na svoju odeću, sve dok ne bude svakog dana savršeno elegantno odevena.
Ljuljanje uz muziku. Dok sedi, klati nogama ili njiše telo u ritmu muzike. Prilika je da je pozovete na igru. Pristaće, jer je to upravo želela, a kada počnete da igrate, sve će se odvijati brzo i lako.
Dodirivanje nekog predmeta. Ona prstima miluje ivice čaše, pepeljare, svežanj ključeva ili bilo šta što joj dođe pod ruku.
Namešta suknju da bi pokazala noge. Budite sigurni da ćete uspeti, ako ne danas, sutra sigurno.

MUŠKI SIGNALI


1. Pogledao vas je tri puta zaredom
Psiholozi tvrde da je prvi pogled uvek informativnog karaktera. Ljudi gledaju druge oko sebe jer su im se našli u vidnom polju. Drugi pogled je odmeravanje, jer je shvatio da je u pitanju žensko. Ali, ako vas pogleda i treći put, znači da je zainteresovan.

2. Okrenuo je stopala ka vama
Ukoliko nam je neko privlačan, nesvesno ćemo uperiti svoje ruke, ramena, stopala ili noge ka njemu. Obratite pažnju na grupu muškaraca dok pored njih prolazi privlačna devojka. Čak i ako sede sa svojim devojkama, nesvesno će ipak stopala biti okrenuta ka devojci koja im se sviđa.

3. Dodiruje svoje lice dok vas gleda

Muškarac koji je zainteresovan za devojku sa kojom razgovara prstima će preći preko svog obraza, dodirnuti uvo i počešati se po bradi. Takva reakcija je povezana s uzbuđenjem, nervozom i željom da se tim gestom "dotera" i skrene pažnju na sebe.

4. Oči mu se kreću "u trouglu"
Kada gledamo nekoga s kim nismo bliski, obično nam se pogled zadržava na njegovim očima. Kada razgovaramo sa prijateljem, pogled će nam se sa njegovih očiju povremeno spustiti i do usana. Međutim, ako je u pitanju flert, pogled muškarca će obuhvatati mnogo veći deo tela svoje sagovornice.

5. Gnječi limenku ili plastičnu flašu
Kada je muškarac zainteresovan, počeće da se igra kružnim predmetima, jer ga oni podsećaju na ženske grudi i druge oble delove tela. Stiskanjem konzerve će izraziti svoje podsvesne želje.


ŽENSKI SIGNALI

1. Podizanje obrva
Psiholozi su ustanovili da je gest nesvesnog podizanja obrva siguran signal da se u našem vidokrugu nalazi osoba koja nam se dopada. Ukoliko muškarac uzvrati na isti način i brzim pokretom podigne obrve da bi vas što bolje osmotrio, znači da su simpatije obostrane.

2. Igranje garderobom
Kao i muškarac koji skida nevidljive mrvice sa svoje košulje ili pantalona, i žene se ponašaju isto kada primete nekoga ko im se dopada; počinju da zatežu majicu, da uklanjaju nepostojeće trunčice prašine sa suknje... I žene, kao i muškarci, u tom trenutku žele da izgledaju besprekorno, kako bi što pre i što lakše osvojili osobu koja im se dopada.

3. Pokazivanje ručnih zglobova
Ako neko otkrije svoje zglobove, znači da je otvoren i iskren, ali i da je seksualno zainteresovan za drugu osobu. Ustanovljeno je da su ručni zglobovi erogene zone, verovatno zato što su žene nekada davno nosile mnogo konzervativniju garderobu, pa su ručni zglobovi bili jedini otkriveni
delovi tela. Ukoliko još i mašete rukama, sigurno je da želite da uđete u "njegov prostor" i da mu dodatno skrenete pažnju na sebe.

4. Prekrštene noge
Što žena više puta prekrsti noge ispred muškarca, to je znak da je više zainteresovana. Uostalom, nije li zbog takvog ponašanja Šeron Stoun u filmu "Niske strasti" proglašena zavodnicom broj jedan na planeti?

5. Imitiranje njegovih pokreta

Ukoliko žena nesvesno počne da kopira pokrete muškarca koji je u njenoj blizini, to je siguran signal da prema njemu nije ravnodušna. Imitiranje tuđih pokreta je psihološka igra zavođenja i sigurno je da će prerasti u nešto konkretnije ako se obe strane odvaže na avanturu...

PROCITAJ / PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
ASTRONOMIJA | BANKARSTVO I MONETARNA EKONOMIJA | BIOLOGIJA | EKONOMIJA | ELEKTRONIKA | ELEKTRONSKO POSLOVANJE | EKOLOGIJA - EKOLOŠKI MENADŽMENT | FILOZOFIJA | FINANSIJE |  FINANSIJSKA TRŽIŠTA I BERZANSKI    MENADŽMENT | FINANSIJSKI MENADŽMENT | FISKALNA EKONOMIJA | FIZIKA | GEOGRAFIJA | INFORMACIONI SISTEMI | INFORMATIKA | INTERNET - WEB | ISTORIJA | JAVNE FINANSIJE | KOMUNIKOLOGIJA - KOMUNIKACIJE | KRIMINOLOGIJA | KNJIŽEVNOST I JEZIK | LOGISTIKA | LOGOPEDIJA | LJUDSKI RESURSI | MAKROEKONOMIJA | MARKETING | MATEMATIKA | MEDICINA | MEDJUNARODNA EKONOMIJA | MENADŽMENT | MIKROEKONOMIJA | MULTIMEDIJA | ODNOSI SA JAVNOŠCU |  OPERATIVNI I STRATEGIJSKI    MENADŽMENT | OSNOVI MENADŽMENTA | OSNOVI EKONOMIJE | OSIGURANJE | PARAPSIHOLOGIJA | PEDAGOGIJA | POLITICKE NAUKE | POLJOPRIVREDA | POSLOVNA EKONOMIJA | POSLOVNA ETIKA | PRAVO | PRAVO EVROPSKE UNIJE | PREDUZETNIŠTVO | PRIVREDNI SISTEMI | PROIZVODNI I USLUŽNI MENADŽMENT | PROGRAMIRANJE | PSIHOLOGIJA | PSIHIJATRIJA / PSIHOPATOLOGIJA | RACUNOVODSTVO | RELIGIJA | SOCIOLOGIJA |  SPOLJNOTRGOVINSKO I DEVIZNO POSLOVANJE | SPORT - MENADŽMENT U SPORTU | STATISTIKA | TEHNOLOŠKI SISTEMI | TURIZMOLOGIJA | UPRAVLJANJE KVALITETOM | UPRAVLJANJE PROMENAMA | VETERINA | ŽURNALISTIKA - NOVINARSTVO


preuzmi seminarski rad u wordu » » »  

Besplatni Seminarski Radovi


SEMINARSKI RAD