POCETNA STRANA

 
SEMINARSKI RAD IZ PRAVA
 
OSTALI SEMINARSKI RADOVI
- PRAVO -
 

Krivično delo iznude


Krivično delo iznude, sastoji se u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi prinuđivanjem drugog lica silom ili ozbiljnom pretnjom da nešto učini na štetu svoje ili tuđe imovine, s tim sto su predviđeni i odgovarajući teži oblici ovog krivičnog dela. Ovo krivično delo se najčešće vrši neposredno, naročito ako se nastupa organizovano i primenom sile, dok u situacijama kada se radi o ozboljnoj pretnji, može se izvršiti i anonimnim i pseudonimnim pismima ili korišćenjem telefona.

Ucinioci ovog krivicnog dela su uglavnom muškarci, dok se žene retko pojavljuju u toj ulozi, mada u kontekstu organizovanog delovanja mogu da odigraju značajnu ulogu.

Kao načini saznanja mogu se pojaviti i prijave pojedinih članova porodice ili šire rodbine oštećenog, prijave građana, javna pogovaranja a u pojedinim slučajevima kao izvor saznanja mogu se pojaviti i sredstva javnog informisanja.Iznuda (član 214. krivični zakonik RS)

Zaštitni objekt krivičnog dela jeste imovina u celini, kako stvari tako i imovinska prava i interesi.

Krivično delo ima tri oblika: osnovni, teži i najteži oblik.

Radnja izvršenja osnovnog oblika iz stava 1. sastoji se u prinuđivanju pasivnog subjekta da nešto učini ili ne učini na štetu svoje ili tuđe imovine. Prinuda se sastoji u upotrebi sile ili pretnje za čije je postojanje dovoljno da su ispunjeni uslovi za pojam pretnje u krivičnopravnom smislu.

Teži oblik vezan je za posledicu, odnosno ako je pribavljena imovinska korist u iznosu koji prelazi četristopedeset hiljada dinara (KZ RS), odnosno, tri hiljade eura (KZ RCG). Za ovaj oblik učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina.

Drugi teži oblik postoji ako je iz osnovnog dela pribavljena imovinska korist u iznosu koji prelazi milion i petsto hiljada dinara (KZ RS), odnosno trideset hiljada eura (KZ RCG). Za učinioca je propisana kazna zatvorom od dve do dvanaest godina.

Najteži oblik postoji ako je delo izvršeno od strane organizovane grupe, odnosno od strane više lica na organizovan način, a zaprećen je kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

Ozbiljnost pretnje se procenjuje sa subjektivnog stanovišta tj. presudno je da li je pasivni subjekt pretnju shvatio kao ozbiljnu.

Posledica krivičnog dela sastoji se u činjenju ili nečinjenju pasivnog subjekta na štetu svoje ili tuđe imovine. Šteta mora nastupiti, nije dovoljno da je imovina tim činjenjem ili nečinjenjem samo ugrožena.

Hapšenje zbog iznuda

Mup

BEOGRAD, 10. decembar 2009. (FoNet) - Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je beogradska policija, u nastavku borbe protiv organizovanog kriminala, uhapsila pet osoba osumnjičeni da su, kao organizovana kriminalna grupa, izvršili više krivičnih dela otmice i iznuda.

Uhapšeni su tridesettdvogodišnji Dalibor S., tridesetsedmogodišnji Goran T. i Dragan R. i tridesetdevetogodišnji Dejan S. i Miodrag Đ., saopštilo je MUP Srbije.

Policija intenzivno traga za tridesetpetogodišnjim Srđanom Đ., stoji u saopštenju.

Oni su osumnjičeni da su, uz upotrebu sile i pretnji, od oštećenih oduzimali razne nepokretnosti, kuće, lokale i novac, kaže se u saopštenju.

Uhapšena grupa otmičara i iznuđivača

BEOGRAD - Beogradska policija uhapsila je petoricu članova organizovane kriminalne grupe zbog sumnje da su u dužem vremenskom periodu u Beogradu izvršili više krivičnih dela otmice i iznuda, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.
Uhapšeni su Dalibor Sroiljković, Dejan Stojković, Goran Topalović, Miodrag Đokić i Dragan Ristić, dok policija intenzivno traga za Srđanom Đurišićem.

Oni su uz upotrebu sile i pretnji od oštećenih oduzimali razne nepokretnosti, kuće, lokale, novac, te za sada oštećenje iznosi oko milion evra, navodi se u saopštenju.
Pošto se sumnja da oštećenih ima više nego što je dosadašnjim radom utvrđeno, policija je apelovala da se svi građani koji osumnjičene prepoznaju na fotografijama jave policijskoj upravi Beograd, na brojeve telefona: 011/279-74-75 i 011/279-74-41.

 

Uhapšeni zbog otmica i iznuda

Policija uhapsila 13 osoba zbog sumnje da su izvršili pljačke, otmice i iznude. Članovi ove grupe terete se i za krijumčarenje droge i oružja i trgovinu ljudima
Srpska policija uhapsila je u Beogradu i Pančevu 13 osoba zbog sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa izvršili brojna razbojništava, otmice i iznude! Članovi ove grupe terete se da su se bavili i trgovinom ljudima i krijumčarenjem oružja i droge.
Akciju hapšenja izvela je Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a Srbije u noći između ponedeljka i utorka, a osumnjičeni su uhapšeni u iznajmljenim stanovima u Opovu, Pančevu, Padinskoj skeli, na Zvezdari... Hapšenje ove grupe povezano je sa hapšenjem nekoliko osoba u Subotici, pre nekoliko dana.

- Trinaestorica uhapšenih deo su kriminalne grupe koja je do pre nekoliko meseci radila zajedno. U međuvremenu su se razdvojili zbog sukoba oko teritorije i novca, nakon čega su počeli jedni drugima da pale automobile. Nekoliko pripadnika ovih grupa ranjeno je u međusobnim obračunima, uglavnom u Borči. Policija ih je pohapsila posle saznanja koja su ukazivala da su pripremali međusobna ubistva - kaže naš sagovornik blizak istrazi.
Uhapšeni su „držali" teritoriju od Pančevačkog mosta, ka Borči, Ovči, Kotežu i policija ih sumnjiči da su reketirali i zelenašili sve jače privrednike u ovom delu grada.

- Davali su im novac pod kamatu, a zatim otimali imovinu ako ne vrate novac i kamatu. Zelenašenjem su oteli dva stovarišta i još nekoliko objekata. Prema svojim žrtvama su bili veoma brutalni, pa ih je bilo strah da ih prijave policiji. Novcem dobijenim na ovaj način pripadnici ove kriminalne grupe su kupovali nekretnine i lokale. Policija sumnja da oštećenih ima mnogo više - navodi naš sagovornik iz policije.
Policija je obezbedila dokaze da su uhapšeni izvršili tokom 2008. i 2009. osam razbojništava. Oni su, kako sumnja policija, opljačkali Komercijalnu banku, četiri pošte i dve benzinske pumpe.

Tokom akcije Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) uhapšeni su Dragan Živković (40) zvani Žile, Branislav Petković (29), Zoran Milanović (29), Nenad Lazić (26), Dejan Džodić (29), Aleksandar Matović (28), Saša Đurović (42), Srećko Ćirić (45), Davor Knežević (26), Darko Živanović (33), Enes Bajrami (26), Dragan Ristić (23), Ivan Stojanović (25).

Inače, svi uhapšeni su do pre nekoliko meseci zajedno radili, ali je tada došlo do raskola među njima, zbog podele novca i prevlasti nad teritorijom, pa su se odvojili u dve ekipe i započeli međusobne sukobe.
Sumnja se da je prvu grupu predvodi Dragan Živković, zvani Žile. On je radio na teritoriji Pančeva, pa sve do Subotice. Kako saznajemo u policiji, oni su krijumčarili ljude iz Srbije preko mađarske granice. Vođa druge ekipe bio je Dalibor Ristić, kojeg je policija uhapsila letos, pošto je na Pančevačkom mostu namerno kolima udario saobraćajnog policajca na motoru.

Prilikom pretresa stanova i kuća koje su osumnjičeni koristili pronađeni su četiri pištolja, automatska puška „tomson", kratež, izvesna količina droge, radio-stanice, panciri, fantomke, a kod nekih i vozni park koji čine luksuzna vozila.

Zaplena
Zaplena... U stanovima uhapšenih pronađeni oružje, municija, droga i radio stanice

Osumnjicen
Osumnjičen da je vođa... Živković

 


Pritvor zbog otmice i iznuda


Pripadnici MUP-a uhapsili pet članova organizovane kriminalne grupe zbog sumnje da su u dužem vremenskom periodu na teritoriji grada Beograda izvršili više krivičnih dela otmice i iznuda. U nastavku borbe protiv organizovanog kriminala, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, PU za grad Beograd, uhapsili su članove organizovane kriminalne grupe zbog sumnje da su u dužem vremenskom periodu na teritoriji grada Beograda izvršili više krivičnih dela otmice i iznuda.Uhapšeni su Dalibor Stoiljković (1977), Dejan Stojkov (1970), Goran Topalović (1972), Miodrag Đokić (1970) i Dragan Ristić (1972). Beogradska policija intenzivno traga za Đurišić Srđanom (1975).


Hapšenja zbog iznuda, otmica i likvidacija

 

Datum: 17.11.2009 00:50

BEOGRAD - Policija u Srbiji uhapsila je 13 osoba zbog sumnje da su izvršili krivična djela razbojništva, otmice, iznude, trgovina ljudima, krijumčarenje oružja, droge, saopštilo je juče Ministarstvo policije, dodajući da "postoji mogućnost da je ova organizovana grupa vršila određene likvidacije".
Uhapšeni su Dragan Živković (40) zvani Žile, Branislav Petković (29) zvani Bane, Zoran Milanović (29) zvani Meda, Nenad Lazić (26) zvani Laki, Dejan Džodić (29) zvani Džoda i Aleksandar Matović (28) zvani Matke.
MUP navodi i da su uhapšeni Saša Đurović (42) zvani Đura Rđa, Srećko Ćirić (45) zvani Srele, Davor Knežević (26) zvani Zlotvor, Darko Živanović (33) zvani Ajkula, Enes Bajrami (26) zvani Enđi, Dragan Ristić (23) i Ivan Stojanović (25) zvani Ića. Dodaje se da su u prethodnom periodu uhapšeni Miša Luković (40), Dalibor Ristić (25) zvani Dača, Dragan Milovanović (28) zvani Buđavi i Aleksandar Čabarkapa (28).

"Prilikom pretresa stanova i kuća koje su osumnjičeni koristili, pronađeno je četiri pištolja, automatska puška tomson, izvesna količina droge, radio-stanice, panciri, i maske fantomke, navodi MUP.
Direktor policije Milorad Veljović rekao je prethodno da je rano juče uhapšeno 13 osoba iz Beograda i Pančeva zbog sumnje da su izvršili više različitih krivičnih djela - razbojništava, iznuda, otmica, trgovine drogom, oružjem i ljudima podsjetivši da je nedavno u Subotici uhapšen dio te kriminalne grupe.


Uhapšeno više osoba zbog otmica i iznuda

Hapsenje


Beogradska policija uhapsila je pet članova organizovane kriminalne grupe zbog sumnje da su u dužem vremenskom periodu na teritoriji Grada Beograda izvršili više krivičnih dela otmice i iznuda, a za jednim članom grupe se još traga.
Policija je saopštila da je uhapsila Dalibora S. (1977), Dejana S.(1970), Gorana T. (1972), Miodraga Đ. (1970) i Dragana R. (1972), a da intenzivno traga za Srđanom Đ. (1975).
U saopštenju policije navodi se da su oni, uz upotrebu sile i pretnji, od oštećenih oduzimali razne nepokretnosti, kuće, lokale, novac, u vrednosti, koja je poznata do sada, oko milion evra.


Pritvor zbog otmice i iznuda

Pripadnici MUP-a uhapsili pet članova organizovane kriminalne grupe zbog sumnje da su u dužem vremenskom periodu na teritoriji grada Beograda izvršili više krivičnih dela otmice i iznuda. U nastavku borbe protiv organizovanog kriminala, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, PU za grad Beograd, uhapsili su članove organizovane kriminalne grupe zbog sumnje da su u dužem vremenskom periodu na teritoriji grada Beograda izvršili više krivičnih dela otmice i iznuda.

Srbija: Uhapšeni prevaranti koji su iznudili 4,5 miliona eura

 

Četvorica prevaranata koji su, predstavljajući se kao zaposlenici Vlade, svoje žrtve prevarili za 4,5 miliona eura. U akciji su uhapšeni 38-godišnji Todor Puletić i njegov brat 35-godišnji Nebojša iz Beograda te dvojica muškaraca čiji identitet nije otkriven.

Hapsenje prevaranata


Zaključak:

Kao zaključak možemo da navedemo razlikovanje krivičnih dela razbojništva i iznude.

Postoji krivično delo razbojništvo a ne krivično delo iznude kada učinilac silom ili pretnjom da će neposredno napasti na njegov život ili telo prinudi žrtvu da mu svoju pokretnu stvar odmah preda, dok se kod iznude delatnost žrtve vremenski i prostorno distancira od prinude.
Razlika između ova dva krivična dela je ta što se kod razbojništva, stvar pod uticajem prinude odmah predaje učiniocu krivičnog dela, dok su kod iznude delatnosti oštećenog najčešće vremenski i prostorno distancirane od prinude.

U tom smislu, razbojništvo postoji uvek kad učinilac silom ili pretnjom da ce neposredno napasti na život ili telo oduzme od oštećenog pokretnu stvar ili ga prinudi da mu stvar neposredno preda, što znači da je za ovo delo karakteristično nastojanje da se protivpravna korist pribavi odmah, te se pasivnom subjektu ne ostavlja mogućnost da nekim kasnijim delovanjem onemogući učiniocu dela pribavljanje ove koristi.

Kako je u konkretnom slučaju prema oštećenom primenjena prinuda takvog inteziteta da je svaki otpor za njega postao besmislen imajući u vidu da je okrivljeni kritičnom prilikom repertirao pištolj i isti usmerio prema njemu uputivši mu reči pretnje, te pošto je neposredno pod uticajem te pretnje oštećeni predao novac učiniocu krivičnog dela, nesumnjivo je da u konkretnom slučaju postoji krivično delo razbojništva a ne iznude.

( Presuda Okružnog suda u Nišu, Kž. 1369/08 od 26.9.2008.)

Ovo krivično delo uglavnom oštećeni prijavljuju i na osnovu tog saznanja se preduzimaju mere. U većini slučajeva su izvršioci uhvaćeni i osuđeni na izdržavanje zatvorskih kazni. Najveći problem je uhvatiti učinioca u izvršenju krivičnog dela dok primenjuje silu, preti ili prima protivpravnu imovinsku korist.

PROCITAJ / PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
ASTRONOMIJA | BANKARSTVO I MONETARNA EKONOMIJA | BIOLOGIJA | EKONOMIJA | ELEKTRONIKA | ELEKTRONSKO POSLOVANJE | EKOLOGIJA - EKOLOŠKI MENADŽMENT | FILOZOFIJA | FINANSIJE |  FINANSIJSKA TRŽIŠTA I BERZANSKI    MENADŽMENT | FINANSIJSKI MENADŽMENT | FISKALNA EKONOMIJA | FIZIKA | GEOGRAFIJA | INFORMACIONI SISTEMI | INFORMATIKA | INTERNET - WEB | ISTORIJA | JAVNE FINANSIJE | KOMUNIKOLOGIJA - KOMUNIKACIJE | KRIMINOLOGIJA | KNJIŽEVNOST I JEZIK | LOGISTIKA | LOGOPEDIJA | LJUDSKI RESURSI | MAKROEKONOMIJA | MARKETING | MATEMATIKA | MEDICINA | MEDJUNARODNA EKONOMIJA | MENADŽMENT | MIKROEKONOMIJA | MULTIMEDIJA | ODNOSI SA JAVNOŠCU |  OPERATIVNI I STRATEGIJSKI    MENADŽMENT | OSNOVI MENADŽMENTA | OSNOVI EKONOMIJE | OSIGURANJE | PARAPSIHOLOGIJA | PEDAGOGIJA | POLITICKE NAUKE | POLJOPRIVREDA | POSLOVNA EKONOMIJA | POSLOVNA ETIKA | PRAVO | PRAVO EVROPSKE UNIJE | PREDUZETNIŠTVO | PRIVREDNI SISTEMI | PROIZVODNI I USLUŽNI MENADŽMENT | PROGRAMIRANJE | PSIHOLOGIJA | PSIHIJATRIJA / PSIHOPATOLOGIJA | RACUNOVODSTVO | RELIGIJA | SOCIOLOGIJA |  SPOLJNOTRGOVINSKO I DEVIZNO POSLOVANJE | SPORT - MENADŽMENT U SPORTU | STATISTIKA | TEHNOLOŠKI SISTEMI | TURIZMOLOGIJA | UPRAVLJANJE KVALITETOM | UPRAVLJANJE PROMENAMA | VETERINA | ŽURNALISTIKA - NOVINARSTVO

 preuzmi seminarski rad u wordu » » » 

Besplatni Seminarski Radovi


SEMINARSKI RAD