POCETNA STRANA

 
SEMINARSKI RAD IZ OBLASTI INTERNETA - WEB
 
OSTALI SEMINARSKI RADOVI IZ
INTERNET - WEBA
 

 

Alati za kreiranje web stranica – Prednosti i nedostataci različitih alata

Internet predstavlja medij koji iznimno brzo napreduje i svakim danom nudi sve više mogućnosti, različitih servisa i namijena. Prisustvo na webu danas nije lusuz nego potreba svake tvrtke ili pojedinca. Iz toga proizlazi potreba za kreiranjem web stranica. Korisnik se može odlučiti na samostalnu izradu web stranica ili cjelokupni posao izrade web stranice prepustiti osobi ili tvrtki koja je adekvatna za stručno i profesionalno obavljanje istoga.

Imati web stranice najnormalnija je stvar. Dapače, čak se i kod nas počelo čudno gledati tvrtke koje ih nemaju. Činjenica da postoji iznimna količina web stranica koje sliče kao jaje jajetu, znači da naša stranica mora biti posebna i isticati se nečim čime će privući posjetioce. Za napraviti pravu stvar potrebni su, naravno, i pravi alati. Kako se izrada jedne ozbiljnije web stranice sastoji od mnogo cjelina poput izrade grafike, layouta i dizajna te programiranja, potreban je cijeli set alata; točnije paket alata koji funkcioniraju kao jedna cjelina.

Web stranicu možemo kreirati na dva načina: ručnim upisivanjem koda u text editoru tipa Notepad ili korištenjem nekog od alata za kreiranje web stranica koji automatski stvara kod na temelju akcija koje napravimo, takozvani WYSIWYG-editor (ono što vidiš to dobiješ). Kreiranje stranice kodiranjem je mukotrpan posao koji zahtijeva poznavanje html koda.

Kreiranje stranice nekim od alata ili programa napravljenih namjenski u te svrhe traži prije svega poznavanje tog programa ili alata sa svim njegovim osnovnim funkcijama. Ponajbolji u te svrhe danas je svakako Adobe Dreamweaver. Nešto slabiji alat sa nešto manje funkcija je Microsoft FrontPage iako je FrontPage po ocjeni mnogih jednostavniji za korištenje.

HTML-kod - osnova kodiranja na Internetu, kratica za Hyper Text Markup Language i osnova kodiranja jedne web stranice čini upravo ovaj tekst ili cijeli jezik. Sve web stranice na Internetu su u osnovi napravljene u ovom jeziku koji između ostalog omogućava kreiranje linkova na druge stranice, prikaz slika itd.

Na sljedeće dvije slike u nastavku nalazi se primjer jedne web stranice kreiranje korištenjem alata Microsoft FrontPage u dva prethodno spomenuta oblika. Na Slika 1. prikazana je web stranica izrađena korištenjem WYSIWYG editora a na Slika 2. rezultat odnosno output u obliku html koda koji je FrontPage automatski napravio.


Prikaz web stranice u normal obliku

Slika 1. Prikaz web stranice u normal obliku


Prikaz web stranice u html obliku

Slika 2 Prikaz web stranice u html obliku


2. Alati za izradu weba

 

Baš kao što već svaka računalno pismena osoba zna izrađivati dokumente u Wordu i pisati e-mailove u Outlooku, trebala bi znati izraditi i web stranice. To više nije znanost za sebe, izraditi vlastite stranice nikad nije bilo lakše
Trenutačno se na tržištu nudi mnogo različitih alata za izradu web stranica. Svaki korisnik računala može relativno brzo i uz malu količinu znanja izraditi jednostavne web stranice koristeći alate tipa Microsoft Publisher i sl. Danas su sve popularniji alati za online izradu web stranica. Za izradu stranica pomoću takvih online aplikacija nije potrebno nikakvo znanje vezano uz proces izrade web stranica (upload na server i sl.). U daljnjem opisu alata za izradu web stranica ograničiti ćemo se na WIN aplikacije.
Treba razlikovati nekoliko različitih namjena alata prilikom izrade web stranice: univerzalni alati za izradu web stranica, alati za kodiranje, alati za dizajniranje web stranica itd.
Najpoznatiji alati za izradu web stranica su: Microsoft Front Page i Adobe Dreamveaver. U poglavlju 3 detaljno se bavimo navedenim alatima te testiramo prednosti i mane istih.


2.1. Adobe Dreamweaver

Dreamweaver je programski alat koji ima sve što je potrebno za kreiranje profesionalnih web stranica. Pojednostavljuje dizajn stranica, bez obzira koristite li njegov tekstualni ili grafički način rada. Svojom popularnošću predstavlja standard vizualnih alata za izradu web stranica. Mnoštvom naprednih funkcija, nezaobilazan je alat web dizajnera, kako kod profesionalaca tako i kod hobista. Dreamweaver je program koji može dati gotovo savršen vizualni identitet web stranicama, što ga u današnje vrijeme marketinške eksplozije i važnosti prisutnosti na internetu čini značajnim faktorom u njihovoj izradi. Dreamweaver je definitivno najpopularniji alat za kreiranje web stranica sa jedinom manom a to je teži rad za početnike koji se prvi puta susreću sa izradom web stranica.

Premda na tržištu postoji izravna konkurencija Dreamweaveru se tijekom godina dokazao kao izbor za profesionalce koji mogu, ne napuštajući jednu razvojnu okolinu, raditi na dizajnu, layoutu i programiranju svog sitea.

Sucelje Adobe Dreamweaver-a
Slika 3 Sučelje Adobe Dreamweaver-a

 


2.1. Microsoft FrontPage

Microsoft FrontPage dolazi u Microsoft Office paketu te pretstavlja moćan alat za izradu web stranica. Glavna prednost FrontPage-a je upravno njegova jednostavnost korištenja. Izrada web stranica je moguća u normal i html obliku a izbor načina rada se vrši preko kartica pri dnu aplikacije. Sadržaj web stranice koji se kreira u normal obliku automatski se pretvara u html kod. FrontPage ima ugrađeni preglednik na koji se dolazi klikom na treću karticu, što je vrlo koristno jer se prilikom izrade web stranice automatski ista može vidjeti u obliku kakvom će biti nakon izrade i prikaza u nekom od preglednika (Internet Explorer, Mozilla Firefox itd.).

Sucelje Microsoft FrontPage-a

Slika 4 Sučelje Microsoft FrontPage-a


2.2. Adobe Flash

Macromedijin program Flash je multimedijalna aplikacija koja dizajnerima i programerima omogućava pravljenje raznovrsnih i zanimljivih aplikacija, prezentacija, animacija i Web lokacija za različite platforme i uređaje. Isti su kreirani u Flash-u. Flash MX 2004 pruža sve što je potrebno korisniku za kreiranje I distribuciju bogatih web sadržaja i snažnih aplikacija. Flash je poznat kao program za kreiranje animacija već duže vrijeme. Najčešće se koristi za web animacije jer dopušta stvaranje visoko kvalitetnih animacija s malim veličinama datoteka, koje su idealne za online sadržaj. Flash je vektorski baziran program dizajniran za stvaranje i prikaz malih datoteka na web-u, i to postiže ograničavanjem tipova slika i medija koji mogu biti prikazani.

Flash odličan alat za kreiranje i animaciju vektor grafike, također pruža sve potrebno za kreiranje i dostavu bogatog web sadržaja i moćnih aplikacija kao npr. online dućana. Pri dizajniranju pokretne grafike ili stvaranju podatkovne aplikacije Flash nudi alate potrebne za dobivanje izvrsnih rezultata i dostavu korisniku najboljim načinom na brojne platforme i uređaje. Na internetu često imam priliku naći različite igre, multimedijalne kvizove, reklamne bannere i sl.

Interaktivna igra napravljena u Flash-u
Slika 5 Interaktivna igra napravljena u Flash-u

 

2.4. Cute FTP

Nakon izrade web stranice istu je potrebno prikazati na internetu, odnosno uploadati na server sa kojega će se web stranica zajedno sa svim svojim elementima prikazivati.
Macromedijin program Flash je multimedijalna aplikacija koja dizajnerima i programerima omogućava pravljenje raznovrsnih i zanimljivih aplikacija, prezentacija, animacija i Web lokacija za različite platforme i uređaje..
Aplikacija nudi mogućnost izrade web stranica i uređivanja postojećih web stranica u obliku kodiranja, odnosno potrebno je ručno unositi html kod koji nije pogodan za izradu cijelih web stranica ali ima veliku primjenu kod editiranja i kreiranja dinamičkih web stranica u programskom jeziku PHP, nudeći funkcionalno sučelje te mogućnost bojanja koda zavisno o kojem je tagu, varijabli i sl. riječ.

Sucelje Cute FTP-a
Slika 4. Sučelje Cute FTP-a

 

3. Usporedba FrontPage-a i Dreamweaver-a.

 

Kao što smo već naveli u prethodnome testu u tekstu u nastavku napraviti ćemo test dva najpopularnija alata za izradu web stranica Microsoft FrontPage-a i Adobe Dreamveawer-a.

Kao što smo već ustvrdili FrontPage pogodan je za korisnike početnike dok je Dreamweaver namijenjen profesionalnog upotrebi. Velika mana Dreamweaver-a je njegova cijena koja iznosi oko 1800,00 kn., uz daljnje kupnje nadogradnji programa koje iznose oko 1000,00 kn, isto čini alat nedostupnim običnim korisnicima koji se žele okušati u izradi web stranica, dok se FrontPage nalazi u paketu Office paketa i kao takvoga ne moramo kupiti licencu za korištenje alata (uz pretpostavku da koristimo original Microsoft Office paket).

Vrlo brzo tijekom aktivne izrade web stranica pojaviti će se potreba za zahtijevnijim funkcijama koje alat za izradu weba mora nuditi. Osobno glavni nedostatak FrontPage-a je u nedostatku bojanja koda u code načinu rada te nedostatku uklanjanja nepotrebnog koda i nemogućnosti debugiranja. Prilikom pisanja koda u programskom jeziku PHP funkcija bojanja koda iznimno je potrebna i značajno pojednostavnjuje rad. Za primjer, Dreamweaver će prikazati varijable pisane u PHP-u zelenom bojom, tekst koji se nalazi unutar navodnika sivom bojom i sl.; te ukoliko dođe do pogreške u pisanju koda isti će označiti drugom bojom i ukazati programeru na grešku.

U tablici nalaze se neki od parametara za oba alata:

DREMWEAVER
FRONT PAGE
Jednostavnost korištenja
Kompliciran za početnike.
Jednostavan za korištenje.
Cijena
399 USD
80 USD
Vizualno uređivanjeCSS-a
Da
Ne
Vizualno uređivanje koda
Da
Ne
Bojanje kod-a
Da
Ne
Podrška za više internet preglednika
Da
Ne
Upload datoteka putem FTP protokola
Da
Ne
Editiranje stranica direktno putem alata uz istovremenu promjenu na iste datoteke na serveru
Ne
Da

 


Zaključak

Trenutačno se na tržištu nudi mnogo različitih alata za izradu web stranica. Neki su iznimno funkcionalni i jednostavni za korištenje; iste treba pravilno odabrati zavisno o potrebama i zahtijevima web stranice koju izrađujemo.

Ukoliko imamo za cilj izraditi jednostavnu web stranicu treba staviti naglasak na funkcionalnosti i jednostavnost korištenja dok u suprotnome slučaju treba odmah odabrati napredan alat. Ukoliko je riječ o početniku savjetujem korištenje Adobe Dreamweavera. Iako će korisniku na početku biti teže nego da se odluči za neki drugi alat steći će naviku korištenja istoga I kroz određeni vremenski period napradovati dok će u drugome slučaju imati nepotreban process prilagodbe na novi alat.

Literatura

  • PC CHIP web portal, Macromedia Studio MX 2004
    http://www.pcchip.hr/vijesti/recenzije-softvera/macromedia-studio-mx-2004, 27.03.2008.
    Dragan Petrić, Internet uzduž i popreko, BUG biblioteka, 2004

PROČITAJ / PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
ASTRONOMIJA | BANKARSTVO I MONETARNA EKONOMIJA | BIOLOGIJA | EKONOMIJA | ELEKTRONIKA | ELEKTRONSKO POSLOVANJE | EKOLOGIJA - EKOLOŠKI MENADŽMENT | FILOZOFIJA | FINANSIJE |  FINANSIJSKA TRŽIŠTA I BERZANSKI    MENADŽMENT | FINANSIJSKI MENADŽMENT | FISKALNA EKONOMIJA | FIZIKA | GEOGRAFIJA | HEMIJA | INFORMACIONI SISTEMI | INFORMATIKA | INTERNET - WEB | ISTORIJA | JAVNE FINANSIJE | KOMUNIKOLOGIJA - KOMUNIKACIJE | KRIMINOLOGIJA | KNJIŽEVNOST I JEZIK | LOGISTIKA | LOGOPEDIJA | LJUDSKI RESURSI | MAKROEKONOMIJA | MARKETING | MATEMATIKA | MEDICINA | MEDJUNARODNA EKONOMIJA | MENADŽMENT | MIKROEKONOMIJA | MULTIMEDIJA | ODNOSI SA JAVNOŠĆU |  OPERATIVNI I STRATEGIJSKI    MENADŽMENT | OSNOVI MENADŽMENTA | OSNOVI EKONOMIJE | OSIGURANJE | PARAPSIHOLOGIJA | PEDAGOGIJA | POLITIČKE NAUKE | POLJOPRIVREDA | POSLOVNA EKONOMIJA | POSLOVNA ETIKA | PRAVO | PRAVO EVROPSKE UNIJE | PREDUZETNIŠTVO | PRIVREDNI SISTEMI | PROIZVODNI I USLUŽNI MENADŽMENT | PROGRAMIRANJE | PSIHOLOGIJA | PSIHIJATRIJA / PSIHOPATOLOGIJA | RAČUNOVODSTVO | RELIGIJA | SOCIOLOGIJA |  SPOLJNOTRGOVINSKO I DEVIZNO POSLOVANJE | SPORT - MENADŽMENT U SPORTU | STATISTIKA | TEHNOLOŠKI SISTEMI | TURIZMOLOGIJA | UPRAVLJANJE KVALITETOM | UPRAVLJANJE PROMENAMA | VETERINA | ŽURNALISTIKA - NOVINARSTVO

 preuzmi seminarski rad u wordu » » » 

Besplatni Seminarski Radovi