POCETNA STRANA

 
SEMINARSKI RAD IZ OBLASTI INTERNETA - WEB
 
OSTALI SEMINARSKI RADOVI IZ
INTERNET - WEBA
 

 

Web-aukcije (dražbe)

 

Postoji mnogo načina kako prodati neki proizvod ili uslugu, jedan od njih je aukcija ili dražba. Aukcija je vrlo jednostavan način kako prodati neku robu za što veću cijenu. No tema našeg rada su web-aukcije. Jedina razlika između aukcije i web-aukcije je ta što se web-aukcija odvija na internetu.
U našem radu objasnit ćemo vam općenito što je to sa ekonomske strane aukcija i što je to web-aukcija.
Objasnit ćemo vam kako se to dovija web-aukcija i kako Vi možete sudjelovati u njoj, bilo da želite kupiti neku robu ili pak prodati nešto. Na web-aukcijama često možete pronaći svakakve stvari od obične gumice do skupocjenih luksuznih stvari po povoljnoj cijeni. Postoje mnogi specijalizirani siteovi koji se time bave, a mi ćemo vas provesti kroz proces aukcije na stranici www.aukcije.hr.
Proces ćemo Vam objasniti kroz nekoliko jednostavnih točaka i nakon što pročitate ovaj rad moći ćete i sami sudjelovati u web-aukciji.

2. Općenito o aukcijama


Aukcije su organizirana i specijalizirana tržišta za aukcijsku prodaju velikih količina određene robe koja se prodaje onome kupcu koji za robu ponudi najvišu cijenu. Osnova aukcijskog tržišta je javno nadmetanje potencijalnih kupaca koje se obavlja na javnim i unaprijed određenim i poznatim mjestima.

Aukcije se javljaju početkom 17. stoljeća kad Nizozemsko-istočno trgovačko društvo organizira prvi put u Amsterdamu i Roterdamu prodaju robe iz prekomorskih zemalja javnim nadmetanjem. Takve aukcije postale su poznate i važne za međunarodnu trgovinu čajem, kavom, duhanom i ostalom takozvanom kolonijalnom robom.

Karakteristika aukcija je da se na njima prodaje roba čija kvaliteta nije ujednačena, koja ima svoju individualnu specifičnu vrijednost i koja nije zamjenjiva.
Na aukcijama se prodaju i nezamjenjivi predmeti velike umjetničke ili povijesne vrijednosti, npr. umjetničke slike, antikviteti, rijetki predmeti kulturno-povijesnog značenja.

Aukcije mogu biti:
Stalne
Povremene
Sudske
Prisilne

Aukcionar je osoba ili organizacija koja posjeduje robu iz bilo kojeg naslova, koja se brine o organizaciji provedbe aukcije i sklapanju poslova, odnosno osoba ili organizacija koja priprema ili organizira aukcijsku prodaju robe za račun drugih osoba putem javnog nadmetanja.


3. Web aukcije (dražbe)


U prvom poglavlju definirali smo aukciju općenito, no tema našeg rada su Web-aukcije. Postupak je jednak, jedina razlika je u tome što se web-aukcije odvijaju na Internetu. Danas je Internet jedan od najutjecajnijih medija, na njemu možemo pronaći baš sve, od običnih informacija pa sve do web-tržišta odnosno aukcija. Postoje stotine specijaliziranih siteova koji su se specijalizirali za aukcije (dražbe). Najpoznatiji site koji se bavi web-aukcijama je E-bay.
Kroz ovaj rad pokušat ćemo vas upoznat sa postupkom sudjelovanja u akciji bilo da prodajete neku stvar ili želite nešto kupiti.


4. Kako sudjelovati u web-aukciji?

 

Ukoliko želite nešto prodati, recimo mobitel. Postavite predmet na prodaju, određujući njegovu početnu cijenu. Nakon toga, članovi aukcija daju svoje ponude. Ukoliko ponuda nekog člana bude nadvišena, servis aukcije.hr ga o tome obavještavamo e-mailom (kako bi mogao dati novu ponudu) Ako aukcija završi uspješno, Vi i najviši ponuđač dobivate obavijest o kraju aukcije. Kontaktirajte kupca kako bi se dogovorili o načinu plaćanja i isporuke.


4.1. Postavljanje aukcije

Ako želite postaviti aukciju, kliknite na link Prodaj predmet. Za postavljanje aukcije morate biti registrirani korisnik aukcije.hr. Ukoliko postavljate veću količinu aukcija postavu si možete olakšati tako da unaprijed definirate određene postavke aukcije koje nećete mijenjati, a kao takve su vrsta aukcije, trajanje,kategorija, poštanski broj, načini plaćanja, uvjeti isporuke, dodatne usluge i slično. Želite li unaprijed definirati te postavke to možete učiniti klikom na link Postavke za prodaju predmeta.
Na taj način nećete morati svaki puta ponovo upisivati osnovne podatke za sve već će oni biti ispunjeni u formularu za postavljanje aukcije.
Provizija za prodane predmete se naplaćuje u aukcijama koje su uspješno završile, tj. u onim aukcijama koje imaju ponuđača, aukcijama u kojima je dostignuta rezervna cijene, ili je pak predmet prodan kroz opciju "kupi odmah".
Prodavači moraju provjeriti da li su predmeti postavljeni u prodaju u skladu s Uvjetima korištenja, te da nisu na listi Predmeta zabranjenih za prodaju na aukcije.hr Molimo, uzmite u obzir kako ne dozvoljavamo aukcije tipa "Tražim predmet".

4.2. Isticanje aukcije

Isticanjem Vaše aukcije na aukcije.hr, svakako povećavate i broj posjetitelja koji će pogledati Vaš predmet - dobijte više ponuda i zaradite još više. Postoji više načina kako možete istaknuti svoju aukciju:
Stranica kategorije:
1. Vaša aukcija će biti prikazana na vrhu stranice kategorije u kojoj je postavljena.
2. Naziv Vaše aukcije će biti ispisan bold slovima Highlighted
3. Naziv Vaše aukcije će biti ispisan na pozadini u boji.
4. Dodatne slike


Postavljanjem više slika u Vašu aukciju, možete bolje prikazati svoj predmet (npr. određeni detalj ili drugi kut) Isticanje predmeta u aukciji naplaćuje se bez obzira bio predmet prodan ili ne. Bilo koju od ovih dodatnih usluga možete izabrati prilikom postavljanja aukcije, ili pak naknadno, promjenom postavki otvorene aukcije (naravno, ukoliko u samoj aukciji još nema ponuda potencijalnih kupaca)
Provjerite cijene dodatnih usluga kako bi izabrali način isticanja aukcije koji Vam najviše odgovara.


4.3. Editiranje aukcije

Postavke aukcije (slika, opis, promotivne usluge, početna cijena, cijena za "kupi odmah", itd.) možete mijenjati jedino ukoliko na toj aukciji nema niti jedne ponude.
Editiranje aukcija je moguće preko stranice s popisom Vaših otvorenih aukcija. Kliknite na "edit" pored željene aukcije i provedite izmjene. Promotivne - dodatne usluge se ne mogu naknadno isključiti.

4.4. Davanje ponuda na aukciji

Pravo na sudjelovanje u aukcijama imaju isključivo registrirani i prijavljeni članovi. Vaša ponuda mora biti jednaka početnoj cijeni ili minimalnoj ponudi. Predmete (kad aukcija završi) biti prodan članu koji je ponudio najveći iznos. Ukoliko tijekom aukcije Vaša ponuda bude nadvišena, o tome ćete biti obaviješteni e-mail porukom.
Kod predmeta s postavljenom rezervnom cijenom, aukcija je završila s kupcem jedino ukoliko tijekom aukcije Vaša ponuda bude nadvišena, o tome ćete biti obaviješteni e-mail porukom.Ako ste na kraju aukcije ponuđač s najvišom ponudom u aukciji (te ako je rezervna cijena dostignuta) - Vi ste kupac!
Nakon završene aukcije, aukcije.hr Vama i prodavaču šalju obavijest koja sadrži Vaše e-mail adrese. Ukoliko je prodavač tako odabrao, dobit ćete i njegov broj telefona. Ostali podaci se ne daju na uvid. Nakon toga, na Vama je da kontaktirate prodavače, te dogovorite način plaćanja i isporuke.

4.5. Trajanje aukcije

Aukcije mogu trajati 1, 2, 3, 5, 7 ili 10 dana. Prodavač iz ponuđenih trajanja samostalno izabire rok koji mu najviše odgovara. Aukcije završavaju u isto vrijeme dana kada i počinju. No, prodavač može samostalno odrediti vrijeme početka aukcije. Prodavač može izabrati automatski od najviše 2 puta. To znači da će aukcija automatski biti postavljena ukoliko u trenutku kraja aukcije ne bude ponude. Dodatne usluge se kod automatskog relista ne naplaćuju ponovno. No, napominjemo da se sve dodatne usluge naplaćuju, ukoliko ih prodavač ne ukine nakon isteka zadnjeg automatskog relista, a prije ponovnog slanja predmeta na aukciju. Ukoliko u aukciji s rezervnom cijenom primite ponudu, automatski na toj aukciji se poništava.

4.6. Kontakt s kupcem

Ukoliko ste u aukciji dobili ponudu, ili ako je ponuda viša ili jednaka od eventualno postavljene rezervne cijene, aukcije.hr e vam poslati e-mail adresu kupca. Nakon toga, na Vama i kupcu je uspostaviti kontakt, te dogovoriti načine plaćanja i isporuke.
Podatke o kupcu također možete naći i na stranici prodanih predmeta -Â popis svih predmeta koje ste prodali, kao i podataka o kupcu. Ukoliko iz bilo kojeg razloga ne dobijete mail, svakako provjerite stranicu prodanih predmeta. To je najmjerodavniji popis predmeta koje ste kupili. Aukcije.hr ne mogu preuzeti odgovornost za mailove
koje eventualno niste dobili.


4.7. Kontakt s prodavačem

Ukoliko ste u kupac u aukciji koja je netom uspješno završila, aukcije.hr e vam poslati e-mail adresu prodavača, te njegov telefonski broj ukoliko je dostupan. Nakon toga, na Vama i prodavaču je uspostaviti kontakt, te dogovoriti načine plaćanja i isporuke.
Popis svih kupljenih predmeta možete naći i na stranici kupljenih predmeta. Ako iz bilo kojeg razloga ne dobijete mail, svakako provjerite stranicu kupljenih predmeta. To je najmjerodavniji popis predmeta koje ste kupili. Aukcije.hr ne mogu preuzeti odgovornost za mailove koje eventualno niste dobili. Pročitajte više o mogućim načinima plaćanja kupljenog. Kod većih vrijednosti transakcija, predlažemo Vam da poduzmete dodatne mjere opreza kako bi cijela transakcija prošla bez problema:
• Razgovarajte telefonski s prodavačem
• Ukoliko je moguće, osobno preuzmite kupljeno
• Koristite takve načine plaćanja koje je moguće pratiti (transfer putem banke). Ne šaljite gotovinu
• Zahtijevajte da kupljeni predmeti budu poslani preporučenom ili vrijednosnom pošiljkom ili kurirskom službom

Primopredaja kupljenog, te način plaćanja su stvar dogovora kupca i prodavača.
Kad ste stupili u kontakt s prodavačem i provjerili njegove dosadašnje ocjene, postoji nekoliko načina za uplatu kupljenog predmeta. Većina prodavača je već u aukciji odredila prihvatljive načine plaćanja. Uobičajeno je da prodavač traži uplatu kupljenog prije slanja predmeta.

4.8. Način plaćanja

- Plaćanje prilikom primopredaje:

Preporučljivo za predmete veće vrijednosti, ili za prodavače koji su u Vašoj blizini ovo je najsigurniji način plaćanja kupljenih predmeta i preporučljiva je za plaćanje predmeta veće vrijednosti. Također, ovo je način kojim možete provjeriti da li predmet odgovara opisanom na aukciji - prije nego ga preuzmete. Imajte na umu da neki prodavači nisu skloni preuzimanju predmeta na taj način - pogotovo ako se radi o jeftinijim predmetima.

- Plaćanje putem e-bankarstva (internet ili telefonsko bankarstvo):

Preporučljivo za predmete manje vrijednosti Ovako novčana sredstva uplaćujete direktno na prodavačev račun, preko internet ili telefonskog bankarstva.
Ovo je najčešći način plaćanja na aukcijama, te ga preporučujemo za manje vrijednosti predmeta. Brz je, jeftin i pouzdan.
Provizija koju banke uzimaju za ovaj način uplate je 0,50 - 1,00 Kn. Ne postoji način za povrat uplate ukoliko se pojavi problem kod primopredaje. Ovakav način plaćanje ide isključivo na Vaš rizik

-Plaćanje u banci, pošti, FINA-i:

Preporučljivo za predmete manje vrijednosti vrijede ista pravila i preporuke kao i za e-bankarstvo. S tom razlikom da morate osobno otići na šalter, ispuniti uplatnicu, te platiti naručene predmete. Provizija koju banke i pošte uzimaju za ovakve uplate je 5,00 kn i više. Preporučljivo za predmete manje vrijednosti uplatu obavljate na šalteru u pošti, a prodavač dobiva uplaćeni iznos na svoju kućnu adresu.
Provizija koju pošta uzima za ovakav način plaćanja je 3,66 %, ali ne manje od 8,90kn

- Kreditna kartica:

Preporučljivo za plaćanje prodavačima koji prihvaćaju kreditne kartice veći prodavači mogu prihvatiti plaćanje kreditnom karticom. Ovaj način plaćanja je siguran, brz, a transakcije se lako mogu pratiti. Neki prodavači mogu prihvatiti plaćanje kreditnom karticom isključivo ako to napravite osobno. Plaćanje poduzećem kupljeni predmet plaćate prilikom dostave, osobi (poštaru) koja Vam ga je i donijela. Relativno skup način plaćanja jer plaćate skuplju poštarinu, te troškove poštanske novčane uputnice.
Većina prodavača ne prihvaća taj način plaćanje jer za njih predstavlja rizik plaćanja
dvostruke poštarine ukoliko kupac ne preuzme pošiljku.
Aukcije.hr ne preporučuju takav način slanja, pogotovo ne kupcima koji nemaju niti jednu provedenu transakciju.

Ne preporučujemo ni u kojem slučaju slanje gotovine u pismu ili bilo kojoj drugoj pošiljci. Ne postoji nikakav način da otkažete plaćanje ili da dokažete kako je novac i poslan.
Zabilježeni su brojni slučajevi nestanka pošiljki s novcem.

4.9. Prodavač nije izvršio transakciju

Savjetujemo Vam da pričekate 3-5 dana kako bi se prodavač javio (nemaju svi svakodnevni pristup računalu). Za to vrijeme, trebali bi poslati nekoliko mailova u kojima naglašavate kako želite aukciju provesti do kraja. Također, provjerite svoje filtere kako mailovi poslani od strane prodavača ne bi kojim slučajem završili na krivom mjestu. Ako ste nakon kraja aukcije u e-mail poruci dobili i prodavačev telefonski broj, preporučujemo da ga kontaktirate i na taj način. Objava predmeta za prodaju na aukcije.hr je obveza prodavača da proda svoj predmet putem ovog sitea. Ukoliko je aukcija završila uspješno, prodavač je u obavezi transakciju provesti do kraja. Ukoliko ste prodavaču dali dovoljno vremena da odgovori na Vaše poruke (a on se i dalje ne javlja), ili ako prodavač odbije prodati predmet, Vaše je pravo ostaviti negativnu ocjenu prodavaču za tu transakciju. Aukcije.hr poduzimaju aktivnosti protiv nepouzdanih članova.

4.9.1. Prodavač ne šalje kupljeno

Kad ste jednom platili kupljene predmete, molimo Vas da pričekate bar 7 radnih dana prije nego to nas kontaktirate. Ovo su aktivnosti koje možete poduzeti u međuvremenu:

• Pročitajte podrobno opis aukcije
• Može biti više razloga za kašnjenje kupljenog (prodavač stanuje u manjem mjestu, potrebno je neko vrijeme da dobije potvrdu Vašoj uplati, itd)
• Pošaljite e-mail prodavaču
• Direktna komunikacija s prodavačem rješava većinu problema. Pitajte ga kad e poslati kupljeno, te kada možete očekivati isporuku.
• Provjerite spam filtere u Vašem e-mail klijentu
• Krivo podešene postavke e-mail računa mogu biti razlog nedolaska prodavačevih poruka
• Ostavite ocjenu transakcije
• To može poslužiti kao opomena prodavaču da ozbiljno shvati svoje obaveze


4.9.2. Kupac se ne javlja ili ne plaća

Ukoliko je kupac odustao od kupnje, ili se uopće ne javlja na mailove, možete zahtijevati povrat naplaćene provizije. Najranije vrijeme kad možete tražiti povratak provizije je 7 radnih dana od kraja aukcije. Taj period daje dovoljno vremena kupcu da Vam se javi. U međuvremenu provjerite postavke Va¡ih spam filtera u e-mail klijentu. To također može biti razlog nedolaska poruka. Naravno, kupcu koji Vam se javio treba ostaviti realno vrijeme za uplatu kupljenog (5-7 radnih dana).
Aukcije.hr vode evidenciju o svim neprovedenim transakcijama, te bez opomena i upozorenja isključuju nepouzdane lanove. Zbog toga i potičemo lanove da ocijene svaku transakciju. Kupca možete ocijeniti u roku 45 dana od kraja aukcije.

4.9.3. Dobro postavljena aukcija - pola uspjeha

Iako je vrijeme pripreme dobre aukcije vezano uz vjerojatnost veće zarade, sigurno ima i aukcija koje morate postaviti odmah. Npr. imate li tražene karte za skorašnji koncert, sigurno nećete gubiti vrijeme na pripremu aukcije - morate požuriti.
Za one koji su u stalnoj trci s vremenom, donosimo 6 najčešćih navika uspješnih prodavača:
1. Intrigantan naziv aukcije
2. Atraktivne fotografije koje kazuju doslovno sve o predmetu
3. Dobar i vjeran opis, te tako sročena ponuda koja e stvarno natjerati kupca da poželi taj predmet
4. Svi detalji o predmetu prodaje: starost, stanje, te sve ostale potrebne "sitnice" - pa, ak i zato prodajete predmet.
5. Uvjeti pod kojim ćete prihvatiti reklamacije na prodano
6. Način isporuke, te iznos poštanskih troškova - vrlo važna informacija kupcu.


No, uspjeh svih prodavača uvijek ovisi o važnoj činjenici: Kupac je uvijek na prvom mjestu, bez obzira na sve.
Svi kupci žele isto:
1. Zadovoljstvo kupljenim predmetom
2. Brza i jasna komunikacija
3. Dobivanje tono onog to su i kupili

Zaključak

Aukcija je vrlo jednostavan način kako prodati nešto. Vrlo je jednostavno sudjelovati u web-aukcijama. Sve što trebamo znati je strani jezik ukoliko se radi o stranom siteu ili se jednostavno znati registrirati na neki domaći site i možete početi sa web-aukcijom. Jedino što treba je biti oprezan i ukoliko ste pomno pratili naše korake već sada se možete upustiti u kupnji ili prodaju svega što vam je potrebno ili pak možete prodati sve što vam je nepotrebno i čega se želite riješiti i pri tome zaraditi.

Literatura

1. Andrijanić, Ivo, Vanjska trgovina, Zagreb : Mikrorad, 1999. str. 56-58
2. www.aukcije.hr

PROČITAJ / PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
ASTRONOMIJA | BANKARSTVO I MONETARNA EKONOMIJA | BIOLOGIJA | EKONOMIJA | ELEKTRONIKA | ELEKTRONSKO POSLOVANJE | EKOLOGIJA - EKOLOŠKI MENADŽMENT | FILOZOFIJA | FINANSIJE |  FINANSIJSKA TRŽIŠTA I BERZANSKI    MENADŽMENT | FINANSIJSKI MENADŽMENT | FISKALNA EKONOMIJA | FIZIKA | GEOGRAFIJA | HEMIJA | INFORMACIONI SISTEMI | INFORMATIKA | INTERNET - WEB | ISTORIJA | JAVNE FINANSIJE | KOMUNIKOLOGIJA - KOMUNIKACIJE | KRIMINOLOGIJA | KNJIŽEVNOST I JEZIK | LOGISTIKA | LOGOPEDIJA | LJUDSKI RESURSI | MAKROEKONOMIJA | MARKETING | MATEMATIKA | MEDICINA | MEDJUNARODNA EKONOMIJA | MENADŽMENT | MIKROEKONOMIJA | MULTIMEDIJA | ODNOSI SA JAVNOŠĆU |  OPERATIVNI I STRATEGIJSKI    MENADŽMENT | OSNOVI MENADŽMENTA | OSNOVI EKONOMIJE | OSIGURANJE | PARAPSIHOLOGIJA | PEDAGOGIJA | POLITIČKE NAUKE | POLJOPRIVREDA | POSLOVNA EKONOMIJA | POSLOVNA ETIKA | PRAVO | PRAVO EVROPSKE UNIJE | PREDUZETNIŠTVO | PRIVREDNI SISTEMI | PROIZVODNI I USLUŽNI MENADŽMENT | PROGRAMIRANJE | PSIHOLOGIJA | PSIHIJATRIJA / PSIHOPATOLOGIJA | RAČUNOVODSTVO | RELIGIJA | SOCIOLOGIJA |  SPOLJNOTRGOVINSKO I DEVIZNO POSLOVANJE | SPORT - MENADŽMENT U SPORTU | STATISTIKA | TEHNOLOŠKI SISTEMI | TURIZMOLOGIJA | UPRAVLJANJE KVALITETOM | UPRAVLJANJE PROMENAMA | VETERINA | ŽURNALISTIKA - NOVINARSTVO

 preuzmi seminarski rad u wordu » » » 

Besplatni Seminarski Radovi