POCETNA STRANA

 
SEMINARSKI RAD IZ OBLASTI INTERNETA - WEB
 
OSTALI SEMINARSKI RADOVI IZ
INTERNET - WEBA
 

 

Diskusijske skupine na Internetu – Forumi

1. Diskusijske skupine na Internetu - opcenito


1.1.Definicija

Diskusijske skupine (engl.newsgroups) je servis koji omogucuje odvijanje rasprave skupine ljudi o temama od zajednickog interesa. Ovaj je servis izvanredno popularan pa danas ima preko 10 000 diskusijskih skupina u svim zamislivim podrucjima ljudskog interesa.
Poruke clanovima skupine šalju se elektronickom poštom te se nalaze na nekoj vrsti „elektronicke ploce“ (engl. Blackboard) na kojoj svatko zainteresiran može procitati. Te se poruke distribuiraju svim davateljima Internet usluga koji se prijave za odgovarajuce diskusijske skupine, a oni ih dalje prosljeduju clanovima skupine.
Dobar izvor informacija o diskusijskim skupinama na Webu jest Google Groups servis (http://groups.google.com/) na kojem su prikazane najvažnije interesne skupine s kratkim opisom tema kojima se skupina bavi. Ovaj servs pruža i mogucnost pretraživanja poruka po kljucnim rijecima.
Sudjelovanje u radu diskusijskih skupina može biti vrlo zabavno, ali takoder i vrlo korisno, jer je to, bez dvojbe, najucikovitij nacin razmjene informacija s velikom masom sugovornika.

2.Forumi

2.1. Definicija

Internetski forum je usluga na Internetu koja omogucava razmijenu mišljenja medju sudionicima foruma. To nalikuje na oglasnu plocu (engl. massage bord) na kojoj sudionici ostavljaju poruke. U nacelu poruke na forumu mogu ostavljati i citati sudionici interneta bez ogranicenja. Sudionici su najcešce anonimni jer se pri slanju poruke na forum nemora navesti ptavi identitet. Zbog lakšeg snalaženja forum je obicno podijeljen u nekoliko skupina prema temama razgovora. Jednostavnost uporabe i mogucnost anonimne rasprave o razlicitim temama jedan je od glavnih razloga popularnosti foruma. Za internetski forum se dovoljno služiti web preglednikom. Poruka poslana na jedan forum vidljiva je samo na tom forumu. Forum se uglavnom sastoji od mnogobrojnih kategorija unutar kojih se nalaze teme koje otvaraju i zapocinju korisnici. Svaka tema ima svoju diskusiju u kojoj se sudjeluje pisanjem, odnosno objavljivanjem postova. Sve diskusije ostaju sacuvane na forumu dok ih ne obriše moderator.


2.2. Povijest

Prvi internetski forumi su pokrenuti još 1996.g. Internetski forumi su uglavnom strogo tematski, nije pravilo, a popularne teme foruma su: tehnologija i tehnika, racunarstvo, racunalske igre, politika, glazba, film itd.


2.3. Softver

Internetski forum (engl. Internet forum) je posebna web aplikacija ili skripta koja omogucava korisnicima (surferima) raspravu o odredenim temema. Po softverskom ustroju, postoje forumi koji omogucuju objavljivanja postova anonimno, dok postoje i oni na koje se treba registrirati u obliku željenog korisnickog imena i lozinke (ukoliko vec nije zauzeto). Forumski softverski paketi dostupni su na Internetu i zapisani su u razlicitim programskim jezicima, najcešce su to PHP, Perl, JAVA, ASP.


2.3.1. PHP

PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) je objektno – orijentiran pogramski jezik namijenjen prvenstveno programiranju dinamicnih web stranica.
Danas je PHP najzastupljeniji proramski jezik za programiranje web aplikacija. Vrline su mu jer je jako slican C-u i lako se pamti vecina kodova.


2.3.2. Perl

Perl je programski jezik cije ime je kratica od „Practical Extraction and Report Language“.
Perl je danas ne samo programski jezik vec i vrlo aktivna zajednica programera i korisnika. Odlikuje ga kvalitetan repozitorij gotovih programskih rješenja što mu je ujedno i glavna prednost u odnosu na konkurentne jezike.
Naravo to nisu jedini specijalizirani programski jezici za izradu web aplikacija, tu su još npr. JSP,ASP,CFM.


2.4. Organizacija foruma

Forumi mogu biti razlicitih stilova. Uobicajeni forumi sadrže poveznice koje vode do podforuma. U svakom se podforumu nalazi mjesto za objavljivanje posteva, a novi se topic-i nalaze na vrhu, sa posebnim upozorenjem o njihovoj aktivaciji. Isto tako, mnogi forumi na vrhu liste topic-a sadrže važne obavijesti. Oni topic-i u koima se cesto odgovara, smješteni su pri vrhu, dok se oni u kojima se nalazi tek pokoji odgovor nalaze na dnu.
Na forumu je, zbog velikog broja postova, tema i korisnika, potrebna dobra organizacija. Zato je cijeli forum podijeljen na nekoliko kategorija unutar kojih se nalaze razni podforumi. Kako bi se zadržao red i olakšalo korištenje foruma, treba se pridržavati nekoliko jednostavnih pravila:

• Otvoriti temu na pravom podforumu
• Paziti da naslov teme objašnjava sadržaj teme
• Paziti da postovi koji se ostavljaju imaju veze s temom


2.5. Administratori i moderatori

Za održavanje „reda i poretka“ na forumima, zaduženi su administratori i moderatori.
Osoba koja ima ulogu administratora na forumu ima mogucnost uredivanja, brisanja ili nekog drugacijeg modificiranja vec objavljenih posteva. Takoder mogu dati ban, odnosno zabraniti sudjelovanje na forumu na odredeno vrijeme zbog nepridržavanja pravila foruma, mogu izbrisati korisnike te ih stvoriti.
Uloga moderatora je da pomaže administratoru te uglavnom ima iste ovlasti kao i administrator (naravno, u manjoj mjeri). Najvažniji razlog postojanja administratora i moderatora je održavanje reda na forumu i upozoravanje korisnika o pridržavanju kucnog reda.


2.6. Clanovi i korisnici

Clanovi foruma mogu objavljivati postove, mijenjati iste, otvarati nove topic-e te mijenjati svoje postavke. Na vecini foruma, korisnici u svoje ime obicno imaju malu sliku koja se naziva avatar. Takoder mogu primati i slati privatne poruke ostalim korisnicima. U odredenim slucajevima daje im se mogucnost brisanja vlastitog topic-a ili posta. Cesto korisnici koriste i potpise, najcešce rijeci ili slike koje se pojavljuju na kraju svakog posta koji objave.


2.7. Pravila ponašanja

U slucaju dvostrukog „postanja“, odnosno objavljivanja iste poruke dva puta, javlja se termin spam (neželjenih i nepotrebnih poruka koje ne odgovaraju na odredenu temu). Iako forumi vecinom imaju pravila o spam-anju, mnogi još uvijek ne obracaju pažnju na to. Spam-anjem se smatra i objavljivanje dva posta za redom, bez da je izmedju njih uskocio neki drugi korisnik. To se može izbjeci tako da se ide na uredivanje vec objavljenog posta ako postoji ta opcija. No problem koji bi se mogao javiti je taj da netko tko je vec procitao originalni post ne uvidi nastale promjene proizašle iz naknadnog uredivanja. To je samo neki od mnogobrojnih problema koji nastaju nepridržavanjem pravila, no najveci ostaje onaj o netrpeljivosti na rasnoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Pravilima i svojim radom na forumu moderatori pokušavaju stvoriti sljedece:

• Osigurati nesmetane izmjene informacija medju korisnicima
• Održavati atmosferu pogodnu za razvoj konstruktivne diskusije
• Cuvati ravnopravnosti i poštovanje osobnosti svakog clana koji svojim ponašanjem ne djeluje protivno osnovnim nacelima foruma
• Osigurati anonimnosti svih korisnika


2.8. Usporedba sa ostalim Web aplikacijama

Razlika izmedju foruma i elektronickih mail lista je u tome što mail liste automatski šalju nove poruke pretplatnicima, dok je kod foruma potrebno samostalno posjetiti tu stranicu te procitati poruke. Takoder, postoji mogucnost obavještavanja e-mailom o odgovaranju drugih korisnika na vaš post. Za pristupanje forumu potreban je samo Web preglednik, dok su za neke aplikacije potrebni posebni programi koji omogucuju citanje vijesti s razlicitih stranica. Za razliku od blogova, forumi dopuštaju svakome da zapocne novi razgovor ili sudjeluje u jednom. Forumi se razlikuju i od chat soba zato što sudionici ne moraju biti spojeni na Internet u isto vrijeme.


2.9. Primjer – forum internetskog casopisa Bug

Forum je objavljen u beta-verziji, ne (samo) zato što je to svojevrstan trend na webu, vec i zato što oni žele osluškivati potrebe posjetitelja i dodavati stvari koje se pokažu potrebnima.
U prva 24 sata javnog rada registrirano je gotovo 700 autora, a nešto manje od tjedan dana od pocetka, bilo je otvoreno skoro 500 tema i napisano 7500 poruka. Zaista impresivne brojke koje dobar dio drugih foruma ne dosegne ni u nekoliko godina postojanja.
Velika aktivnost od prvog dana je cast, ali i odgovornost da forum bude funkcionalan i koristan. Stoga postoje pravila ponašanja, a moderatori se brinu da se ona poštuju. Burne i energicne rasprave su dobrodošle, ali svako vrijedanje, omalovažavanje i uopce svaki oblik prostaštva bit ce sankcionirani jednim od kartona (žuti, crveni i crni).
Forum se može posjetiti na adresi http://forum.bug.hr , a ukoliko se želi aktivno sudjelovati na njemu, mora se registrirati. Postupak registracije je maksimalno pojednostavljen.Pocetna stranica foruma casopisa Bug
Slika 1. Pocetna stranica foruma casopisa Bug


1. Glavni izbornik – omogucuje skok na najkorištenije stranice foruma
2. Osnovni podaci – o korištenju foruma
3. Popis foruma – koji su trenutno otvoreni
4. Ima novih poruka – oznaka za forum ili temu u kojima ima neprocitanih poruka
5. Nema novih poruka – oznaka za forum ili temu kojima nema neprocitanih poruka( samo prijavljeni korisnici )
6. Službene obavijesti i pravila – forum koji sadrži važne obavijesti i pravila ponašanja
7. Oznaci sve kao procitano – resetiranje neprocitanih poruka na cijelom forumu
8. Zadnja poruka – vodi vas na zadnju poruku u forumu
9. Korisnicki izbornik – s velikim brojem korisnih opcija za prijavljene korisnike
10. Aktive teme – teme u kojima je nedavno dodana nova poruka
11. Neriješeni problemi – one teme ciji autori još uvijek nisu dobili zadovoljavajuci odgovor
12. Popis autora – sastoji se od liste nedavno prijavljenih autora i onih koji su se zadnji registrirali

Registrirani korisnici, osim mogucnosti sudjelovanja u raspravama, imaju i brojne dodatne pogodnosti. Daleko najkorisnija mogucnost je automatsko oznacavanje procitanih i neprocitanih tema, a tu je i opcija pracenja tema i autora. Naime, ukoliko u moru tema pronadete neku koja vas posebno zanima, nije loša ideja pospremiti je medju «teme koje pratim» kako biste je mogli lakše pronaci. Istu stvar možete napraviti i s autorima – ukoliko smatrate nekog autora zanimljivim, relevantnim ili korisnim, ubacite ga medju «autore koje pratim», da vam bude pri ruci.

Pregled poruka u temi

Slika 2. Pregled poruka u temi

1. Naslov teme
2. Prelazak na druge stranice unutar teme
3. Ime autora poruke – klik vodi na profil autora
4. Naslov poruke
5. Tekst poruke
6. Odgovaranje na poruku
7. Trajni link – stalni link koji ce uvijek odvesti direktno na poruku
8. Privatna poruka – slanje privatne poruke autoru
9. Pratim autora – stavljanje autora medju favorite
10. Prijava poruke – ukoliko poruka krši pravila foruma ili je na bilo koji nacin nekonstruktivna
11. Prati temu – stavljanje teme medju favorite
12. Postavke prikaza teme


Zakljucak


S razvojem Interneta došlo je do promjene u nacinu na koji tražimo riješenja za svoje osobne probleme. Dok smo ranije o svojim životnim poteškocama razgovarali samo s najintimnijim prijateljima danas svoje intimnost dijelimo s potpunim neznancima koji se kriju iza nadimka na forumima. To nije nužno loša stvar, jer na taj nacin možemo cuti drugo, trece pa i stoto mišljenje od osoba koje su potpuno drugacije od nas i neutralne su.
Na forumima možemo brzo doci do dobrih savjeta, možemo saznati vrlo korisne informacije, a ponekad nam forum može poslužiti kao svojevrsna grupa za potporu.

Literatura :Casopis «Bug», broj 184, ožujak 2008.
Mario Lušic, Internet pocetnica za Windows 95, PC CHIP, sijecanj 1998.

http://www.forum.hr/showthread.php?t=266775
http://www.forum.hr/showthread.php?t=265516
http://www.hr-netquette.org/wp/arcives/01/09/2004/biti-moderator/
http://hr.wikipedia.org/wiki/PHP/
http://hr.wikipedia.org/wiki/Perl

http://hr.wikipedia.org/wiki/Internetski_forum/

PROCITAJ / PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
ASTRONOMIJA | BANKARSTVO I MONETARNA EKONOMIJA | BIOLOGIJA | EKONOMIJA | ELEKTRONIKA | ELEKTRONSKO POSLOVANJE | EKOLOGIJA - EKOLOŠKI MENADŽMENT | FILOZOFIJA | FINANSIJE |  FINANSIJSKA TRŽIŠTA I BERZANSKI    MENADŽMENT | FINANSIJSKI MENADŽMENT | FISKALNA EKONOMIJA | FIZIKA | GEOGRAFIJA | HEMIJA | INFORMACIONI SISTEMI | INFORMATIKA | INTERNET - WEB | ISTORIJA | JAVNE FINANSIJE | KOMUNIKOLOGIJA - KOMUNIKACIJE | KRIMINOLOGIJA | KNJIŽEVNOST I JEZIK | LOGISTIKA | LOGOPEDIJA | LJUDSKI RESURSI | MAKROEKONOMIJA | MARKETING | MATEMATIKA | MEDICINA | MEDJUNARODNA EKONOMIJA | MENADŽMENT | MIKROEKONOMIJA | MULTIMEDIJA | ODNOSI SA JAVNOŠCU |  OPERATIVNI I STRATEGIJSKI    MENADŽMENT | OSNOVI MENADŽMENTA | OSNOVI EKONOMIJE | OSIGURANJE | PARAPSIHOLOGIJA | PEDAGOGIJA | POLITICKE NAUKE | POLJOPRIVREDA | POSLOVNA EKONOMIJA | POSLOVNA ETIKA | PRAVO | PRAVO EVROPSKE UNIJE | PREDUZETNIŠTVO | PRIVREDNI SISTEMI | PROIZVODNI I USLUŽNI MENADŽMENT | PROGRAMIRANJE | PSIHOLOGIJA | PSIHIJATRIJA / PSIHOPATOLOGIJA | RACUNOVODSTVO | RELIGIJA | SOCIOLOGIJA |  SPOLJNOTRGOVINSKO I DEVIZNO POSLOVANJE | SPORT - MENADŽMENT U SPORTU | STATISTIKA | TEHNOLOŠKI SISTEMI | TURIZMOLOGIJA | UPRAVLJANJE KVALITETOM | UPRAVLJANJE PROMENAMA | VETERINA | ŽURNALISTIKA - NOVINARSTVO

 preuzmi seminarski rad u wordu » » » 

Besplatni Seminarski Radovi