POCETNA STRANA

 
SEMINARSKI RAD IZ OBLASTI INTERNETA - WEB
 
OSTALI SEMINARSKI RADOVI IZ
INTERNET - WEBA
 

 

E- trgovina (Internet trgovina)


Danas, kada je internet dio poslovne svakodnevnice, pruža vam se mogućnost da upravo zahvaljujući globalnoj dostupnosti interneta unaprijedite svoje poslovanje.
Ova usluga predstavlja sve načine poslovanja putem interneta: kupnja i prodaja dobara i usluga te novčani transfer sredstava elektronskim putem, promocija i marketinške aktivnosti te puno više toga.

Trgovina putem interneta je najprofitabilniji obilik trgovine. Razlog takvoj profitabilnosti su jednostavnost i niski troškovi. Internet trgovina nema radno vrijeme, kupovanje je moguće 24 sata dnevno, a proizvod je dostupan i onim najudaljenijim internet korisnicima.
Više od 300 milijuna korisnika Interneta u svijetu postaju potencijalni kupci i ne plaća se zakup poslovnog prostora jer je umjesto trgovine potreban samo jedan Internet site. Internet tržište je jedno od najvećih svjetskih tržišta u razvoju. Postoji li kvalitetna ponuda, korisnici se lako odlučuju na kupovinu putem Interneta jer ona podrazumijeva veći izbor, jednostavnu usporedbu cijena između više prodavača te uslugu dostave na kućna vrata, što znači uštedu vremena. Sve informacije ili cijene u Internet trgovini mogu se odmah promijeniti kako bi informacija što prije stigla do kupaca.

1. E- trgovina

1.1. Osnovni koraci pri planiranju e- trgovine

Sve je više kvalitetnih virtualnih trgovina na internetskom prostoru. Nudi se sve šira paleta proizvoda i usluga: od usluga organizacije i rezerviranja putovanja, odjeće i obuće, proizvoda za ljepotu i zdravlje, knjiga i stručne literature do dostave pizze na kućna vrata. Mnogi menadžeri tvrtki i vlasnici postojećih web stranica razmišljaju o pokretanju virtualne trgovine.

Nekoliko je osnovnih koraka pri planiranju virtualne trgovine.
Planiranje virtualne trgovine je kreativni proces koji se ostvaruje u šest koraka:
1. Donošenje odluke i rokova o uspostavljanju virtualne trgovine
2. Izbor asortimana proizvoda i usluga
3. Izbor načina plaćanja u virtualnoj trgovini i organizcija distribucije proizvoda
4. Registracija domene i otvaranje Web mjesta (serverska podrška)
5. Kreiranje web stranica za virtualnu trgovinu
6. Plan održavanja i promocija virtualne trgovine


Prvi i osnovni korak pri prijelazu na elektronički način trgovanja jest donošenje odluke managementa kompanije o uspostavljanju elektroničkog prodajnog mjesta (engl. Electronic Point-of-Sale, e-POS). Odluka mora biti posljedicom analize i dobroga promišljanja ciljeva koji se žele ostvariti e-trgovinom (ili njihovom mrežom). Nije rijedak primjer da se puko pojavljivanje tvrtke na Internetu smatra činom koji je sam po sebi dovoljan i koji će nužno dovesti do pozitivnih promjena u poslovanju i poboljšanju poslovnih rezultata. To je, na žalost, jako daleko od istine.

Naime, uspostavljanje e-trgovine je, doduše, naizgled vrlo jednostavno: ono se svodi na otvaranje stanovitog Web mjesta, izbor asortimana proizvoda i usluga, odabir načina plaćanja pri kupnji u trgovini te kreiranje odgovarajućih web stranica što je, dakle, peti korak u procesu pokretanja elektroničkog načina trgovanja. To praktički znači da treba definirati naziv vlastite web adrese i buduću web trgovinu smjestiti na Internet (engl. web hosting). Pri definiranju vlastite web adrese treba nastojati da ona bude informativna, nedvosmislena, atraktivna i originalna.

Kreiranje vlastitih web stranica i implementacije e-trgovine iznimno je važno u cjelokupnom procesu kreiranja elektroničkog posla. Za kreiranje web stranica i uspostave e-trgovine potrebno je angažirati iskusni tim stručnjaka ili pak angažirati outsource informatičku tvrtku s kojom je preporučljivo potpisati ugovor o daljnjem održavanju web stranica i tehničkoj podršci.
Kvalitetan plan marketinga i učinkovita promocija virtualne trgovine osigurat će posjećenost trgovini, a izbor odgovarajuće online marketinške strategije dovodi do željenog opsega prodaje i naravno profita.


1.2. Prednosti i nedostaci e-trgovine


Među najveće prednosti e-trgovine spadaju:
• veličina tržišta (cijeli svijet je tržište),
• mogućnost nabave proizvoda tamo gdje je on najjeftiniji,
• smanjenje troškova poslovanja,
• mogućnost brzog i jeftinog ostvarenja narudžbe,
• ušteda vremena,
• fleksibilnost u poslovanju
• povećanje poslovne efikasnosti.
Najveći nedostaci e-trgovine su:
• nužnost konstantnog ulaganja u daljnji razvoj,
• poteškoće pri pronalasku osoblja s odgovarajućim iskustvom,
• rizik prijevare,
• marketinški troškovi povezani s oštrom konkurencijom (nije lako stvoriti jak brend među milijunima web stranica na internetu)
• krađa identiteta kupca.


2 .Kako postići uspješnu e- trgovinu?

Jednostavno za korištenje = uspješna prodaja
Učinite stranice jednostavnim za korištenje i zaslužiti ćete prodaju! To nije tek fraza jer učiniti jednostavnu stvar obično je najteže. Što podrazumijeva jednostavnost kod online trgovine?


2.1. Jednostavna navigacija


Ukoliko se korisnik bude lako snalazio, jednostavno pronalazio željenu destinaciju, proizvod i uslugu biti će korak više da zaključi trgovinu s vama. Suprotno tome, svaki suvišan klik mišem umanjuje mogućnost da potencijalan kupac i postane kupcem.

2.2. Proizvodi razdijeljeni u kategorije


Kako biste olakšali snalaženje na vašim stranicama, katalog proizvoda ili usluga podijelite u laicima smislene kategorije, odnosno potkategorije. Nikako nemojte pred kupca nabacati informacije bez reda, već ih nastojte ažurirati i ponuditi sažetke s mogućnošću da saznaju još. Navedite prvo sažetak specifikacije o proizvodu, kako bi potencijalan kupac mogao pogledom preletjeti i zaustaviti se na željenom proizvodu. Klik na opciju “više” trebao bi kupca dovesti do stranice s detaljnom specifikacijom osobina proizvoda.


2.3. Veličina asortimana


Prevelik izbor usluga ili proizvoda može uroditi i kontra-efektom. Nastojte za kupca eliminirati nedoumice i u njegovo ime definirati što je za njega dobro. Primjerice ukoliko nudite crne kožne cipele broj 43, nastojte definirati stil osobe koja ih kupuje. Na taj način će svi naklonjeni casual looku svoju sreću okušati u toj kategoriji proizvoda. Prevelik izbor često je zbunjujuć i zbog neodlučnosti može potjerati potencijalnog kupca da sreću potraži na stranicama koje mu nude rješenje.


2.4. Informacija, informacija, informacija!


Kada kupac pronađe na vašim stranicama željen proizvod ili uslugu, vaš zadatak još nije gotov. Informacije o proizvodu, tehnička specifikacija, upute za upotrebu itd. trebaju ga uvjeriti da je ono što nudite, upravo ono što on traži. Pri tome treba predvidjeti sve njegove buduće potrebe - servis, mogućnost povrata robe ukoliko s njom korisnik nije zadovoljan, upute o korištenju, o održavanju proizvoda, kako može doći do rezervnih dijelova.
Ponudite potencijalnom kupcu i odgovore ne neke od često postavljanih pitanja te kontakt adresu i brojeve telefona na koje može postaviti pitanja ili dati vlastito mišljenje o proizvodu.
Informacija, informacija i informacija osnovni je preduvjet uspješne trgovine. Nikako nemojte omalovažiti znatiželju i voljnost korisnika da upozna vaš proizvod prije samog procesa kupnje.


2.5. Sigurnost i proces kupovine


Pobudite li u korisniku osjećaj sigurnosti, vaš je. Web trgovina je vrlo specifična u odnosu na klasičnu trgovinu. Ukoliko potencijalnom kupcu ostavite imalo sumnje, on vam neće povjeriti svoj novac. Zapamtite da većini ljudi kupovina putem interneta predstavlja kupovinu “mačka u vreći”. Prosječan kupac se pri internet kupovini pita hoće li proizvod dobiti, da li vam može povjeriti osobne informacije, da li proizvod može vratiti u slučaju da isti ne funkcionira besprijekorno.
Sigurnost prijenosa podataka, izjava kako kupčeve podatke nećete proslijeđivati, potom slike osoblja sa imenom i prezimenom, slike proizvodnog pogona ili skladišta, adresa i brojevi telefona tvrtke trebali bi pomoći čitatelju da uspostavi odnos povjerenja i postane kupcem.
Proces kupovine treba biti siguran, ali čim kraći i jednostavniji. Upitnike i marketing ostavite za kasnije jer svako suvišno pitanje prije same kupovine može dovesti do gubitka kupca.2.6. Marketing na stranicama


Ukoliko na stranicama vršite promociju svojih proizvoda, činite to diskretno. Neka reklama bude oblikovana kao sadržaj, a diskretna preporuka s realnim objašnjenjem i isticanjem prednosti puno je više od blještećeg bannera.

2.7. Dizajn


Dizajn stranica prilagodite proizvodu za kojeg ste specijalizirani i vašoj strategiji prodaje. Postoje trgovine i trgovine, a svoju kreirajte poštujući specifikum proizvoda i ciljane skupine korisnika.
Dizajniranje košarice još je jedna učestala zamka web trgovine. Zapamtite da to nije mjesto maštovitih i originalnih rješenja. Recimo da je kupac pronašao ciljani proizvod, pročitao njegove specifikacije, pronašao odgovor na sva pitanja i napokon se odlučio na kupovinu. A gdje je košarica i liči li uopće na košaru ili mlažnjak? Predvidivo mjesto i prepoznatljivost košarice, iako banalna stvar, vrlo su važni.2.8. Motivacija


Proizvod/uslugu nije dovoljno samo prodati, potrebno je korisniku dati motivaciju za povratak na vaše stranice. Newsletteri, obavijest o specijalnim ponudama, poklon-bonovi za izvršenu kupovinu nad određenim iznosom, nagovještaj nove kolekcije, nuđenje proizvoda srodnih onome koji je korisnik upravo kupio, proizvoda za održavanje, nadopunu i ostale akcije vezane uz vašu specifičnu djelatnost trebale bi biti dostatna motivacija. No, nemojte se uspavati, na motivaciji treba kontinuirano raditi jer i ona je potrošna roba.


2.9. Riječi


Tekstualan “sadržaj bez sadržaja” može biti veliki neprijatelj vaših stranica. Ponudite konkretne informacije, specifikacije, preporuke, zdrave savjete, nikako isprazna obećanja, sve to zapakirajte u klijentima razumljive rečenice i zaboravite žargon vaše tvrtke. Učinite li sve to, klijent će se na vaše stranice iznova vraćati znajući da na njima neće tratiti dragocjeno vrijeme.


3. Koliko je e -trgovina sigurna?

Ono što mnoge potencijalne kupce zabrinjava je sigurnost Interneta, odnosno mogu li bez straha slati brojeve kreditnih kartica preko interneta. Web trgovina mora pružiti osjećaj sigurnosti da kupac može povjeriti svoje osobne informacije i novac, da nema straha od toga hoće li dobiti proizvod ili ne i, može li kasnije reklamirati proizvod ako s njim nešto nije u redu.
Posebni protokoli, kao što je SSL protokol, omogućavaju sigurno slanje raznih podataka putem Interneta bez
mogućnosti da netko neželjen pročita te podatke. Riječ je o sustavu šifriranja čiju je šifru praktički nemoguće probiti u vremenu kraćem od nekoliko desetaka godina. Koristi li se SSL protokol, slanje brojeva kreditnih kartica i drugih povjerljivih informacija preko Interneta može se smatrati vrlo sigurnim.

Browse-ri, odnosno Internet preglednici, omogućavaju šifrirano slanje podataka preko Interneta. Oni rade u dva moda, normalnom I sigurnom modu što se vidi poput ključa ili lokota na desnom donjem dijelu stranice. Kada je ključ puknut , odnosno lokot otvoren, ili kada ih nema, tada browser radi u normalnom modu. Kada je stranica sigurna, ključ postaje čitav, odnosno lokot zatvoren.

Sigurnost stranice može se provjeriti i prema njezinoj web adresi. Adresa web stranice obično počinje sa "http://'. Sigurna stranica započinje sa "https://' gdje dodatno slovo označava da trgovac koristi sigurni server za primanje podataka.
Digitalni certifikati, koje izdaju Međunarodne tvrtke, garantiraju identitet trgovca sa svim potrebnim podacima kao i da trgovac ima Internet stranice koje zadovoljavaju propise o Internet poslovanju. To je elektronski potpis kojeg se ne može krivotvoriti jer ga mogu napraviti jedino tvrtke koje su specijalizirane isključivo za izdavanje takvih certifikata. Bez digitalnih certifikata nemoguće je napraviti Internet trgovinu koja prihvaća kreditne kartice kao sredstvo plaćanja. Sa certifikaom, plaćanje kreditnom karticom putem Interneta postaje sigurnije nego plaćanje u trgovinama gdje je broj kartice lako vidljiv. Osim kreditnom karticom, Internet trgovine pružaju mogućnost slanja čeka putem svake banke, a novac se može slati i posebnim brzim bankarskim sustavom, SWIFT-om.

Iako tehnologija čini sve da maksimalno zaštiti Internet kupca, ipak su najčešće za krađu informacija o karticama krivi sami kupci, nažalost zbog neznanja.


4. E- trgovina u Hrvatskoj


Internet trgovine svoju ekspanziju doživjele su u Americi i Europi, a sve više i domaćih tvrtki Internet trgovine uz klasičan oblik trgovine. Nakon nekoliko godina razvoja, vrijednost američke Internet maloprodaje dosegnula je preko 70 milijardi dolara.
U svakom poslu najveću zaradu ostvaruju oni koji su ispred svoje konkurencije te postoji izuzetna prilika za one koji takav način trgovine sada pokreću u Hrvatskoj da osiguraju svoje mjesto na ovom novom tržištu.

U Hrvatskoj se još uvijek na Internetu nudi tek mali dio proizvoda i usluga što je velika prednost za sve one koji žele proširiti svoje poslovanje i na Online trgovinu.
Još uvijek je znatno veća potražnja Internet korisnika, kojih je već i u Hrvatskoj preko jednog milijuna, od ponude poduzeća i obrtnika. Razlog nedostatka bogatije ponude zasigurno nije manjak potražnje, već informatička nepismenost velikog broja vlasnika poduzeća. U današnje vrijeme, elektroničke uređaje kao što su televizija, radio, telefaks ili telefon, uzimamo zdravo za gotovo. No, već naši roditelji se sjećaju vremena kada su samo rijetki imali radio ili televiziju. Isto je i s online trgovinama i drugim uslužnim i informacijskim servisima. U vrlo skoroj budućnosti, koja se više ne mjeri godinama, već mjesecima, postat će nepisano pravilo i standard da svako poduzeće ili obrtnik ima i Online ponudu svojih proizvoda i usluga. Pod time ne mislimo na " web stranice" na kojima se nalazi tek naziv tvrtke i broj telefona i dvije - tri rečenice opisa djelatnosti, već pregled kompletne ponude i potražnje, s mogućnošću direktnog pregledavanja, naručivanja, plaćanja i isporuke.
Putem Interneta moguće je jednostavno, i uz vrlo niske troškove, ostvariti komunikaciju s ljudima udaljenim i tisućama kilometara od prodajnog mjesta, i prodaja više nije ograničena na samo jednu ulicu, naselje ili grad.
Internet trgovina u Hrvatskoj premašila je iznos od pola milijarde dolara. U odnosu na godinu prije, domaća e-trgovina u 2006. godini porasla je za 30 posto na 570 milijuna dolara. To je prva cjelovita procjena vrijednosti domaće e-trgovine za prošlu godinu, a za Poslovni dnevnik napravila ju je agencija IDC Adriatics. E-trgovina u Hrvatskoj raste vrlo stabilno već nekoliko godina. U 2002. godini iznosila je svega 49 milijuna dolara, godinu poslije se utrostručila na 141 milijun dolara, pa
udvostručila na 263 milijuna dolara, da bi u 2005. skočila za 66 posto na 437 milijuna dolara. Iako je rast od 30 posto u 2006. godini najmanji do sada, u agenciji IDC Adriatics pojašnjavaju da su visoki postotci rasta proteklih godina rezultat vrlo
niske baze, odnosno male nominalne vrijednosti e-trgovanja.
Prema mišljenjima glavnih analitičara predviđeni rast prodaje putem Interneta iznosi i preko 40% godišnje te se predviđa izjednačenje, čak i dominacija nad standardnim načinima prodaje.
Internet prodaja u Hrvatskoj bi do 2009. godine planirano trebala premašiti iznos od 1 milijarde.

Konzum Maxi Diskont nudi preko 10 000 različitih artikala domaćih i stranih proizvođača. Maxi Diskonti cijenom su konkurentni najvećim trgovačkim lancima, a putem Interneta dostupni su 24 sata na dan. U ponudi je zastupljena: prehrana,sredstva za čiščenje, igračke za djecu itd..

4.1. Primjer e-trgovine, T- com-a Hrvatska

Tri osnovne usluge e-trgovine su:
- Online Shop
- Shopping Centar
- Pay Way


Osnovne prednosti:
- dostupnost 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, 365 dana u godini
- pristup novim tržištima cijele Hrvatske i svijeta
- niski troškovi ulaganja, poslovanja i marketinga
- brzi odgovor na zahtjeve i promjene tržišta

Svaki od paketa možete koristiti zasebno ili u kombinacijama.


Online shop
Niski početni troškovi, niski troškovi poslovanja, veći profit: tri dobra razloga za Online Shop.
Ova usluga internet trgovine namijenjena je svima vama koji želite otvoriti svoj vlastiti dućan na internetu na najjednostavniji i najbrži način ili većim tvrtkama koje su prepoznale prednosti ove usluge.
Online Shop pruža cjelovito rješenje: web dućan s katalogom proizvoda (cijena, opis i slika svakog proizvoda/usluge), košaricom za naručivanje više proizvoda, izračunom troškova dostave, različitim načinima plaćanja.
Glavnu prednost ovog rješenja je samostalno služenje uslugom (tzv. self-service e-commerce), tj. upravljanje sadržajem i radom trgovine jednostavno je i odvija se preko interneta s bilo kojeg računala povezanog na internet.
U ponudi usluge internet trgovine su tri tipa web dućana:
- Micro Shop - početni model
- Mini Shop- jednostavno rješenje
- Maxi Shop - napredniji tip web-dućana
Sva tri tipa pripremljena su za uključenje u Shopping Centar, s Pay Way uslugom. Svaki tip web dućana može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s uslugom Pay Way – tarifni modeli Standard ili Active.

Shopping centar
Shopping Centar središnje je mjesto za prezentiranje i pretraživanje ponude domaćih web dućana pa tako i vašeg. Svaki posjetitelj T-Portala, najsadržajnijeg domaćeg portala, može odmah pretražiti ponudu svih web dućana koji se nalaze u sklopu Shopping Centra. To se obavlja putem zajedničkog kataloga u kojem se svakodnevno prezentiraju proizvodi i usluge svih Shopping Centar dućana.
Ova usluga je namijenjena postojećim web- trgovinama koje ne moraju koristiti Online Shop uslugu da bi bile dio virtualnog trgovačkog centra.
Svakoga se dana posebno predstavljaju, po uredničkoj procjeni i dogovoru s trgovcima, najzanimljiviji proizvodi iz ponude web dućana članova Shopping Centra. Ostale proizvode vaši kupci pronalaze vrlo jednostavno, uz pomoć pretraživača Shopping Centra ili pregleda kataloga.
Ukratko, Shopping Centar je atraktivno i zanimljivo odredište na adresi shopping.tportal.hr koje otvara posve nove mogućnosti i nudi brojne prednosti.

Pay Way
Pay Way je usluga online autorizacije kreditnih kartica namijenjena svima vama koji na svojim web stranicama posjetiteljima želite ponuditi mogućnost plaćanja proizvoda i/ili usluga kreditnim karticama putem interneta uz maksimalnu sigurnost.
Pay Way nudi dva tarifna modela:
-Standard – s malim i srednjim brojem transakcija (priključna pristojba, mjesečna naknada i naknada za autorizaciju po transakciji)
- Active – s velikim brojem transakcija (priključna pristojba i mjesečna naknada koja uključuje neograničen broj autorizacija).
Sustav Pay Way nudi sigurnu vezu s autorizacijskim centrima kartičnih kuća i autorizaciju četiri najjače kreditne kartice u državi (American Express, Diners, Mastercard i Visa) te podržava i mPay uslugu plaćanja mobilnim telefonom.
Posebnim sigurnosnim protokolima sustava zaštićeni su svi podaci svih sudionika u procesu kupnje preko interneta.
Pay Way sustav omogućuje:
- plaćanje kreditnim karticama online (American Express, Diners, Mastercard i Visa)
- mPay plaćanje, naprednom PBZ & T-Mobile uslugom plaćanja mobilnim telefonom
- 100% sigurnosti pri plaćanju, i za kupca i za trgovca
- iznimnu zaštitu osobnih i poslovnih podataka


Zaključak

Istražujući o temi ovog seminarskog rada, e-trgovini, donijeli smo neke zanimljive zaključke.
E-trgovina nije serijski proizvod. Zbog specifičnosti poslovanja svake samostalne firme skoro je nemoguće napraviti program koji bi zadovoljio sve potrebe pojedine firme.
Online trgovine danas su, unatoč svojem virtualnom egzistiranju, postale nezaobilazna stvarnost u rastućem svijetu shopping ponude. Takav način poslovanja, koji je kupovinu nezaustavljivo odveo na nove razine, postaje sve popularniji i kod nas. Stoga je nužno putem različitih medija promovirati svoju online trgovinu i njenu ponudu kako bi se povećala posjećenost.
Prvi proizvod koji se počeo prodavati putem interneta bila je knjiga, a kompanija koja je među prvima (od 1996.) počela prodavati knjige online - Amazon.com - danas spada među najuspješnije IT kompanije i jak tržišni brand na globalnom tržištu.

Literatura

http://www.t-com.hr/poslovni/internet/etrgovina
http://www.e-trgovina.net/about/predstavitev
http://www.kompass.com
http://images.google.hr
http://portal.ludbreg.hr
http://www.poslovniforum.hr/tp/ecommerce.asp

PROČITAJ / PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
ASTRONOMIJA | BANKARSTVO I MONETARNA EKONOMIJA | BIOLOGIJA | EKONOMIJA | ELEKTRONIKA | ELEKTRONSKO POSLOVANJE | EKOLOGIJA - EKOLOŠKI MENADŽMENT | FILOZOFIJA | FINANSIJE |  FINANSIJSKA TRŽIŠTA I BERZANSKI    MENADŽMENT | FINANSIJSKI MENADŽMENT | FISKALNA EKONOMIJA | FIZIKA | GEOGRAFIJA | HEMIJA | INFORMACIONI SISTEMI | INFORMATIKA | INTERNET - WEB | ISTORIJA | JAVNE FINANSIJE | KOMUNIKOLOGIJA - KOMUNIKACIJE | KRIMINOLOGIJA | KNJIŽEVNOST I JEZIK | LOGISTIKA | LOGOPEDIJA | LJUDSKI RESURSI | MAKROEKONOMIJA | MARKETING | MATEMATIKA | MEDICINA | MEDJUNARODNA EKONOMIJA | MENADŽMENT | MIKROEKONOMIJA | MULTIMEDIJA | ODNOSI SA JAVNOŠĆU |  OPERATIVNI I STRATEGIJSKI    MENADŽMENT | OSNOVI MENADŽMENTA | OSNOVI EKONOMIJE | OSIGURANJE | PARAPSIHOLOGIJA | PEDAGOGIJA | POLITIČKE NAUKE | POLJOPRIVREDA | POSLOVNA EKONOMIJA | POSLOVNA ETIKA | PRAVO | PRAVO EVROPSKE UNIJE | PREDUZETNIŠTVO | PRIVREDNI SISTEMI | PROIZVODNI I USLUŽNI MENADŽMENT | PROGRAMIRANJE | PSIHOLOGIJA | PSIHIJATRIJA / PSIHOPATOLOGIJA | RAČUNOVODSTVO | RELIGIJA | SOCIOLOGIJA |  SPOLJNOTRGOVINSKO I DEVIZNO POSLOVANJE | SPORT - MENADŽMENT U SPORTU | STATISTIKA | TEHNOLOŠKI SISTEMI | TURIZMOLOGIJA | UPRAVLJANJE KVALITETOM | UPRAVLJANJE PROMENAMA | VETERINA | ŽURNALISTIKA - NOVINARSTVO

 preuzmi seminarski rad u wordu » » » 

Besplatni Seminarski Radovi