POCETNA STRANA

 
SEMINARSKI RAD IZ MEDICINE
 
OSTALI SEMINARSKI RADOVI IZ MEDICINE
 

ANALIZA CASE SLUČAJA
DIJABETES MELITUS 1

Dijabetes (šećerna bolest) je poremećaj metabolizma karakteriziran kroničnom hiperglikemijom (povišenom razinom šećera u krvi) zbog poremećenog izlučivanja inzulina, djelovanja inzulina ili oboje. Inzulin je hormon od vitalne važnosti koji proizvodi gušterača u beta-stanicama. Inzulin ima ulogu ključa za propuštanje šećera (glukoze) u stanice.Kod dijabetesa gušterača proizvodi premalo inzulina da bi omogućila da sav šećer koji unesemo hranom iz krvi pređe u mišiće i druge stanice koje proizvode energiju. Ako šećer ne može ući u stanice i biti iskorišten nakuplja se u krvi. Zato je osnovna značajka dijabetesa povišen šećer u krvi koji dugoročno uzrokuje oštećenja na očima, živcima, bubrezima i krvnim žilama koja nazivamo kronične komplikacije šećerne bolesti.
Da bi ljudsko tijelo normalno funkcioniralo potrebna mu je energija. Za proizvodnju energije tijelu je potrebna hrana. Energiju ljudsko tijelo proizvodi u stanicama.
Za stvaranje energije tijelu su potrebni slijedeći sastojci hrane : ugljikohidrati, masti i bjelančevine (proteini).
Ugljikohidrati su najbolji izvor energije za ljudsko tijelo. U ugljikohidrate ubrajamo škrob (brašno, krumpir, riža, voće), šećer i glukozu.
Glukoza je osnovni izvor energije za ljudsko tijelo. Glukoza je uskladištena u jetri i mišićima u obliku tvari koju nazivamo glikogen, a koji služi kao "rezerva energije". Glukoza u krv dolazi iz hrane (od ugljikohidrata) i iz jetre (rezerva glukoze iz glikogena). Osim što skladišti jetra proizvodi male količine glukoze (proces proizvodnje naziva se glukoneogeneza).
Nakon obroka ugljikohidrati iz probave ulaze u krv, a putem krvi odlaze do stanica. Neke stanice (mišić i masne stanice) trebaju pomoć da bi primile šećer iz krvi i iskoristile ga za stvaranje energije.
Jetra treba pomoć za proces uskladištenja glukoze u glikogen. Inzulin služi kao ključ koji otvara vrata stanica i omogućuje šećeru iz krvi da uđe u stanicu. Stanica iz šećera proizvodi energiju za svoj rad. To smanjuje šećer u krvi i vraća ga u normalu.

Koji čimbenici i kako utiču na glukozu u krvi?
• Hrana (ugljikohidrati) podiže razinu glukoze u krvi
• Fizička aktivnost snižava razinu glukoze u krvi
• Stres može podići razinu glukoze u krvi
• Alkohol snižava razinu glukoze u krvi

Medicinski naziv za šećernu bolest je diabetes mellitus. Termin diabetes znači pretjerano mokrenje, a riječ mellitus znači med.
U prošlosti su liječnici dijagnosticirali dijabetes kušajući pacijentov urin. Sladak okus urina potvrđivao je dijagnozu.

Simptomi dijabetesa:
• često i obilno mokrenje
• žeđ
• glad
• gubitak na težini
• umor/slabost
• zamagljen vid


Postoje dvije glavne kategorije dijabetesa:

  • Dijabetes tip 1 se javlja u djetinjstvu ili mladosti i inzulin je neophodan u liječenju. Izazvan je samim imunim sustavom tijela koji uništava stanice gušterače koje proizvode inzulin (beta stanice).
  • Dijabetes tipa 2 se obično polako razvija kod odraslih. Napreduje s vremenom. U početku se može liječiti dijetom i tjelovježbom, a u kasnijoj fazi bolesti potrebno je uvesti u liječenje tablete te inzulin. Normalne vrijednosti šećera u krvi


ANALIZA PROBLEMA

Trinaestogodišnji N. A. dijete je koje boluje od dijabete melitusa tip 1. Rođen je u Sarajevu. Tu su ga odgojili djed i baka koji su ga uzeli još kao bebu od roditelja, hroničnih alkoholičara, budući da je otac kad je N. A. imao samo mjesec, prijetio da će ga baciti kroz prozor. Bolest mu je dijagnosticirana prije 2 godine, kada je imao 11godina. Dijabetes tipa 1 obično se dijagnosticira tijekom djetinjstva, često u dobi između 10 i 13 godina. Roditelji ne mogu učiniti ništa kako bi spriječili ovaj tip dijabetesa. Međutim, ako primijetite znakove da vaše dijete možda ima bolest, možete poduzeti korake kako bi spriječili ozbiljnu komplikaciju koja se naziva dijabetička ketoacidoza. Tada je šećer u krvi povišen uz pojavu ketona (acetona) u krvi i mokraći.Ako vaše dijete pokazuje naznake dijabetesa tipa 1, što prije posjetite pedijatra. Testirajte dijete kako bi bili sigurni da nema dijabetes. A ako se ispostavi da je vaše dijete dijabetičar, zapamtite da dok je god bolest pod kontrolom, može uživati u dobrom i zdravljem ispunjenom životu. Evo na što treba pripaziti.

Djeca s dijabetesom tipa 1 mogu biti stalno žedna. To je zato što njihova razina glukoze u krvi raste, a tekućina se izdvaja iz tkiva. Ova djeca posebno mogu žudjeti za slatkim, hladnim pićima.Dijete koje više pije, češće će morati na toalet. Ako vaše dijete neobično često mora na toalet, možda postoji ozbiljniji razlog za to. Mlađe dijete koje je ranije samo odlazilo na toalet može početi ponovno mokriti u krevet.Tijelo koje ne može koristiti energiju iz šećera može početi gubiti mišićnu masu i masnoće. Gubitak tjelesne težine u djece s dijabetesom tipa 1 je često opisan kao iznenadan i brz.Vaše dijete se može osjećati stalno umorno, jer nije u mogućnosti šećer u krvi pretvoriti u energiju koju mišići i organi mogu koristiti.Kada je tijelo lišeno energije zbog niske razine inzulina, može doživjeti osjećaj ekstremne gladi. Međutim, smanjen apetit također može biti znak upozorenja, jer je to jedan od simptoma dijabetičke ketoacidoze.Visoka razina glukoze u krvi uzrokuje da se tekućine izdvajaju od ostalih tkiva, uključujući i oči. To može dovesti do zamućenog vida ili drugih problema s vidom. Djevojke s dijabetesom tipa 1 mogu razviti gljivične infekcije. Gljivična infekcija u beba ili male djece može izgledati kao osip od pelena.Može dogoditi djetetu s dijabetesom koji je još nedijagnosticiran. Kada tijelu ponestane inzulina, ono počinje sagorijevati masti za energiju. Ovo dovodi do nakupljanja kiselih nusproizvoda koji se nazivaju ketoni. To je opasno stanje koje zahtjeva hitnu medicinsku skrb.Simptomi mogu uključivati povraćanje, bol u želucu, brzo disanje, blijedo lice, voćni miris daha i umor. Dijabetička ketoacidoza napreduje vrlo brzo i može biti kobna. Ali, može se i spriječiti.


ALTERNATIVE


Liječenje dijabetesa tipa 1 je doživotno opredjeljenje za praćenje razine šećera u krvi, zdrave prehrane, redovito vježbanje i, ponekad, inzulin ili drugih lijekova – čak i za djecu. Ako je upravljanje djeteta dijabetes čini overwhelming, to se jedan dan u isto vrijeme. I zapamtite da niste sami u njemu. Vi ćete usko surađivati sa svojim djetetom tima liječenje dijabetesa – liječnik, dijabetesa i registrirani dijetetičar – kako bi vaše dijete razinu šećera u krvi što bliže normalnim što je više moguće.
Ovisno o vrsti liječenja inzulinom vaše dijete treba, možda ćete morati provjeriti i snimanje vašeg djeteta šećer u krvi najmanje tri puta dnevno, ali vjerojatno više. To obično zahtijeva česta prst štapići, iako su neki glukoze u krvi metara dopustiti za testiranje i na drugim mjestima.
Česti testiranje je jedini način kako bi bili sigurni da dijete je razina šećera u krvi ostaje unutar njegove ili njezine ciljanog raspona – koji se može mijenjati kako dijete raste i mijenja. Liječnik vašeg djeteta će vam znati što vaše dijete je šećer u krvi ciljanog raspona je. Liječnik vas može pitati da log vašeg djeteta čitanja glukoze u krvi, ili on ili ona može preuzeti tu informaciju iz mjerača glukoze u krvi.
Čak i ako vaše dijete jede na kruti raspored, količinu šećera u njegove ili njezine krvi može promijeniti nepredvidivo. Uz pomoć svog djeteta tima liječenje dijabetesa, saznat ćete kako se vaše dijete krvi promjene razine šećera u odgovoru na:
Hrana. Što i koliko je vaše dijete jede će utjecati na vašeg djeteta razina šećera u krvi.
Fizička aktivnost. Tjelesna aktivnost seli šećer iz krvi djeteta u svoje ćelije. Više aktivan je vaše dijete, to je niža njegova razina šećera u krvi.
Lijekovi. Bilo vaše dijete uzima lijekove može utjecati na njegovu ili njezinu razinu šećera u krvi, ponekad zahtijeva promjene u djetetovom plana liječenja dijabetesa.
Bolesti. Tijekom prehlade ili drugih bolesti, vaše tijelo djeteta će se proizvoditi hormone koji podići svoju razinu šećera u krvi.


ZAKLJUČAK


Zdrave izbore lifestyle može pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 1 u djece i njene komplikacije.
Ohrabrite svoje dijete da:
• Jedite zdravu hranu. Ponudite djetetu hranu s malo masnoća i kalorija. Usredotočite se na voće, povrće i cjelovite žitarice. Zalagati za raznolikost kako bi se spriječilo dosade.
• Saznajte više fizičke aktivnosti. Ohrabrite svoje dijete da se aktivno. Prijavite se za sportski tim ili satove plesa, ili traže aktivan stvari koje treba raditi zajedno.
• Izgubiti višak kilograma. Pomozite svom djetetu napraviti trajne promjene u njegovom ili njezinom prehrane i vježbe navike.
Još bolje, učiniti ga obitelj afera. Istim lifestyle izbore koji može pomoći u prevenciji tipa 2 dijabetesa u djece mogu učiniti isto za odrasle.
Mudrost života minulih stoljeća nudi mladima poruku da ne tragaju za iracionalnom ljepotom, već da otkriju ljepotu realnosti. Jer nema tragičnije stvarnosti, od svakodnevnog bijega od stvarnosti.

IMPLEMENTACIJA


Tip 1 dijabetes je ozbiljna bolest. Pomaganje vašeg djeteta slijediti njegov ili njezin plan liječenja dijabetesa uzima round-the-clock predanost. No, vaš trud se isplati. Pažljivo upravljanje dijabetesa tipa 1 može smanjiti djetetov rizik od teške – čak i po život opasne – komplikacije.
U razgovoru s savjetnika ili terapeuta mogu pomoći svom djetetu ili da se nose s promjenama načina života koje dolaze s dijabetesom tipa 1 dijagnozu. Vaše dijete svibanj pronaći ohrabrenje i razumijevanje u tipu 1 dijabetesa podršku grupa za djecu. Grupe za podršku za roditelje su također dostupni. Iako su grupe podrške nisu za svakoga, oni mogu biti dobri izvori informacija. Članovi grupe su često znali o najnovijim tretmanima i imaju tendenciju da dijele svoja iskustva, ili korisne informacije, kao što su gdje pronaći ugljikohidrata točaka za vaše dijete omiljeni takeout restoranu.
Kao što je vaše dijete dobiva stariji, potaknuti ga ili nju da se sve aktivnu ulogu u upravljanju dijabetesa. Učite svoje dijete kako testirati svoje šećera u krvi i, ako je potrebno, ubrizgati inzulin. Stres važnost cjeloživotnog skrb o dijabetesu, što je osobito važno za mlade da shvate kako mogu pobuniti protiv svojih režim za skrb o dijabetesu. Foster odnos između vašeg djeteta i njegovog ili njezinog liječenja dijabetesa tima. Provjerite je li vaše dijete nosi medicinski ID oznaka.
Iznad svega, ostati pozitivan. Navike naučiti vaše dijete danas će mu pomoći ili joj uživaju aktivan i zdrav život sa dijabetesom tipa 1.

PROČITAJ / PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
ASTRONOMIJA | BANKARSTVO I MONETARNA EKONOMIJA | BIOLOGIJA | EKONOMIJA | ELEKTRONIKA | ELEKTRONSKO POSLOVANJE | EKOLOGIJA - EKOLOŠKI MENADŽMENT | FILOZOFIJA | FINANSIJE |  FINANSIJSKA TRŽIŠTA I BERZANSKI    MENADŽMENT | FINANSIJSKI MENADŽMENT | FISKALNA EKONOMIJA | FIZIKA | GEOGRAFIJA | INFORMACIONI SISTEMI | INFORMATIKA | INTERNET - WEB | ISTORIJA | JAVNE FINANSIJE | KOMUNIKOLOGIJA - KOMUNIKACIJE | KRIMINOLOGIJA | KNJIŽEVNOST I JEZIK | LOGISTIKA | LOGOPEDIJA | LJUDSKI RESURSI | MAKROEKONOMIJA | MARKETING | MATEMATIKA | MEDICINA | MEDJUNARODNA EKONOMIJA | MENADŽMENT | MIKROEKONOMIJA | MULTIMEDIJA | ODNOSI SA JAVNOŠĆU |  OPERATIVNI I STRATEGIJSKI    MENADŽMENT | OSNOVI MENADŽMENTA | OSNOVI EKONOMIJE | OSIGURANJE | PARAPSIHOLOGIJA | PEDAGOGIJA | POLITIČKE NAUKE | POLJOPRIVREDA | POSLOVNA EKONOMIJA | POSLOVNA ETIKA | PRAVO | PRAVO EVROPSKE UNIJE | PREDUZETNIŠTVO | PRIVREDNI SISTEMI | PROIZVODNI I USLUŽNI MENADŽMENT | PROGRAMIRANJE | PSIHOLOGIJA | PSIHIJATRIJA / PSIHOPATOLOGIJA | RAČUNOVODSTVO | RELIGIJA | SOCIOLOGIJA |  SPOLJNOTRGOVINSKO I DEVIZNO POSLOVANJE | SPORT - MENADŽMENT U SPORTU | STATISTIKA | TEHNOLOŠKI SISTEMI | TURIZMOLOGIJA | UPRAVLJANJE KVALITETOM | UPRAVLJANJE PROMENAMA | VETERINA | ŽURNALISTIKA - NOVINARSTVO

 preuzmi seminarski rad u wordu » » »

Besplatni Seminarski Radovi