POCETNA STRANA

 
SEMINARSKI RAD IZ MEDICINE
 
OSTALI SEMINARSKI RADOVI IZ MEDICINE
 
FARMAKOGNOZIJA

Metvica - terapijska primena i znacaj

Metvica (nana) je trajna biljka s cetverouglastom i jako razgranatom stabljikom visine do 60 cm. Listovi su nasuprotni. s dugackom peteljkom, jajastog oblika, nazubljeni i slabo dlakavi.
Cvetovi su bijeli ili bijelo-žuti, a nalaze se u pršljenastim cvatovima u pazušcima gomjih listova. Maticnjak je veoma ugodna mirisa, nalik mirisu limuna. Ukus rnu je aromatican.Cela biljka, a posebno kada se list nagnjeci, odaje jak, veoma prijatan miris, koji podseca na limun te je poznata i kao "limun-trava". Cvetovi su beli, plavicasto beli, bledoružicasti ili žuckasto beli, smeštani u pazuhu listova..
Drugi nazivi: celina trava, celinjak, limunka, maternjak, maticnik, melisa, menta, nana, pitoma metvica, pcelinja ljubica, pcelinja metvica, pcelinja trava, rojevnica.
Latinski naziv: melissa officinalis
Razliciti samonikli oblici mente odomaceni su u umerenom geografskom podrucju celog sveta. Postoji citav niz vrsta i varijeteta, od kojih neke i botanicari veoma teško medusobno razlikuju. Svima poznata mirisna biljka menta raste na senovitim i vlažnim mestima.
Klasasta metvica je vrsta koju najcešce srecemo u našim baštama. Izraste do 60 centimetara, ima sveže zelene stabljike i svetle ljubicaste cvetice složene u metlice.
Paprena menta, odnosno nana, retko se upotrebljava u kulinarstvu, ali je zato caj od ove biljke svuda omiljen. Blagotvorno deluje na rad želuca, creva i jetre, otvara apetit i sprecava upale od posebnog znacaja je za osobe s poremecenim varenjem, prolivom, grcevima, neprijatnim zadahom iz usta. Koristi se i u farmaceutskoj industriji, gde se dodaje pastama za zube, a dobra je i kao zacin za jela od mesa i jaja.
Najpoznatija je engleska menta nezvana još sorta "Mitcham" ili jiš poznatija pod nazivom spermint. Aroma njenih listova je osvežavajuca i pomalo podseca na kim, a od nje se pravi i poznati marokanski caj.BRANJE I CUVANJE NANE

Nana raste u vrtovima gde se uzgaja kao kulturna biljka, ali se kao samonikla može naci nedaleko naselja, uz ograde, živice. Maticnjak je jedna od retkih biljaka koja je istovremeno lekovita, mirisna, ukrasna, zacinska, aromaticna, medonosna i industrijska. Raste u pcelinjacima, dvorištima, pored naselja, uz ograde i živice, po šumama itd. Gaji se i u kulturi kao lekovita i aromaticna biljka, i u parkovima kao ukrasna biljka. Cveta od juna do septembra, a razmnožava se semenom, ali se bolji uspeh postiže deljenjem busenova i rasadivanjem. veoma lako se gaji..
Metvica (Folia Menthae piperitae, nana) uglavnom se uzgaja na ilovastom tlu sa mnogo vlage i topline. Rijetko raste samoniklo pa se uglavnom uzgaja na okucnicama.
Biljka raste do 70 cm visine. Cvjetovi su crvenkasto-bijele boje. Listovi su jajasto zašiljeni, uz nazubljenja na rubovima. Cvjeta od srpnja do kolovoza. Cijela biljka intenzivno miriše na mentol.
Ubiru se vrhovi ili gornja polovina cvjetnih grancica u cvatu i suše na propuhu. Najljekovitije je lišce i cvjetovi, pa je uputno skinuti ih sa stabljike. Upotrebljava se za destilaciju etericnog ulja koje se koristi u farmaceutskoj industriji-kozmetologiji. Aktivni sastojak pulegon koristi se za proizvodnju mentola.
Nana se bere dok je mlada. Tako uzbranu bi trebalo oprati pod mlazom vode, iscediti, staviti na podlogu za sušenje. Nana se reda u tankom i ne gustom sloju, stavi se u hlad gde se povremeno okrece radi jednakog sušenja. Osušenu nanu možemo smrviti, staviti u vrecicu za caj i kao takvu koristiti
U narodnoj medicini metvica (nana) je omiljeni caj koji pomaže u nizu bolesti; uglavnom organa za disanje i probavu. Dobar je ucinak i u bolestima žuci, glavobolji, gastritisu, premorenosti, psihickoj napetosti, kao i pri povracanju


SASTAV I DEJSTVO

Bilo da je pitoma ili gajena nana (metvica) je najvažnija od svih drugih vrsta, jer je najmirisnija, najprijatnija i najukusnija.
Caj od metvice (nane) postice stvaranje i lucenje razrijedene žuci pa pomaže kod tegoba izazvanih žucnim kamencima. Osim ovoga metvica ublažava grceve glatkih mišica, smiruje podražaj na povracanje, smiruje lupanje srca i uklanja srcane teškoce izazvane nadimanjem želuca.
Osim ovih dejstava, nana sprecava stvaranje gasova u crevima, neprijatan zadah iz usta i kao primer svakodnevne upotrebe nane koristmo je u obliku paste za zube, vodice za ispiranje usta i drugih preparata.
Sam list nane je najmirisniji jer sadrži veliki procenat etarskog ulja. Cvetove nane bi trebalo zakidati da bi se nana mogla pomladivati.
Nanu možemo naci na njivama, poljima ali se pritom mora paziti da nije bilo kontakta sa nekim otrovima koji se koriste ze prskanje useva. Naravno, nane ima u prodavnicama zdrave hrane gde se može kupiti rinfuzno ili u vrecicama. • Priorema caja od nane (metvice) Nanin caj se ne kuva, jer kuvanjem gubi svoja lekovita dejstva. Sprema se tako što u kljucalu vodu treba staviti kašiku naninog lista, odmah poklopiti i da stoji desetak minuta. Ocediti i piti 2 do 3 puta dnevno, i to pre jela nezasladen, a posle jela zasladen sa medom caj. Ovaj caj leci bolove i grceve želudca i creva, povracanje i proliv, glavobolju, podrigivanje, deluje umirujuce, neuroze
Napomena: Nakon 8 do 12 dana pijenja caja treba napraviti pauzu od 8 dana. Nakon toga se opet može piti, ako se ukaže potreba za njim.

UPOTREBA I DELOVANJE NANE (MENTE)

Nana ili menta (lat. Mentha piperita) se tradicionalno koristi za lecenje digestivnih tegoba,_bola u želucu, grceva, zastoja u varenju, nadutosti. Etarsko ulje nane deluje opuštajuce na želudac i creva,_pa smanjuje grceve, smanjuje mucninu, eliminiše napinjanje, bolove, pojavu viška vazduha-aerofagiju, reguliše varenje... Još bolji efekti postižu se kombinacijom sa kimom, kom oracem, kamil icom, anisom, ci metom...
Posredno utice i na normalizovanje funkcije jetre i žuci. Koristi se za smanjenje bolnih grceva kod osrednjih kol ika žucne kese . Nana je lek izb ora za prena draženo debe lo crevo, iritabilne tegobe koje n as taju usled psihickih tegova.
Nan a se uspešno primenjuje kod nervoza, neuroza i nesanice. Deluje smirujuce, okrepljujuce i vraca snagu. Nana utice na regulaciju ubrzanog srcanog rada, opušta bronhije i olakšava tegobe kod astme. Zajedno sa maticnjakom koristi se kod mucnine kod trudni ca. Nana se primenjuje i proti v neprijatnog zadaha i kod bolesti desni i zuba, u vidu rastvora za ispi ranje usta .
Cesto ulazi u sastav cajnih mešavina za stomacne tegobe, ili kao korigens da popravi ukus neke cajne mešavine. Mentol , jedna od komponenata etarkog ulja nane, lokalno primenjen smanjuje bol, hladi, dovodi do utrnuca, pa se koristi kod razli citih reumatskih tegova, neuralgija.. .
Primenjuje se u obliku caja, kapi, kapsula... Najcešce se koristi caj za smirenje stomacnih tegoba po potrebi. Dnevna doza je 3-6 g lista i 5-15 g tinkture. Etarsko ulje se prinmenjuje prosecno 6-12 kapi za internu upotrebu ili 3-4 kapi kada se inhalira.
• Delovanje nane (mente)
Nana je cuvena po svom spazmolitickom dejstvu, tj. po sposobnosti da opušta glatke mišice. Ima svojstvo da opušta I relaksira.
Nana deluje na regulaciju varenja, stimuli še lucenje žuci , sekreci ju želudacnih sokova, sm anjuje stomacnu napetost. Etarsko ulje del uje antimi krobno (za suzbijanje infekcija), antivi rotski, antifungicidno, spazmoliticki na sistem za varenje, i rashladujuce, pa se koristi spolja za smanjenje bolova.
Etarsko ulje se primenjuje i za inhalaci je. Istraživanjim a je potvrdeno antibakterijsko i anti virusno dejstvo etarskog ul ja mente, a mentol deluje i protiv nekih vrsta gljivica.
Menta (nana) je izvanredno sredstvo za sva srcana oboljenja. Oživljava i jaca srce, a uz to cisti i krv. Menta se preporucuje u lecenju histerije, hipohondrije, smetnji u menstruaciji, grceva, koji su povezani s menstruacijom, zatim, kod nadutosti, grceva u crevima, proliva želucanih tegoba, povracanja na nervnoj osnovi, hronicnog bronhijalnog katara, nekih oblika astme i svih depresivnih stanja.
Menta je blag, dobar i veoma prijatan lek protiv nadimanja u organima za varenje, protiv neuralgije, histerije, neurastenije, gadenja, povracanja i proliva, za jacanje organizma. Sam list mente, a još cešce pomešan s gorkim travama (kicicom, lincurom, gorkom detelinom, hajducicom, podubicom i dr.), uspešno se daje slabunjavim za pojacavanje apetita, dodatak kupkama protiv neuralgije i reumatizma.
Etarsko ulje od mente (dobija se destilacijom s vodenom parom maticnjaka pokošenog u fazi cvetanja), je izvanredno prijatnog mirisa, koristi se ne samo u farmaciji vec, još više, i u industriji parfema, i kozmetike. Posebno se preporucuje trudnim ženama koje pate od povracanja.
Caj od mente zasladen neobicno povoljno deluje kod nesanice izazvane premorenošcu ili živcanom bolešcu. Od nane priprema se melisa-špirit koji služi za masažu ili se pije razreden s vodom, pri cemu osvežava i otklanja telesni i
duševni nemir.
• Kontraindikacije kod primene metvice
Kod dece mlade od 5 godina za stomacne tegobe bolje je koristiti caj kamilice ili komoraca. Upotreba etarkog ulja mente se ne preporucuje trudnicama do 4. meseca trudnoce.
Pri primeni etarkog ulja, ako se upotrebe prevelike kolicine, može da dode do ispoljavanja neželjenih dejstava kao što su: žgaravica, muka,_ povracanje,_alergijske reakcije. Pri primeni etarskog ulja na kožu kod osetljivih osoba može doci do pojave kontaktnog dermatitisa.


ZANIMLJIVOSTI

Prema najnovijem otkricu turskih naucnika ukoliko žene dva puta dnevno piju ovaj caj, on snižava nivo muških hormona koji uzrokuju preteranu dlakavost kod žena (dlacice na stomaku, licu i grudima).
Preterana dlakavost kod žena se zove hirurdizam i nije ozbiljan poremecaj ipak se zbog estetskih razloga koji deluju na psihu žena leci lekovima koji uticu na nivo muških hormona u krvi. U organizmu svih žena se stvara mala kolicina muških hormona u koje spada i testosteron, ali ako je njihova koncentracija veca dolazi do pojacane dlakavosti . Ponekad je uzrok preteranoj dlakavosti neko ginekološko oboljenje kao što je policisticni ovarijalni sindrom.
Prema turskim naucnicima ova sorta nane (Mentha spicata Labiatae) bi mogla da bude odlicna alternativa hormonalnim preparatima. U eksperimentu je ucestvovalo 21 žena sa hirurdizmom od kojih je 12 patilo od ove pojave usled policisticnog ovarijalnog sindroma. One su 5 dana tokom folikularne faze menstroalnog ciklusa, dva puta dnevno pile dve šolje caja od nane (po 250ml caja napravljenih od po 5g nane, koja stoji 10min potopljena u vreloj vodi).
Naucnici su ustanovili znacajno smanjenje slobodnog (aktivnog) testosterona u krvi i povecanje kolicine nekoliko ženskih hormona. Celokupna kolicina testosterona se nije smanjila ali se veci deo hormona vezao za proteine i tako postao neaktivan.
Prema profesoru Mehmet Numan Tamer potrebno je još ispitivanja kako bi se testirala pouzdanost engleske mente u lecenju dlakavosti. Još uvek nije poznat nacin i koje materije iz nane deluju na smanjenje koncentracije muških hormona kod žena pa je još uvek neophodno da žene koje pate od hirurtizma produ kroz lekarske preglede i lecenje koje preporuci lekar.


ZAKLJUCAK


Caj od mente je caj koji ima svako domacinstvo. Najcešce zbog prijatnog ukusa i mirisa. No, sigurno niste ni pretpostavljali koliku dobrobit imate od njega. Ukratko receno, gotovo da nema bolesti koju menta ne leci. Ipak, prilikom kupovine caja, obratite pažnju na sastav.
Najbolje bi bilo kupovati caj od organski ili prirodno gajene nane ili ukoliko to niste u mogucnosti, bar kupite onaj bez aroma, mirisa i drugih dodatka. Odnosno onaj na kojem piše sastav 100% metvica (menta, nana, nana - sve su to nazivi za istu biljku).
Osim u obliku caja metvicu možete pronaci u obliku kapsule, tinkture, etericnog ulja i dražeja za cupljenje. Delovanje je isto ili slicno.
Metvica je od davnina korišcena za lecenje prehlada iu tome je vrlo uspešna, no navest cemo neka manje poznata delovanja.
Na primer caj od mente deluje umirujuce i jaca živce. Ako je kombinujete s ruzmarinom i maticnjak pojacava psihicku otpornost i leci emotivnu nestabilnost. (Caj pripremate tako da pomešate istu kolicinu te tri biljke, te jednu kašicicu mešavine zalijete šoljicom vrele vode. Pustite da odstoji 10 minuta. Pijte dnevno tri šoljice, najbolje pre glavnih obroka).
Pet kapi etericnog ulja metvice ulio na kocki šecera, nekom adekvatnom bombonu ili keksu deluje protiv vrtoglavice, migrene, glavobolje i mucnine. Metvica cete otkloniti nadraženost želuca, sve probavne tegobe, vjetrove i nadutost.
Oblozi od metvice umiruju osipe i crvene oci.
Ipak, potreban je oprez ako je nameravate sami brati negdje u prirodi, jer neke vrste metvice (nana) mogu kod nepravilne upotrebe biti vrlo štetne. Takode, oprez je potreban i prilikom korišcenja kupovne, nikad ne preterujte s kolicinom i ne prekoracujte navedene doze.


LITERATURA


1. Nada Kovacevic, Osnovi farmakognozije, skripta za drugu godinu farmacije, "Koledž zdravstvene Njege", Bijeljina, 2010.
2. http://casa.atuttonet.it/tag/menta-piperita

PROCITAJ / PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
ASTRONOMIJA | BANKARSTVO I MONETARNA EKONOMIJA | BIOLOGIJA | EKONOMIJA | ELEKTRONIKA | ELEKTRONSKO POSLOVANJE | EKOLOGIJA - EKOLOŠKI MENADŽMENT | FILOZOFIJA | FINANSIJE |  FINANSIJSKA TRŽIŠTA I BERZANSKI    MENADŽMENT | FINANSIJSKI MENADŽMENT | FISKALNA EKONOMIJA | FIZIKA | GEOGRAFIJA | INFORMACIONI SISTEMI | INFORMATIKA | INTERNET - WEB | ISTORIJA | JAVNE FINANSIJE | KOMUNIKOLOGIJA - KOMUNIKACIJE | KRIMINOLOGIJA | KNJIŽEVNOST I JEZIK | LOGISTIKA | LOGOPEDIJA | LJUDSKI RESURSI | MAKROEKONOMIJA | MARKETING | MATEMATIKA | MEDICINA | MEDJUNARODNA EKONOMIJA | MENADŽMENT | MIKROEKONOMIJA | MULTIMEDIJA | ODNOSI SA JAVNOŠCU |  OPERATIVNI I STRATEGIJSKI    MENADŽMENT | OSNOVI MENADŽMENTA | OSNOVI EKONOMIJE | OSIGURANJE | PARAPSIHOLOGIJA | PEDAGOGIJA | POLITICKE NAUKE | POLJOPRIVREDA | POSLOVNA EKONOMIJA | POSLOVNA ETIKA | PRAVO | PRAVO EVROPSKE UNIJE | PREDUZETNIŠTVO | PRIVREDNI SISTEMI | PROIZVODNI I USLUŽNI MENADŽMENT | PROGRAMIRANJE | PSIHOLOGIJA | PSIHIJATRIJA / PSIHOPATOLOGIJA | RACUNOVODSTVO | RELIGIJA | SOCIOLOGIJA |  SPOLJNOTRGOVINSKO I DEVIZNO POSLOVANJE | SPORT - MENADŽMENT U SPORTU | STATISTIKA | TEHNOLOŠKI SISTEMI | TURIZMOLOGIJA | UPRAVLJANJE KVALITETOM | UPRAVLJANJE PROMENAMA | VETERINA | ŽURNALISTIKA - NOVINARSTVO

preuzmi seminarski rad u wordu » » » 

Besplatni Seminarski Radovi