POCETNA STRANA

 
SEMINARSKI RAD IZ MEDICINE
 
OSTALI SEMINARSKI RADOVI IZ MEDICINE
 

DIJABETIČKA RETINOPATIJA I OKO U BUBREŽNIM BOLESTIMA

Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija jedna je od najtežih komplikacija šećerne bolesti. Današnje liječenje dijabetesa značajno je pridonijelo duljem životnom vijeku oboljelih, ali se brojne komplikacije ove bolesti nažalost često sreću.
Osnovnu odliku dijabetesa čini povišena razina glukoze u krvi, koja uvjetuje poremećaj cirkulacije u malim krvnim žilama i dovodi do smanjenja opskrbljenosti tkiva kisikom (hipoksija), a oko kao organ sa visoko razvijenom funkcijom osobito je osjetljivo na nju. Patološke promjene na oku su brojne i mogu zahvatiti sve dijelove oka.Osobito značenje,međutim imaju dijabetičke promjene na krvnim žilama retine,koje često uzrokuju teška oštećenja vida, pa je tako dijabetička retinopatija danas vodeći uzrok sljepoće u svijetu. Mogućnost pojave dijabetičke retinopatije je veća, što bolest duže traje. Najčešće se javlja nakon 10 godina trajanja dijabetesa, a redovito nakon 15- 20 godina. Kod bolesnika s trajanjem dijabetesa dužim od 15 godina javlja se čak do 75%, a kod bolesnika gdje je bolest trajala manje od 10 godina znakovi dijabetičke retinopatije pojavili su se u 10- 35%.
S obzirom da je dijabetička retinopatija asimptomatska u gotovo svim stadijima koji se još mogu liječiti, odnosno da se potencijalno osljepljujući oblici ove bolesti mogu razviti mnogo ranije nego bolesnik primijeti bilo kakve smetnje vida, vrlo je važna redovita oftalmološka kontrola dijabetičara. Usprkos tome, nedovoljan broj dijabetičara dobiva potreban oftalmološki nadzor, gdje bi svaki takav bolesnik morao jednom godišnje obaviti oftalmološki pregled uz proširivanje zjenica. U ovom segmentu i mi- medicinske sestre trebale bi imati važnu zadaću u edukaciji dijabetičara o važnosti oftalmološkog nadzora i ranog otkrivanja dijagnoze, budući da istraživanja pokazuju da je svaka, pa i najskuplja metoda ranog otkrivanja dijabetičke retinopatije jeftinija od troškova uzrokovanih prekasno otkrivenom bolesti .

Klasifikacija dijabetičke retinopatije


Klasifikacija dijabetičke retinopatije se s godinama bitno mijenjala. Danas se najviše koristi modificirana Airlie House klasifikacija po kojoj razlikujemo:
• neproliferativnu dijabetičku retinopatiju ( blagu, umjerenu i tešku )
• proliferativnu dijabetičku retinopatiju ( početnu, s kriterijima visokog rizika ili sa
odmaklom dijabetičkom bolešću oka
)
• dijabetičku makulopatiju ( makularni edem ili klinički značajan makularni edem )

Pri tome različiti stadiji mogu postojati istovremeno npr. umjerena neproliferativna retinopatija i klinički značajan makularni edem.
U najranijem stadiju bolesti ili fazi neproliferativne dijabetičke retinopatije arterije mrežnice postaju oslabljene i počinju propuštati plazmu i krvne stanice, zbog čega nastaju sitna, točkasta krvarenja. Također nastaju mikroanerurizme (izbočenja kapilara) i eksudati (depoziti u mrežnici kao rezultat povećane propusnosti krvnih žila). U makuli se može pojaviti edem što dovodi do smanjenja vidne oštrine i iskrivljenja slike.
Teži stupanj bolesti naziva se proliferativna dijabetička retinopatija. Zbog smanjene opskrbe mrežnice kisikom i posljedične ishemije stvaraju se nove krvne žile (kojima organizam želi povećati dopremu krvi i kisika u ugroženo područje). Stvaranje tih novih krvnih žila nazivamo neovaskularizacija. No, nove krvne žile lošije su kvalitete i lako pucaju te dolazi do krvarenja u staklovinu zbog čega osoba vidi „lebdeće mutnine“ i mrlje pred zahvaćenim okom, a vid može biti i znatnije smanjen.
U zadnjem stadiju bolesti daljnji rast abnormalnih krvnih žila i stvaranje vezivnih ožiljaka unutar oka uzrokuju ozbiljne komplikacije kao što su odlijepljenje mrežnice i glaukom( oštećenje vidnog živca zbog povišenog očnog tlaka ) s posljedičnim potpunim gubitkom vida.
Dijabetički edem makule je vodeći uzrok sljepoće dijabetičara. Dva su moguća mehanizma pojave dijabetičkog makularnog edema. Jedan je zadebljanje makule usljed propuštanja mikroaneurizma,koje propuštaju serum, lipide i krv u retinu, što narušava funkciju retine i uzrokuje oštećenje vidne oštrine. Drugi mehanizam je zadebljanje retine uzrokovano staničnom nekrozom i edemom u stanju ishemije (makularna ishemija). Od velikog je kliničkog značaj diferencirati koji je od dva mehanizma razvoja makularnog edema kod pojedinog pacijenta, budući da su liječenje i prognoza posve različiti.

Neki od simptoma dijabetičke retinopatije uključuju:
• mutan i iskrivljen vid ( često povezan sa razinom šećera u krvi )
• „lebdeće mutnine“ i bljeskove pred okom
• nagli gubitak vida

Liječenje dijabetičke retinopatije

Postoji više načina liječenja dijabetičke retinopatije ovisno o stadiju bolesti i specifičnim problemima koje bolesnik ima. Pretrage u kojima se prati napredovanje bolesti i na temelju kojih se donose odluke o liječenju uključuju fluoresceinsku angiografiju( kontrastno slikanje krvnih žila mrežnice ), fotografiranje mrežnice i UTZ pregled oka
Liječenje dijabetičke retinopatije je kompleksno. Vrlo je važna regulacija šećera u krvi odnosno održavanje normalnih vrijednosti glukoze u krvi. To se postiže već određenim lijekovima uz pravilnu prehranu i tjelovježbu. U svrhu liječenja tj. usporavanja progresije retinopatije primjenjuje se i laserska fotokoagulacija. To je terapijski postupak koji neće izliječiti retinopatiju, ali će smanjiti simptome i održati što duže pacijentovu vidnu sposobnost. Tretman laserom mnogo je djelotvorniji u početnim stadijima bolesti, zato su redovite oftalmološke kontrole vrlo važne. Prije terapije laserom radi se pretraga fluoresceinske angiografije koja ukazuje na područja slabije prokrvljenosti koja se oftalmoskopskim pregledom ne vide i prema nalazu FAG-a oftalmolog određuje indikaciju za lasersku fotokoagulaciju. Pomoću lasera „uništava“ se ishemično tkivo mrežnice i stvaraju slijepe pjege u području perifernog vida, sprečava se rast novih abnormalnih krvnih žilica i prekida se krvarenje iz već postojećih. Rezultati laserske fotokoagulacije su obećavajući: kod neproliferativne retinopatije primjećeno je nestajanje makularnog edema, mikroaneurizme i parcijalna resorpcija eksudacija. Kod proliferativne retinopatije vidljiva je postepena redukcija retinalnih neovaskulizacija. Drugi način liječenja je vitrektomija. To je kirurški postupak kojim se liječe komplikacije dijabetičke retinopatije kao što je krvarenje u staklovinu. Tim postupkom kirurg uklanja krv i staklovinu iz oka kao i vezivne tračke koji polaze iz staklovine i hvataju se za mrežnicu i čijim natezanjem može doći do ablacije retine, te ih stoga treba ukloniti.

Prevencija

Istraživanja su pokazala da osobe s dijabetesom koje dobro kontroliraju razinu šećera u krvi imaju manje očnih komplikacija nego osobe s lošom kontrolom. Pravilna prehrana, redovita tjelovježba i kontrole kod oftalmologa ( najmanje jednom godišnje ) igraju važnu ulogu u cjelokupnom zdravstvenom stanju osoba s dijabetesom i smanjenju mogućnosti nastanka očnih komplikacija.

Oko kod bubrežnih bolesti

Kad govorimo o promjenama na oku kod bubrežnih oboljenja prva asocijacija nam je povezanost šećerne bolesti sa kroničnim bubrežnim bolestima. Poznato je da je šećerna bolest vodeći uzrok kronične renalne insuficijencije, što nam govori da takvi pacijenti mogu imati prethodno spominjane očne bolesti, ne direktno kao posljedicu bubrežnog zatajenja ,već zbog mikrovaskularnih komplikacija dijabetesa. Međutim kod kronične renalne insuficijencije prisutna je niža koncentracija eritropoetina i razvoj anemije, te dolazi do dodatnog pogoršanja retinopatije. Zbog toga liječenje anemije eritropoetinom dovodi do poboljšanja osnovne bolesti, ali i do poboljšanja retinopatije.
Do promjena na retini može doći i zbog raznih drugih bubrežnih oboljenja, pa se tu spominje i naziv albumineričke retinopatije. Ovaj naziv nije dovoljno precizan i pod njim se podrazumijevaju promjene koje nastaju kod čitavog niza oboljenja bubrega. Tu prije svega spadaju slučajevi nefritisa, naročito oni koji se javljaju u kombinaciji sa arterijskom hipertenzijom, zatim dugotrajne nefroze, te oboljenja bubrega koja se javljaju u toku trudnoće (nephropathia gravidarum) u vezi sa trudničkom toksikozom.
Ako u nabrojenim slučajevima postoji i arterijska hipertenzija, onda promjene na mrežnici obuhvaćaju generaliziranu vazokonstrikciju, te promjene tijeka i kalibra krvnih žila, posebice arteriola – hipertenzivna retinopatija. Pored ovoga, postoji i nekoliko znakova koji se mogu pronaći kod arterijske hipertenzije. Tu prije svega treba spomenuti klasičan Gunnov fenomen križanja krvnih žila. Taj fenomen nastaje zato što arterije vrše kompresiju na vene na onom mjestu na kojem arterija prelazi preko vene, zbog čega na tom mjestu izgleda kao sužena ili čak i prekinuta. Usljed ovog pritiska nastaje i poremećaj cirkulacije u samoj veni, nastaje venski zastoj i proširenje lumena vena. Potisnuće vene na mjestu križanja poznato je kao Salusov znak. Nadalje, kod arterijske hipertenzije postoji i treći znak, a to je Guistov znak – kad dolazi do jake, spiralne izvijuganosti žila oko žute pjege, tako da liče na vadičep.

Stadiji promjena na očnom dnu kod arterijske hipertenzije

Prvi stadij : Kada u toku arterijske hipertenzije nađemo na očnom dnu Gunnov, Salusov i Guistov znak, onda govorimo o postojanju hipertoničnog fundusa (fundus hypertonicus).
Drugi stadij :Ako pored znakova hipertoničnog fundusa postoje i hemoragije i retinalni eksudat, onda znači da je došlo do oboljenja retine usljed arterijske hipertenzije i te promjene nazivamo hipertenzivna retinopatija (retinopathia hypertensiva).
Treći stadij : U daljnjoj fazi razvoja promjena, nalazu hipertenzivne retinopatije može se pridružiti i edem papile očnog živca kao izraz cirkulacijskih poremećaja. Ovaj edem u većini slučajeva predstavlja loš prognostički znak, ne samo u pogledu vida nego i u pogledu života bolesnika (jer vrlo brzo dolazi do letalnog ishoda). Zbog svega toga, ovakve promjene na očnom dnu nazivaju se maligna hipertenzivna retinopatija (retinopathia hypertensiva maligna).

Shematski predstavljene, promjene na očnom dnu u toku arterijske hipertenzije mogle bi se prikazati i na sljedeći način :
I stadij : Gunnov + Salusov + Guistov znak = fundus hypertonicus
II stadij : fundus hypertonicus + hemoragije i eksudat u retini = retinopathia
hypertonica.

III stadij : retinopathia hypertonica + edem papile = retinopathia hypertonica
maligna


Ovakvi simptomi mogu se javiti kod raznih bubrežnih bolesti (glomerulonefritis, feokromocitom, nefroza, unilateralna atrofija bubrega), ali i kod mlađih bolesnika s esencijalnom hipertenzijom.
Ishod ovih promjena zavisi prvenstveno o stanju osnovne bolesti. Tako se često može konstatirati da su se povukle opsežne promjene koje su postojale u toku trudnoće, a isto tako sa smirivanjem bubrežne bolesti, popravlja se i stanje retine. Dakle, liječenje se sastoji u liječenju osnovne bolesti – ukoliko se radi o akutnoj hipertenzivnoj retinopatiji svodi se na regulaciju krvnog tlaka.

Kao zaključak možemo reći da šećerna bolest i bubrežna oboljenja udružena sa dugogodišnjim povišenim tlakom i arteriosklerozom (koji mogu djelovati pojedinačno, ali mnogo češće su kod iste osobe udruženi) su vodeći uzroci oboljenja retine, pa tako i način života koji je obilježen zdravom prehranom, tjelovježbom i redovitim liječničkim kontrolama, možemo smatrati kao prevenciju nastanka spomenutih bolesti, ali i očnih komplikacija koje one nose sa sobom.

neproliferativna dijabeticka retinopatijaproliferativna dijabeticka retinopatijahipertenzivna retinopatija

a) Neproliferativna dijabetička retinopatija, b) Proliferativna dijabetička retinopatija, c) Hipertenzivna retinopatija

Literatura :

1.Bradamante Ž. i autori : Oftalmologija, Zagreb 1994.god.

2.Cerovski B. : Oftalmologija, Zagreb, Školska knjiga 1995.god.

3.Stanković, Blagojević : Zagreb 1975

4. www.bilicvision.hr

5. www.karmen.20m.com

PROČITAJ / PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
ASTRONOMIJA | BANKARSTVO I MONETARNA EKONOMIJA | BIOLOGIJA | EKONOMIJA | ELEKTRONIKA | ELEKTRONSKO POSLOVANJE | EKOLOGIJA - EKOLOŠKI MENADŽMENT | FILOZOFIJA | FINANSIJE |  FINANSIJSKA TRŽIŠTA I BERZANSKI    MENADŽMENT | FINANSIJSKI MENADŽMENT | FISKALNA EKONOMIJA | FIZIKA | GEOGRAFIJA | INFORMACIONI SISTEMI | INFORMATIKA | INTERNET - WEB | ISTORIJA | JAVNE FINANSIJE | KOMUNIKOLOGIJA - KOMUNIKACIJE | KRIMINOLOGIJA | KNJIŽEVNOST I JEZIK | LOGISTIKA | LOGOPEDIJA | LJUDSKI RESURSI | MAKROEKONOMIJA | MARKETING | MATEMATIKA | MEDICINA | MEDJUNARODNA EKONOMIJA | MENADŽMENT | MIKROEKONOMIJA | MULTIMEDIJA | ODNOSI SA JAVNOŠĆU |  OPERATIVNI I STRATEGIJSKI    MENADŽMENT | OSNOVI MENADŽMENTA | OSNOVI EKONOMIJE | OSIGURANJE | PARAPSIHOLOGIJA | PEDAGOGIJA | POLITIČKE NAUKE | POLJOPRIVREDA | POSLOVNA EKONOMIJA | POSLOVNA ETIKA | PRAVO | PRAVO EVROPSKE UNIJE | PREDUZETNIŠTVO | PRIVREDNI SISTEMI | PROIZVODNI I USLUŽNI MENADŽMENT | PROGRAMIRANJE | PSIHOLOGIJA | PSIHIJATRIJA / PSIHOPATOLOGIJA | RAČUNOVODSTVO | RELIGIJA | SOCIOLOGIJA |  SPOLJNOTRGOVINSKO I DEVIZNO POSLOVANJE | SPORT - MENADŽMENT U SPORTU | STATISTIKA | TEHNOLOŠKI SISTEMI | TURIZMOLOGIJA | UPRAVLJANJE KVALITETOM | UPRAVLJANJE PROMENAMA | VETERINA | ŽURNALISTIKA - NOVINARSTVO

 preuzmi seminarski rad u wordu » » »

Besplatni Seminarski Radovi