POCETNA STRANA

 
SEMINARSKI RAD IZ MEDICINE
 
OSTALI SEMINARSKI RADOVI IZ MEDICINE
 

ZDRAVSTVENA NJEGA BOLESNIKA S ANEMIJOM

1. ANEMIJA

Bolesnik sa anemijomAnemija ili malokrvnost je oboljenje krvi koje nastaje zbog nedostataka crvenih krvnih zrnaca. Ona može biti veoma ozbiljna koje ponekad značajno utiče na život ljudi koji su oboljeli.
Krv se sastoji od 3 tipa ćelija (crvenih krvnih zrnaca, bijelih krvnih zrnaca i krvnih pločica) koje cirkulišu krvotokom. Eritrociti sadrže protein hemoglobin koji prenosi kiseonik iz pluća do svih ćelija u organizmu. Anemija je stanje nedostatka crvenih krvnih zrnaca. U tom slučaju, mali broj eritrocita sadrži manje hemoglobina, zbog čega je dostava kiseonika organima kao što su mozak, srce i mišići smanjena. Na taj način anemične osobe osjećaju mentalnu i fizičku slabost. Kada je broj eritrocita smanjen, srce radi brže u pokušaju da većim proticanjem krvi nadoknadi manjak kiseonika u krvi siromašnoj eritrocitima.

1.1. Uzroci

Mogući uzroci anemije su:
• gubitak krvi;
• brojna oboljenja bubrega, zglobova, krvotvornih organa;
• neželjena dejstava lijekova;
• neodgovarajuća ishrana i nedostaci vitamina i gvožđa.

1.2. Simptomi

Anemija se ponekad teško otkriva jer su rani pokazatelji (simptomi) veoma blagi. Zbog toga se lako zamjenjuje tegobama koje se viđaju u drugim bolestima ili nakon korišćenja nekih lijekova. Anemija može samnjiti životnu energiju do te mjere da oboljelima otežava obavljanje najosnovnijih kućnih aktivnosti. Ona pogoršava tegobe koje stvaraju i druge bolesti ukoliko se međusobno udruži pa pospanost, slabost, malaksalost i drugi pokazatelji postaju veoma izraženi. Pokazatelji anemije su sljedeći:
• umor – pospanost;
• slabost - brzo zamaranje;
• vrtoglavica i nesigurnost;
• bljedilo kože i sluznice usana, desni, konjuktiva, noktiju i dlanova;
• ubrzan srčani rad – tahikardija;
• osjećaj hladnoće naročito ekstremiteta - ruku i nogu;
• tuga i depresija;
• smanjanje seksualnih funkcija;
• poremećaji sna i smanjenje apetita.
Kako se simptomi lako mogu zamijeniti simptomima koji se javljaju i kod drugih oboljenjima važno je pregledati se kod ljekara posebno ukoliko postoji osjećaj neprestanog zamora i drugih navedenih tegoba.

1.3. Dijagnostika

Ljekari utvrđuju postojanje anemije kroz razgovor sa pacijentom o njegovim tegobama, pregledom oboljelog i izradom krvne slike. Krvna slika se danas radi pomoću aparata koji daju informaciju broju eritrocita (RBC) leukocita (WBC) i trombocita (PLT). Na rezultatu krvne slike se često nalazi broj, veličina, oblik i opis još nekih fizičkih karakteristika ćelija krvi. RBC predstavlja broj eritrocita i predstavlja skraćenicu iz engleskog "red blood cells". Hemoglobin označen skraćenicom Hb, se nalazi u eritrocitima i učestvuje u prenosu kisonika. Hematrocit ili Hct, je procenat crvenih krvnih ćelija u krvotoku. Normalne vrijednosti hemoglobina se kreću od u rasponu od 120 do 160 grama po litru za odrasle žene i 130 do 180 grama po litru za odrasle zdrave muškarce. Anemijom se smatra stanje kada nivoi hemoglobina i hematrocita padnu ispod normalnih vrijednosti zbog čega se javlja poremećaj funcije organa i sistema sa naprijed navedenim simptomima.

1.4. Liječenje

Ukoliko se anemija ne liječi na vrijeme, teško stanje organizma može dovesti do potrebe za transfuzijama krvi. Osim toga niske vrednosti ertitrocta mogu dovesti do dodatnih zdravstvenih problema. Anemija može dovesti do preopterećenja srca i pojave srčanih tegoba, u pokušaju da popravi dopremanje kiseonika u tkiva iz krvi siromašne eritrocitima. Anemija može otežati i mentalne procese. Ukoliko anemija dugo traje ili se simptomi pogoršavaju ovo oboljenje može ozbiljno i trajno narušiti zdravlje. Pristupi u lečenju su različiti i mnogo zavise od uzroka anemije. Zbog toga je posle pronalaženja bolesti veoma značajno otkriti njen uzrok.

2. NJEGA BOLESNIKA S ANEMIJOM

2.1. Opći podaci o pacijentu i upoznavanje s kliničkom slikom

N.T. je domačica nastanjena u jednom selu nedaleko od Travnika. Ima 43 godina i majka je troje djece. Dana 15.07.2007. godine primnjena je najprije u Hitnu službu Doma zdravlja Travnik, a zatim prebačena na Hirurški odjel Kantonalne bolnice u Travniku.
Po prvobitnom prijemu pacijetica je bila u besvjesnom stanju. Prema iskazu kćerke i muža otišla je u toalet da se obavi uobičajenu večernju njegu pred spavanje i tu iznenada pala. Pacijentica se svijest vratila nakon što je primila infuzionu otopinu 6% - ne Glukoze.
Pri pregledu je pacijentica ležala na ambulantnom krevetu. Koža je bila jako blijeda, hladna i suha. Puls filiforman (jedva opipljiv), tanak i usporen, frekv./min. 55. Krvni pritisak 65/110 mmHg. Pacijentica je bila vidno dehidrirana, usne ispcule i suhe. Nije imala nikakvih pomagala, niti opreme.
Pola sata nakon primanja infuzije pacijentici se stanje poboljšalo. Postala je svjesna i orijentisana. Na postavljena pitanja dala je razumljive i jasne odgovore. Pri razgovoru s dežurnim ljekarom i uzimanju anamneze pacijetica je i dalje bila u ležećem položaju iz razloga što se žalila na nepodnošljivu glavobolju i jake vrtoglavice.
Anamneza je uzeta sljedećim redoslijedom:
Simptomi (bolovi, poremećaji i odstupanja koja pacijetica osjeća) – pacijentica se prvo požalila na bolne i obilne menstruacije, te jake glavobolje i vrtoglavice. To traje intenzivno posljednja tri mjeseca. Tvrdi da se poslije svake menstruacije osjeća jako iscrpljeno i umorno. Menstrualna krvarenja traju nekada i više od 10 dana. Pošto pacijentica obavlja i teže fizičke poslove u kući i oko kuće, kaže kako u posljednje vrijeme ne može izdržati napor i ne može raditi koliko je mogla prije. Vrlo brzo se umara. „Ponestane mi daha i nekad me probada u grudima“, kaže pacijentica. Intenzitet glavobolje se ponekad smanji, ali je uvijek prisutna.
Izjavljuje kako joj je uvijek hladno, naročito po nogama i rukama. Osjeća trnce u nogama i rukama i:“Prsti na rukama mi često poplave“, kaže pacijentica. Mnogo pažnje posvećuje svom fizičkom izgledu i pored poslova koje obavlja, no u posljednje vrijeme nikako nije zadovoljna istim. Naime, ističe kako su joj nokti krhki i lomljivi, a kosa suha i ispucala. Posebno joj smeta bljedilo kože i sluznica.
Žali se kako je u posljednje vrijeme bezvoljna, nervozna i smetaju joj stvari koje joj inače prije nisu smetale.
Jedan uobičajen dan kod pacijentice počinje u 6.00h ujutro. Odmah pobuđenju pije crnu kahvu. Kahvu konzumira više puta dnevno, naglašavajući kako voli jaču kahvu. Nakon toga, obavlja stalne poslove oko kuće i u kući.
Prvi dnevni obrok konzumira oko 11.30h. Sastoji se od hljeba, različitih namaza, ponekad mlijeka ili čaja. Pošto su u pitanju maloljetna djeca, pomaže im u pripremi za odlazak u školu i nakon toga se vraća poslovima koje svakodnevno obavlja poslije podne. Pacijentica kaže da ponekad ruča, a ponekad ne, zavisno od toga koliko ima posla. Večera je obavezna, oko 19.00h. Sastoji se od tjestenine, pite ili nekih kuhanih jela.
Prije spavanja opet pije kahvu. Na spavanje odlazi oko 23.00h.
Pacijentica ne uzima nikakve lijekove, niti je prije imala zdravstvenih problema. Posljednji put je hospitalizirana prije deset godina kada je rodila treće dijete. Nakon toga nije radila nikakve nalaze, niti pretrage, osim Papa testa svakih godinu dana. Papa nalaz je uredan.
Pacijetica se žali na probleme s probavom i tvrdom stolicom. Osjeća se napuhano.
Pacijetica živi sa suprugom i troje djece. Nemaju problema u porodici, niti ističe nešto posebno što bi moglo narušavati porodičnu harmoniju i utjecati na njeno zdravlje. Financijski status je zadovoljavajući. Nije imala nekih značajnih psihičkih trauma u posljednje vrijeme.
Nakon uzete anamneze pacijetica je zadržana na hospitalizaciji. To je prihvatila uz negodovanje i opravdanje kako će biti bolje, da se potrebna svojim ukućanima i bi se trebala vratiti kući. Porodica je jednoglasno podržala ljekara.
Nakon urađenih rutinskih laboratorijskih nalaza pacijetici je dijagnosticirana hiphromna anemija. Vrijednost hemoglobina je 80 gr/L.
Pred medicinskom sestrom je zdravstveni problem koji inače sam po sebi nije jako težak, ukoliko ne dođe do komplikacija. Međutim, problem je potiskivan jedno duže vrijeme, te je to otežavajuća okolnost. Zadatak medicinske sestre je postavljanje sestrinskih dijagnoza, plan njege i evalucija provedenih operacija.

2.2. Sestrinske dijagnoze

Zahvaljujući dugogodišnjem radu, stečenom teorijskom i praktičnom znanju, te naprijed izloženom kliničkoj slici, medicinska sestra je postavila nekoliko dijagnoza:
1. Neznanje i nespremnost pacijentice da se suoči sa stvarnim zdravstvenim stanjem (očituje se kroz nepristanak na hospitalizaciju):
2. Glavobolja, nesvjestice, cijanoza – kao posljedice nedostatka željeza, niskog nivoa hemoglobina u krvi i nezasićenosti tkiva kiseonikom.
3. Nepravilna ishrana – jednolični i neadekvatni obroci za dijagnosticirano oboljenje.
4. Opstipacija, poteškoće s probavom, osjećaj napuhanosti.

2.3. Planiranje, provođenje i evalvacija zdravstvene njege

Pacijentici je uzeta iscrpna anamneza, ljekar je postavio dijagnozu oboljenja, ali u ovom slučaju akcenat stavljamo na sestrinsku dijagnozu, te mjere koje medicinska sestra treba da provede u cilju poboljšanja zdravstvenog stanja i ozdravljenja pacijentice.

1. Neznanje i nespremnost pacijentice da se suoči sa stvarnim zdravstvenim stanjem (očituje se kroz nepristanak na hospitalizaciju).
Ovaj problem sam s namjerom izdvojila kao prvi i postavila ga kao primarnu sestrinsku dijagnozu. Razlog tome je što je rješenje ovog problema ključ za rješenja preostale tri sestrinske dijagnoze.
Cilj je steći pacijeticino povjerenje i suočiti je na najbolji mogući način s njenim stvarnim zdravstvenim stanjem. To će medicinska sestra najbolje postići kroz blag pristup pacijentici i primjeren razgovor. Predviđam da pri tome ne bi trebalo biti većih problema, pošto je riječ o psihički stabilnoj i komunikativnoj osobi.
Intervencije – ujutro, odmah po ustajanju iz kreveta i jutarnje tolate sestra dolazi u sobu gdje je pacijetica. Razgovor počinje nekim svakodnevnim pitanjima. Bitno je da odmah ne nastupa s pitanjima o zdravstvenom stanju. Nakon toga, rezgovor teče u pravcu kako se pacijentica trenutno osjeća i pokušaja da se pacijetica navedena to da razmisli i sama dođe do spoznaje šta je najviše doprinijelo njenom trenutnom zdravstvenom stanju. Pacijentici ukazati na to da nije riječ o ozbiljnom poremećaju, ali da može daći do komplikacija ukoliko se ne djeluje na odgovorajući način. Samim tim istaći važnost njene hospitalizacije i medicinske njege u bolnici.
Razgovor sestra završava onda kada, prema vlastitoj procjeni, stekne utisak da je ostvaren odnos povjerenja i spremnosti na saradnju.

2. Glavobolja, nesvjestice, cijanoza – kao posljedice nedostatka željeza, niskog nivoa hemoglobina u krvi i nezasićenosti tkiva kiseonikom.
Srž svih zdravstvenih odstupanja kod ove pacijentice leži u nedostatku željeza, odnosno anemiji. Prema iskazu pacijentice imamo podatak o tome kako je imala obilne menstruacije u posljenja tri mjeseca. Svakako je to vjerovatno najviše i doprinijelo pojavi anemije. Naravno, ne smijemo izostaviti i težak fizički rad kojem je pacijetica svakodnevno izložena.
Cilj je spriječiti pojavu obilnih menstruacija u narednom periodu, a trenutno djelovati na prestanak glavobolje i nesvjestica.
Subjektivni simptomi: konstantna glavobolja, nesvjestice, trnci u tijelu, brzo zamaranje, cijanoza na prstima ruku, probadanje u grudima, nestanak daha.
Objektivni simptomi: puls - filiforman (jedva opipljiv), tanak i usporen, frekv./min. 55; krvni pritisak 65/110 mmHg. Vrijednost hemoglobina 80gr/L.
Planirane intervencije: u prvom dijelu sestrinskih dijagnoza obavila sam razgovor s pacijenticom. Na taj način sam postigla sa surađuje u rješenju njenog zdravstvenog problema. Sada mi je cilj objasniti joj na koji način će teći terapijski postupak planiran za njen slučaj.
Pošto treba djelovati na uzrok, prvih nekoliko dana (do tri dana) pacijentici će dva puta dnevno biti ordinirana infuziona otopina preparata željeza, a nakon toga se prelazi na oralnu terapiju.
Do prestanka glavobolje bit će primjenjivan neki od analgetika.
Nakon laboratorijskih pretraga i ginekološkog pregleda, u skladu sa rezultatom analiza bit će uključena i hormonska terapija. To je predviđeno za drugi dan hospitalizacije kako bi se na vrijeme i adekvatno reagovalo na obilne menstruacije.
Uz preparate željeza obavezno se ordinira i vitamin C.
U toku prva dva dana vrši se kontinuirano praćenje zdravstvenog stanja pacijentice, procjena bola i stanja svijesti.
Intervencija provedena:
- 1.dan hospitalizacije :
dva puta dnevno uključena infuziona otopina preparata željeza + vitamin C;
jednaput dnevno analegetik (Buscol amp/100 mL 0,9% NaCl).
- 2.dan hospitalizacije:
dva puta dnevno infuziona otopina preparata željeza + vitamin C;
jednaput dnevno analegetik (Buscol amp/100 mL 0,9% NaCl);
hormonska terapija ordinirana prema mišljenju ginekologa.
- 3.dan hospitalizacije:
oralni preparati željeza (tablete i sirup) + vitamin C;
hormonska terapija.

Evaluacija: nakon provedenih intervencija, već poslije drugog dana hospitalizacije se očekuje vidno poboljšanje: prestanak glavobolje i nesvjestica.
Porast vrijednosti hemoglobina i željeza u laboratorijskim nalazima.
Išćezavanje bljedila, promjene na noktima i kosi se očekuje nakon par sedmica, naravno uz uvjet da se pacijentica pridržava ordinirane terapije.

3. Nepravilna ishrana – jednolični i neadekvatni obroci za dijagnosticirano oboljenje.
Rizik od anemije zbog nedostatka željeza relativno je nizak kod osobe koja je dobra zdravlja i zdravo se hrani. Kod pacijentice sam, naprotiv, uočila da se hrani jednolično i neadekvatno, da izostavlja obroke, a i obroci koje uzima su u neadekvatnom terminu. Pravo pacijentici treba ukazati na taj veoma bitan propust. Naravno, to uraditi s krajnjom dozom opreza. Najbolje je to učiniti na način da se pacijentici ukaže na značaj pravilne i raznovrsne ishrane.
Cilj: pravilnom prehranom korigirati krvnu sliku pacijentice i postići da pacijentica usvoji pravilne prehrambene navike.
Planirane intervencije: sastaviti listu namirnica koje je preporučljivo da pacijentica konzumira.
Provedene intervencije: neke od preporuka kojih bi trebalo da se pacijentica pridržava su sljedeće:
- Konzumiranje namirnicea u kojima ima mnogo vitamina C jer on potiče apsorpciju željeza. Na primjer, uz obrok popiti čašu narančina soka.
- Integralne žitarice dobar su izvor željeza, ali također sadrže i fitate, tvari koje otežavaju apsorpciju željeza, pa ih ne treba jesti zajedno s ostalim namirnicama koje su bogate željezom.
- Ograničiti konzumiranje špinata i rabarbare: oksalna kiselina koju sadrži to povrće smanjuje apsorpciju željeza. Željezo se lakše apsorbuje uz pomoć C vitamina. (Zabluda u vezi špinata i jako naglašeno upotreba kod anemija na našim prostorima).
- Jesti namirnice koje sadrže bakar, jer on pomaže u apsorpciji željeza. Tu spadaju sir, žumance, morski plodovi, jetra, integralne žitarice, povrće zelene boje, marelice, trešnje i sušene smokve.
- Uz obroke ne piti čaj, kahvu, kakao, Coca - colu i vino jer tanin u tim pićima sprječava apsorpciju željeza u hrani.
Evaluacija: vidljivi rezultati ove intervencije se očekuju nakon više sedmica, ali su učinkoviti i pored toga što utiču na poboljšanje krvne slike i ozdravljenje, također, što je važnije, prevenira ponovnu pojavu anemije i nastanak nekih drugih oboljenja uzrokovanih najviše padom imuniteta.

4. Opstipacija, poteškoće s probavom, osjećaj napuhanosti
Kao jednu od tegoba pacijentica je iznijela i probleme s probavom. Naime, ona ima problema s tvrdom stolicom i opstipacijom.
Cilj: uspostaviti normalnu defekaciju, tako da pacijentica ima stolicu svaki dan i da nestane osjećaj napuhanosti.

Intervencije:
- osigurati dovoljan unos tekućine (1,5 L mineralne vode);
- osigurati privatnost tijekom defekacije;
- podučiti bolesnicu da ne zatomljuje osjećaj na defekaciju;
- osigrati hranu koja djeluje kao laksativ, a koju bolesnica voli (kava, suhe šljive);
- osigurati čistoču sanitarnih prostorija;
- evidentirati eliminaciju poticati bolesnicu na povećanje tjelesne aktivnosti;
- poticati bolesnicu na vježbe trbušnih mišića.


Evaluacija: bolesnica će imati stolicu svaki dan.

ZAKLJUČAK

U ovom seminarskom radu sam imala slučaj pacijentice koja je bolovala od anemije. Anemija, sama po sebi nije težak zdravstveni poremećaj. Naravno, ako se na vrijeme dijagnosticira i liječi. Međutim, otežavajuća okolnost u konkretnom slučaju je bila ta što je pacijetica poremećaj zanemarivala mejsecima i nije obraćala pažnju na rane simptome bolesti.
Pacijentica je imala karakteristične simptome za anemiju: glavobolja, vrtoglavice, bljedilo, fizički umor. Srž problema bile su obilne menstruacije. Tako da sam, ako medicinska sestra, pri postavljanju sestrinskih dijagnoza poseban akcenat stavila na taj ključni uzrok.
Zahvaljujući suradnji pacijentice i želji za što skorijim oporavkom ovaj medicinski problem je riješen na obostrano zadovoljstvo. Osim fizičkog ozdravljenja, pacijentici je također otklonjeno nezadovoljstvo i bezvoljnost.

LITERATURA

1. http://www.savetovalistezabebe.com/bolest/803-kako-se-boriti-protiv-anemije
2. http://www.coolinarika.com/clanak/anemija/
3. http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/16497/Anemija-zbog-manjka-zeljeza-sideropenicna-anemija.html

PROČITAJ / PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
ASTRONOMIJA | BANKARSTVO I MONETARNA EKONOMIJA | BIOLOGIJA | EKONOMIJA | ELEKTRONIKA | ELEKTRONSKO POSLOVANJE | EKOLOGIJA - EKOLOŠKI MENADŽMENT | FILOZOFIJA | FINANSIJE |  FINANSIJSKA TRŽIŠTA I BERZANSKI    MENADŽMENT | FINANSIJSKI MENADŽMENT | FISKALNA EKONOMIJA | FIZIKA | GEOGRAFIJA | INFORMACIONI SISTEMI | INFORMATIKA | INTERNET - WEB | ISTORIJA | JAVNE FINANSIJE | KOMUNIKOLOGIJA - KOMUNIKACIJE | KRIMINOLOGIJA | KNJIŽEVNOST I JEZIK | LOGISTIKA | LOGOPEDIJA | LJUDSKI RESURSI | MAKROEKONOMIJA | MARKETING | MATEMATIKA | MEDICINA | MEDJUNARODNA EKONOMIJA | MENADŽMENT | MIKROEKONOMIJA | MULTIMEDIJA | ODNOSI SA JAVNOŠĆU |  OPERATIVNI I STRATEGIJSKI    MENADŽMENT | OSNOVI MENADŽMENTA | OSNOVI EKONOMIJE | OSIGURANJE | PARAPSIHOLOGIJA | PEDAGOGIJA | POLITIČKE NAUKE | POLJOPRIVREDA | POSLOVNA EKONOMIJA | POSLOVNA ETIKA | PRAVO | PRAVO EVROPSKE UNIJE | PREDUZETNIŠTVO | PRIVREDNI SISTEMI | PROIZVODNI I USLUŽNI MENADŽMENT | PROGRAMIRANJE | PSIHOLOGIJA | PSIHIJATRIJA / PSIHOPATOLOGIJA | RAČUNOVODSTVO | RELIGIJA | SOCIOLOGIJA |  SPOLJNOTRGOVINSKO I DEVIZNO POSLOVANJE | SPORT - MENADŽMENT U SPORTU | STATISTIKA | TEHNOLOŠKI SISTEMI | TURIZMOLOGIJA | UPRAVLJANJE KVALITETOM | UPRAVLJANJE PROMENAMA | VETERINA | ŽURNALISTIKA - NOVINARSTVO

 preuzmi seminarski rad u wordu » » »

Besplatni Seminarski Radovi