POCETNA STRANA

 
SEMINARSKI RAD IZ KNJIŽEVNOSTI
 
OSTALI SEMINARSKI RADOVI
- KNJIŽEVNOST | JEZIK -
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALISA U ZEMLJI ČUDA

O PISCU ČARLSU DODŽSONU

Carls DodzsonČarls Dodžson živeo je pre više od sto godina. Svi koji su ga do tada poznavali, znali su ga kao sjajnog ali zamišljenog, povučenog i prilično ćutljivog profesora matematike u Oksfordu u Engleskoj. Nisu imali pojma da on piše tako živahne i bajkovite knjige kakve su „Alisa u zemlji čuda“ i „Alisa u zemlji iza ogledala“ jer je te knjige potpisivao izmišljenim imenom Luis Kerol.
Kažu da je Čarls Dodžson bio nekako tužan i zatvoren čovek zato što je u svetu odraslih nailazio na razne nepravde i laži. Stoga se najradije družio s djecom. Voleo je svu djecu, ali jedna djevojčica mu je bila najdraža. To je bila Alisa Lidl, jedna od triju kćeri njegovog kolege. Evo šta je o tome pisac zabeležio u svom dnevniku „Išao sam na izlet sa tri Lidlove djevojčice, čamcem uz reku Godstou. Tom prilokom ispričao sam im bajku o Alisinim doživljajima ispod zemlje – bajku koju sam naumio da napišem za Alisu“.
Eto, tako je nastala Alisa u zemlji čuda, koju vole i rado slušaju ili čitaju djeca cijeloga svijeta a ne samo djeca u Engleskoj.

O ROMANU “ALISA U ZEMLJI ČUDA”

Da bi napisao neko djelo za djecu pisac prethodno studira život, poznaje ljude, odabira lica, poznaje njihove karakteristike. Da bi neko djelo bilo zanimljivije potrebno je više ličnosti.
Alisin boravak u zemlji snova je fantastičan.
Alisa u zemlji cudaTo su dva svijeta: Pre ulaska u zečiju rupu i poslije. Alisino pretvaranje sad je mala, sad je velika, čas se pojave ličnosti i odmah nestanu ali se pojave i druge.
Fantazija u igri nema granica. Svaki događaj ima u sebi fantastike. Svaki događaj je slikovito prikazan.
Alisa kaže: „Zamalo da zažalim što sam sišla u ovu zečiju rupu, ali ipak je zanimljivo“.
Roman Alisa u zemlji čuda je drugačiji od drugih bajki. Cijela ova bajka satkana je od sna u kojem je sve moguće. Niko ne zna gdje je u bajci kraj sna i početak jave. U Alisin san ipak prodire i njen stvaran život.
Alisa doživljva čuda naročito idući za Bijelim Zecom. Sreće Gusenicu koja puši na čibuk, karte koje govore, mačji osmijeh koji se pojavi bez mačke, davno izumrle ptice ili izMišljene životinje Grifon i Dado. Posebno čudo koje ostavlja djecu bez riječi je Alisino narastanje do džinovskih visina i da se toliko smanji, da je jezero nastalo od suza komotno za plivanje. Događaji se nižu i svaki je nekako zanimljiviji od prethodnog tako da kod djece izaziva radoznalost da nastave sa čitanjem. Roman je podijeljen po glavama i svaka za sebe pretstavlja zanimljive avanture, čuda i događaje.
Alisa Lidl, pričljiva djevojčica, inspirisala je pisca da napiše bajku o njoj.

NIZ ZEČIJU RUPU

Alisa je sedela na obali sa sestrom i već joj dosadilo da ne radi ništa. Dva-tri puta je pogledala knjigu koju je čitala sestra, ali u njoj nije bilo slika pa se Alisa upita: „Kakva je to knjiga gdje nema slike“? Odjednom se pojavi jedan Bijeli Zec, crvenkastih očiju, protrčao pored Alise, Alisa se nije iznenadila kada je čula da Zec kaže samom sebi: O zaboga! Zaboga! Zadocniću! Ali kad Zec izvadi sat iz džepa na prsluku i odjuri, Alisa ustade i za njim pojuri. Pratila ga je sve dok Zec ne upade u zečiju rupu.
Alisa je sjurila u tu rupu i ne poMišljajući kako da iz nje izađe. U početku, rupa je bila kao tunel, a onda se spusti u dubinu tako naglo kao da je padala u neki duboki bunar. Hoće li se ovo padanje ikad završiti? – pitala se Alisa. Dok je padala, Alisa nije imala šta da radi, pa je počela da priča samoj sebi da li ću nedostajati Dini? Neće zaboraviti da joj daju mlijeko za užinu. Napokon je stala na noge, pred njom se pružao dugačak hodnik, pođe kroz hodnik, kada je došla do ugla skrenu i našla se u dugačkom hodniku, osvetljen mnogim svetiljkama. Svuda naokolo su bila vrata ali zaključana. Na jednom stolu je bio ključ od zlata, Pokušavala je da otvori vrata, ali je ključ bio mali ili je ključionica bila velika, nijedna se vrata nisu mogla otvoriti.
Alisa je ugledala zavesu. Iza zavese su bila vratanca, koja je ključ mogao da otvori. Alisa otvori vratanca i ugleda prolaz, pogleda kroz njega i ugleda najljepši vrt. Želela je ući u taj vrt ali kroz ta vratanca nije mogla čak ni glavu da promoli. Od silne želje da dospe do vrta razmisljala je kako doći do njega. Vratila se stočiću gdje je našla ključ u nadi da će naći drugi ključ ili knjigu u kojoj će pisati kako se ljudi mogu sklopiti kao durbin.
Alisa je našla bočicu. Uz grlić bočice bio je privezan natpis, ispisan lijepim, krupnim štampanim slovima: POPIJ ME! Alisa je bila mudra djevojčica i nije želela da žuri. Prvo je pogledala bočicu da negdje ne piše OTROV. Kako na bočici nije pisalo OTROV, Alisa odluči da malo gucne. To što je gucnula bilo je ukusno tako je cijelu bočicu popila. Što se čudno osijećam! – reče Alisa. Zbilja tako je i bilo. Bila je samo deset palaca visoka.
Alisa je bila srećna što će moći da prođe kroz vratanca i uđe u onaj divni vrt. Kada je stigla do vrta, seti se da je zaboravila zlatni ključ. Vratila se do stola ali sada je bila mala i nije mogla da dohvati ključ koji se nalazio na stolu. I posle dugoh neuspelih pokušaja odustala je. Ispod stola ugledala je staklenu kutiju, otvorila je kutiju, u njoj se nalazio kolačić. Na njemu je suvim grožđem bilo ispisano „POJEDI ME“. Poješću ga – reče Alisa, ako od njega porastem, moći ću da dohvatim ključ, a ako se smanjim moći ću da se provučem ispod vrata. Pojela je parčence i čekala šta će se desiti. Ali nije se desilo ništa, ostala je ista. Pojela je ceo kolač do zadnje mrvice.

JEZERO SUZA

Izvlačim se kao najveći durbin. Sada je bila visočija i odmah je mogla dohvatiti zlatni ključ sa stola ali sada je mogla samo jedno oko prisloni uz vratranca i pogleda u vrt. Kada je to videla, briznu u plač. Plakala je sve jače i jače sve dok se oko nje ne napravi pravo pravcato jezero. Čula je nečije tapkanje, obrisa suze da bi vidjela ko ide. To je bio Bijeli Zec koji je u jednoj ruci držao rukavice od jareće kože a u drugoj lepezu. Alisa je bila očajna, tako da je kada se Bijeli Zec približio tihim i plašljivim glasom zausti. Da li biste molim vas... Bijeli Zec ispusti rukavice i lepezu. Alisa je razMišljala na svoje društvo koje je ostavila van rupe i opet poče da plače.
Alisa uvide da su se smanjile njene ruke. Shvatila je da je to zbog lepeze, pa je brzo ispusti i to u pravi čas da sasvim ne isčezne. Odjednom poče da se guši u slanoj vodi. Pomislila je da je pala u more. Kasnije je videla da se nalazi u jezeru suza. Alisa je pomislila da će se udaviti u sopstvenim suzama. U daljini je čula kako nešto bućka po jezeru, zapliva da izbliza vidi šta je to. To je bio Miš koji je kao i ona upao u jezero. Alisa pomisli „da li vredi da razgovara sa ovim Mišem“? Ovdje je sve čudno pomisli pa i Miš možda zna da razgovara, vrijedi da pokušam.
Alisa je prvo pričala o mačkama ali kad Miš ne dade nikakav odgovor onda je ona počela da priča o psima. Miš je otplivao što je brže mogao, ustalasavši čitavo jezero. Alisa ga blago pozva: Dragi moj Mišiću! Vrati se, molim te, neću ti više pričati ni o mačkama ni o psima. Miš se vrati i drhtavim glasom reče: Hajdemo na obalu tamo ću ti ispričati svoj život.

IZBORNA TRKA I DUGA PRIČA

Na obali su se skupili čuno društvance: ptice uprljanog perja, životinje slepljene dlake, svi mokri do gole kože, ljuti i jadni. Jedina briga im je bila da se osuše. Sa svima njima je razgovarala kao da je to sasvim prirodno. Najviše se prepirala sa Lorijem koji je tvrdio da je stariji od Alise. Alisa se nije predavala dok joj ne kaže koliko ima godina, Lori nije htio da kaže pa tako i nisu imali šta da razgovaraju. Da bi se osušili, reče Dado, najbolja bi bila izborna trka.
Alisa nije znala šta je to izborna trka. Dado, da ne bi objašnjavao, reče: najbolje je objasniti na djelu. Nacrta se putanja nalik na krug, učesenici se poređaju u srtu. Svako je startovao kada je hteo i prestajao kada mu je to palo na pamet. Kada je prošlo pola sata Dado je uzviknuo: Trka je završena! Svi su hteli da doznaju ko je pobedio. Dado je izjavio: Svi ste pobedili i svi ćete dobini nagradu. Nagrade je podelila Alisa i to šećerleme. Miš je uzviknuo da i Alisa mora dobiti nagradu. Alisa je dobila nagradu naprstak. Nagradu je dodelio Dado. Alisi je na kraju Miš ispričao životnu priču ali ne do kraja. Miš je naljutio i pobeže.
Alisa je poželela u tom trenu bude njena mačka Dina. Lori je pitao ko je Dina. To je naša mačka, vešta je da hvata miševe, a tek da vidite kako lovi ptice! Ona pojede ptičicu za tren. Kada su to čule ptice, počeše da se razilaze. Alisa ubrzo ostade sama. Malo kasnije začu lako tapkanje nožica negde u blizini.

ZEC ŠALJE MALOG BILA UNUTRA

Bijeli Zec je Alisu nazvao imenom Meri En. On je od Alise zahtevao da ode kod njegove kuće i da mu donese rukavice i lepezu. Alisa je uplaši i požuri tamo gde je on pokazao. Stigla je pred jednu urednu malu kućicu, iznad je pisalo B. ZEC. Upitala je sebe: Čudno najobičniji zec poslao me je kao služavku da mu donesem rukavice i lepezu. U urednu sobu do prozora našla je rukavice i lepezu. Taman kada je htela da izađe pade joj u oči mala bočica kraj ogledala. Na njoj nije pisalo „PIJ ME“ ali ona je prinese ustima jer je znala da će se nešto čudno desiti. Nadala se kada popije to iz bočice da će ponovo porasti jer joj dosadilo da bude sićušno stvorenje. Nije ni popila pola bočice a već je udarila glavom o tavanicu. Spustila je bočicu. Bilo je kasno da se kaje a ona je rasla i rasla. Spustila se dole na pod jednu ruku je proturila kroz prozor a jednu nogu ugura u dimnjak.
Zec je došao pred kuću i stane dozivati Meri En! Meri En! Zec se poče peti po stepenicama . Kada je došao do vrata nije ih mogao otvoriti. Pokušao je ući i kroz prozor ali pokušaj je bio uzalud. Zec je u pomoć pozvao svog vrtlara Pata, da mu objasni šta je ono na prozoru. Pat dade odgovor da je to ruka. U pomoć je pozvao i Bila. Bil je trebao da se spušti niz odžak. Alisa povuče svoju nogu iz odžaka i sačeka sve dok ne začu kako neka mala životinja grebe u odžaku iznad nje. Bil je pao sa krova. Moramo spaliti kuću! – reče Zec. Kada ču to Alisa poviknu: Ako to uradite pustiću Dinu na vas!
Počelo je na pod padati kamenčić kako su padali na pod oni su se pretvarali u kolačić sigurno ću se promeniti ako pojedem neki kolačić reče Alisa. Progutala je jedan kolačić i poče da se smanjuje. Čim je postala tako mala istrča iz kuće i tamo zateče čitavu gomilu životinjica i ptica. Svi su se sjatili oko malog guštera Bila.

SVET JEDENE GUSENICE

Gusenica i Alisa su jedno vreme ćutale. Gusenica upita Alisu: Ko si ti? Na to pitanje Alisa nije znala dati odgovor. Zato što se mnoga čuda izdešavala a to: čas se smanjivala, čas povećavala. Pa i ona nije znala ko je. Gusenica je bila uporna sa pitanjem Ko si ti? Alisi je dosadilo to pa odluči da krene. Gusenica uzviknu Vrati se! Imam nešto važno da ti kažem! Alisa se vratila da čuje šta to ima Gusenica da kaže. Misliš da si se primenila je li? Da, odgovori Alisa, ne mogu da se setim onoga što sam pre znala. Čega to ne možeš da se setiš? – pita Gusenica. Pa, na primer ne mogu da recitujem pesmicu: „Leti pčela malena“ sve na traške ispada.
Alisa je izrecitovala jednu pesmu i nakon toga Gusenica reče: -ovo nije tačno. Pogrešno od početka do kraja, reče Gusenica. Da li si zadovoljna svojom visinom? – upita Gusenica. Volela bih da sam malo veća, reče Alisa. To je dobra visina, reče Gusenica. Ali ja nisam navikla na nju! Navići ćeš se, reče Gusenica. Gusenica je odlazila i pri odlasku reče Alisi: Jedna strana će ti pomoći da porasteš a druga da se smanjiš. Alisa je želela da uđe u onaj divni vrt... Ali kako to da izvedem? Samo što je poželela, pred njom se ukaza proplanak na kome je bila mala kuća.

PRASE I BIBER

Alisa je stajala ispred kuće i razmišljala je šta da uradi, kad odjednom jedan sluga dotrča iz šume i zakuca na vrata. Vrata otvori sluga okruglog lica i buljavih očiju kao u neke žabe. Sluga iz šume je izgledao kao Riba-Sluga. Obe sluge su imale napuderisanu kosu, svu u loknama. Riba-Sluga predade pismo drugom slugi i reče: Za Vojvotkinju pozivnica od Kraljice na pratiju kroketa. Žaba-sluga ponovi – samo malo promeni reči: Od kraljice pozivnica za Vojvotkinju za partiju kroketa. Obojica se pokloniše duboko jedan drugome.
Alisi je ovo bilo toliko smešno da se slatko nasmejala. Ispred vrata stajao je sluga, Alisa priđe vratima i kucnu. Možeš da kucaš koliko hoćeš i to iz dva razloga: Prvo – ja se nalazim sa iste strane kao i ti. Drugo – unutra je velika galama i ne postoji mogućnost da te čuju. Nije dugo čekala Alisa otvori vrata i uđe. Vojvotkinja je sedela nasred kuhinje i ljuljala u rukama bebu.
Alisa kad uđe u kuhinju poče da kija, osećao se biber. I Vojvotkinja je kijala, samo kuvarica i mačak koji je bio u kuhinji nije kijao. Mačak se samo cerio. Alisu je to začudilo i upita: Kako se zove ovaj mačak? Vojvotkinja odgovori: Mačak Cerekalo. Možeš malo da ga čuvaš ako želiš! – reče Vojvotkinja Alisi i dade joj dete. Ja moram da se spremim za partiju kroketa. Beba je čudno izgledala, nos je imala prčast, nalik na njušku. Alisa posle dugog gledanja u bebu shvatila je da je to prase. Mačak se našao ispred Alise. Da li bi mi pokazao kako da odem odavde? – reče Alisa. Alisa je htela otići bilo kuda i na bilo kojoj strani. Mačak je rekao da na desnoj strani živi Šeširdžija a na drugoj strani Martovski Kunić. Obojica su ludi. Alisa nije želela da ide među ludake. Svi mi ovde smo ludi, pa i ti, reče mačak. Ja nisam luda! Mora da si luda, inače ne bi došla ovde.
Alisa je odlučila otići u pravcu gde se nalazila kuća Martovskog Kunića. Kuća Martovskog Kunića je izgledala: dimnjak kao zečije uši a krov je bio prekriven krznom.

LUDA ČAJANKA

Pod jednim drvetom bio je postavljen sto. Za stolom su sedeli Šeširdžija Puh i Martovski Kunić, Alisa je sela za istim stolom samo na drugoj strani. Posluži se vinom! – reče Alisa. Na stolu nije videla vino osim čaja. Nije bilo učtivo da nudiš nešto što nema, reče Alisa. Ti si sela za sto a nije te niko zvao, reče Martovski Kunić. Šeširdžija izvadi sat iz džepa i upita Alisu: Koji je danas datum? Četvrti, reče Alisa. Dva dana kasni! – reče Šeširdžija.
Bio je to neki smešan sat, pokaziovao je dane u mesecu a ne koliko je sati. Za to vreme Puh je spavao. Ako znaš govoriti sa vremenom i znaš postupiti lepo sa njim on će uraditi sa tvojim satom sve što želiš. Vreme nije slušalo Šeširdžiju, kazaljke sata su bile na šest sata pa je zato uvek bilo vreme za čaj i na stolu se nalazilo puno posuđa. Alisa napusti to mesto i nije želela da se vrati više. Idući šumom, opazi na jednom drvetu vrata koja su vodila pravo unuta. Sve je bilo čudno. Alisa je odmah ušla. U dugačkom hodniku bio je stakleni stočić, dohvati zlatni ključić i otključi vrata koja su vodila u vrt. Nađe se u vrtu među lejama cveća.

KRALJIČINO IGRALIŠTE ZA KROKET

Pri ulazu u vrt raslo je veliko ružino drvo. Na njemu su cvetale bele ruže, ali su tri baštovana užurbano bojila u crveno. Ta tri baštovana su bila Petica, Sedmica i Dvojka. Alisa ih upita: Zašto bojite te ruže? Ova ruža je trebala da bude crvena ali greškom smo posadili belu, pa ako Kraljica otkrije to odrubiće nam glavu.
Dolazila je kraljica na čelu. Marširalo je deset vojnika sa oznakom trefa, za njima deset dvorana sa oznakom kara a za njima kraljevska deca sva su bila ukrašena srcima. Za njima koračali gosti u glavnom kraljevi i kraljice, među njima Alisa pozna Bijelog Zeca.
Kraljica je opazila Alisu i upitala je: Kako se zoveš? Zovem se Alisa, vaše visočanstvo. Kraljici sve što nije bilo po volji ili nisi davao odgovor koji bi ona htela, naredba joj je bila odrubite glave. Zbog toga što je ošamarila kraljicu Vojvotkinja je osuđena na smrt. Igralište za kroket je bilo čudovato.
Bilo je puno busenja i brazdi a lopte su bile živi ježevi, lukovi gde se proterivale lopte bili su vojnici. Igrači su se svažali i otimali za ježeve.
Kraljica je sikćala. Odrubite mu glavu!

PRIČA LAŽNE KORNJAČE

Alisa i Vojvotkinja su se srele opet. Vojvotkinja je bila dobre volje, i Alisa pomisli da je zbog bibera bila onako besna. Dugo su razgovarale sve dok ne naiđe Kraljica. Kraljica je oterala Vojvotkinju. Alisa je nastavila da igra kroket sa Kraljicom.
Najzad Kraljica napusti igru i upita Alisu: Jesi li ti ikada videla Lažnu Kornjaču? Pošto je Alisa odgovorila da nije čula za Lažnu Kornjaču, Kraljica odvede Alisu do kornjače i sama joj ispriča svoju povest.
Grifon je čudna životinja i njemu je Kraljica naredila da odvede Alisu Lažnoj Kornjači. Kada su stigli do Lažne Kornjače Grifon reče: Ova ova gospođica želi da čuje tvoju povest. Pričaću ali da me niko ne prekida.
Ja sam isto bila prava kornjača. Dugo je ćutala a onda poče da priča. Išla sam u školu na dnu mora. Učitelj nam je bio jedna stara kornjača. Išli smo svaki dan u najbolju školu a Alisa je stalno prekidala sa pitanjima. Od predmeta imali smo francuski, muziku i pranje.
Alisa se začudi za predmet pranje. Nije nikada čula za predmet nagrađivanje i pitala je: Šta je to? Lažna Kornjača objasni, Grifon je išao u klasičnom odeljenju, učitelj je bio jedan rak.
Na kraju Grifon reče da Lažna Kornjača priča nešto o igrama.

KO JE UKRAO KOLAČE?

Alisa nije nikad bila u sudu pa je sad bila vrlo zadovoljna. Sudilo se Pub –Srce on je ukrao kraljici Srce kolače. U sudu bio je Bijeli Zec i sudija je bio Kralj. Porotu su sačinjavale životinje i ptice. Suđenje je pocelo. Prvi svedok je bio Šeširdžija. Alisa je počela da raste. Šeširdžija je imao u ruci šolju čaja i bio je u sudnici ali nije dao iskaz. Kada kralj uvide da Šeširdžija nema šta da kaže kralj mu reče možeš da ideš.
Napustajući sudnicu Kraljica naredi sudskom redaru da mu odrubi glavu. Sledeći svedok bila je kuvarica, u ruci je držala biber. Ni ona nije htela dati iskaz. Kada su je upitali od čega se pravi kolač .Ona odgovori od bibera. Kuvarica je nestala iz sudnice. Alisa je gledala Bijelog Zeca i čekala koga ce pozvati kao sledećeg svedoka. Alisa se iznenadi kad Bijeli Zec pročita njeno ime.

ALISIN ISKAZ

Alisa se iznenadi da je jednim krajem suknje zakači porotničku klupu. Rasprava se nije mogla nastaviti sve dok svi porotnici ne budu na svoja mjesta. Čim su porotnici se vratili na svoja mjesta. Suđenje se nastavlja. Šta znaš o svemu ovome? Reče Kralj Alisi. Ništa – reče Alisa. Kad Kralj uvide da ni Alisa nema šta reći. Sve osobe veće od dve milje treba da napuste sudnicu. Alisa se podleda i reče ja nisam visoka jednu milju. Jesi-reče Kralj. Ja ipak ne napuštam sudnicu reče Alisa. Bijeli Zec doda da ima još svedoka da je našo pismo koje je Pub pisao.
Pred porotom se pročitalo to pismo. A sad neka porota počne suđenje reče Kralj. Najpre presuda pa suđenje reče Kraljica. Viknu Alisa ko je još čuo da se prvo donese presuda , a onda počne suđenje! Ćuti ti – reče Kraljica. Neću! Reče Alisa . Odrubite joj glavu! Povika Kraljica. Špil karata polete pravo na Alisu. Vrisnu i sestra je probudi. Alisa je ispričala svoj san svojoj sestri.
Alisa će kad prođu godine okupljati oko sebe djecu, malu kao što je ona bila, pričaće im mnogo čudnovate priče, pa čak i ovaj san o zemlji čuda.

ZAKLJUČAK

Sada, pošto znamo kakva je sve čuda doživljavala Alisa i koga je sve susretala idući za Bijelim Zecom malo ćemo razmišljati.
Da li je stvarno doživela susrete sa tako neobičnim stvorovima, ili je o svojoj šetnji kroz Zemlju čuda sanjala, ili je sanjarila, ostavljamo djeci da o tome razmišljaju..

LITERATURA

• Luis Kerol – Alisa u zemlji čuda

PROČITAJ / PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
ASTRONOMIJA | BANKARSTVO I MONETARNA EKONOMIJA | BIOLOGIJA | EKONOMIJA | ELEKTRONIKA | ELEKTRONSKO POSLOVANJE | EKOLOGIJA - EKOLOŠKI MENADŽMENT | FILOZOFIJA | FINANSIJE |  FINANSIJSKA TRŽIŠTA I BERZANSKI    MENADŽMENT | FINANSIJSKI MENADŽMENT | FISKALNA EKONOMIJA | FIZIKA | GEOGRAFIJA | INFORMACIONI SISTEMI | INFORMATIKA | INTERNET - WEB | ISTORIJA | JAVNE FINANSIJE | KOMUNIKOLOGIJA - KOMUNIKACIJE | KRIMINOLOGIJA | KNJIŽEVNOST I JEZIK | LOGISTIKA | LOGOPEDIJA | LJUDSKI RESURSI | MAKROEKONOMIJA | MARKETING | MATEMATIKA | MEDICINA | MEDJUNARODNA EKONOMIJA | MENADŽMENT | MIKROEKONOMIJA | MULTIMEDIJA | ODNOSI SA JAVNOŠĆU |  OPERATIVNI I STRATEGIJSKI    MENADŽMENT | OSNOVI MENADŽMENTA | OSNOVI EKONOMIJE | OSIGURANJE | PARAPSIHOLOGIJA | PEDAGOGIJA | POLITIČKE NAUKE | POLJOPRIVREDA | POSLOVNA EKONOMIJA | POSLOVNA ETIKA | PRAVO | PRAVO EVROPSKE UNIJE | PREDUZETNIŠTVO | PRIVREDNI SISTEMI | PROIZVODNI I USLUŽNI MENADŽMENT | PROGRAMIRANJE | PSIHOLOGIJA | PSIHIJATRIJA / PSIHOPATOLOGIJA | RAČUNOVODSTVO | RELIGIJA | SOCIOLOGIJA |  SPOLJNOTRGOVINSKO I DEVIZNO POSLOVANJE | SPORT - MENADŽMENT U SPORTU | STATISTIKA | TEHNOLOŠKI SISTEMI | TURIZMOLOGIJA | UPRAVLJANJE KVALITETOM | UPRAVLJANJE PROMENAMA | VETERINA | ŽURNALISTIKA - NOVINARSTVO


preuzmi seminarski rad u wordu » » » 

Besplatni Seminarski Radovi