POCETNA STRANA

 
SEMINARSKI RAD IZ KNJIŽEVNOSTI
 
OSTALI SEMINARSKI RADOVI
- KNJIŽEVNOST | JEZIK -
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Motiv ponora u
Pavličićevoj Rupi na nebu i Brešanovoj Vražjoj utrobi

Motiv i simbol ponora gotovo je nepresušan. Postoje različite perspektive promatranja istog, kao i bezbroj sličnih motiva s kojima ga možemo povezati.
Ovdje se radi o dva velika pisca hrvatske fantastične književnosti, obojica su suvremeni pisci i angažirani fantastičari. Postmodernisti kao sto su Ivo Brešan i Pavao Pavličić uvode u književnost (fantastičnu) i neke druge motive.

Ključni simboli postmodernističke poetike upravo su muzej, biblioteka i labirint

Ovdje se radi o dva opsežna romana koja imaju sličnu pouku, ali se radnjom bitno razlikuju. To nam govori da je bezbroj načina u fantastičnog pisca da pošalje svoju poruku, ali je težina u tome kako to „kamuflirati“ da ju razumiju samo oni koji trebaju.
Na slijedećim stranicama istražiti ćemo problematiku ponora, njegovo preneseno i doslovno značenje, vidjeti ćemo zašto je labirint toliko zanimljiv hrvatskim postmodernističkim piscima, te ćemo pokušati dokučiti šifrirane poruke autora.


2. Rupa na nebu

2.1. O autoru


Pavao Pavlicic Pavao Pavličić jedan je od pisaca koji su temeljito dezideologizirali književnost i ukinuli joj svako prosvjetiteljsko nagnuće. Stvorio je nepregledan i raznovrstan, ali kronološki vrlo stabilan prozni opus i posjeduje iznimno nizak stupanj društvene angažiranosti.
Ovaj se pisac rodio u Vukovaru, 1946. godine, dugogodišnji je profesor komparativne književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, prevodilac je Itala Calvina , dobar poznavalac književne teorije i versifikacije, proučavatelj renesansne i barokne književnosti, romanopisac i pisac pripovjedaka, feljtonist i memoarist.
Djela u kojima se posvetio svom djetinjstvu su: Nevidljivo pismo iz 1992., Škola pisanja iz 1994. i Diksilend iz 1995. koja ujedno sadrže i autobiografske elemente. Pisao je i o svom rodnom gradu, Vodič po Vukovaru, iz 1995 koja je i svojevrstan autoportret.
Knjigom Lađa od vode iz 1972. godine ulazi u fantastičnu književnost. O fantastici nam Pavličić govori u svom Krasopisu:

Nisam se bojao jednostavno zato što sam već bio prekoračio onu strašnu granicu koja fikciju dijeli od zbilje. Stvari su se oko mene u posljednje vrijeme zbivale onako kako se u zbilji nikada ne zbivaju, ali kako se redovito zbivaju u knjigama. Bilo mi je teško da se odlučim, ali sasvim sam jasno uviđao da se i ja moram početi vladati na način književnog junaka.

Reprezentativna djela Pavličićeve fantastike su i : Dar govora, Vilinski vatrogasci iz 1975., ; potom djela kriminalističkog karaktera poput Dobri duh Zagreba, Plava ruža iz 1977., Stroj za maglu (1978.) i Umjetni orao iz 1978. godine. U duhu od 1980. do danas nastao je niz najboljih Pavličićevih djela. Radi se o djelima koji imaju atraktivan sloj društvene analitičnosti, koji tematiziraju kulturne u književne događaje, pričaju o ljudima koji su na neki način povezani s knjigama i slikama i međusobnom sudbinom. Radi se o djelima: Večernji akt, 1985., Rupa na nebu, Sretan kraj, i iz 1989. Koraljna vrata. Jednim od njegovih najboljih romana smatra se Kronika provincijskog kazališta iz 2003. godine.
Navest ćemo još što Krešimir Nemec govori o ovom autoru:

Odveć velika briga o čitatelju i njegovim očekivanjima odredila je i tipične osobine njegove proze: težnju za čistoćom i jasnoćom pisma, povratak priči i pripovijedanju, posuđivanje kodova i postupaka iz popularne literature, „čišćenje“ romana od natruha psihologije, filozofije i, općenito tereta „velikih tema“ “


2.2 O romanu


Pavličićev roman Rupa na nebu podijeljen je u 10 poglavlja,a svako od njih nosi simboličan naziv jednog od planeta.
Prvo poglavlje, odnosno Zemlja, prikazuje nam pronalazak zagonetne knjige u jednom antikvarijatu, autora N. Chrobatinusa, a zanimljivo je to što je upravo pronalazi Nikola Krobatin. Knjiga se zove O položaju Zagreba, i radi se o drugom svesku, međutim prodavač ne može pronaći prvi, a saznajemo da postoji i treći. U njoj Nikola nalazi kartu Zagreba, no kad je malo bolje promotrio shvati da karta ne odgovara stvarnosti. Odlazi kod svoje dvije tetke, Micike i Vikice koje u čudu gledaju tu knjigu.
Upoznajemo i njegova dva prijatelja, suprotna karaktera, Matu Svrzikapu i Adalberta Plačkovića. Krobatin se s njima bavio političkom represijom u državi pa se zato prepao da je policija kad je netko pozvonio na vrata. Bio je to čovjek iz antikvarijata koji je tražio knjigu natrag jer je, navodno, zabunom prodana. No, kad je otišao po knjigu shvaća da je nestala.
Posjetio je i oca u staračkom domu koji mu reče:

Ti ne znaš što se sve zbiva ispod površine. To ti je uvije tako, znaš… Stvari izgledaju lijepo izvana, ali dolje, duboko, ima svakakvih čuda i čarolija

U drugom poglavlju, nazvanom Merkur, se upoznajemo s Nikolinim ljubavnim životom. Nikola je, naime imao dvije žene istovremeno. One su znale za postojanje one druge, ali su se trudile to ignorirati. Ovaj je put bio s Dragicom ugledao na njen privjesku natpis PRAEC, a privjesak je bio križić koji ga je na nešto podsjećao. Poslije je, šećući gornjim gradom opazio ženu s knjigom u ruci, koja je pobjegla kad ga je spazila. Nikola je bio prevoditelj i trenutno je radio na prijevodu djela Izgubljeni raj, Johna Miltona. Opet posjećuje tete koje pričaju priču o Krobatinima, dvojici zavađene braće, a od njihovog susjeda Zloselića doznaje da doista postoje tajni prolazi ispod Zagreba. Naime, Zloselić je umirovljeni kopač bunara koji je naišao na neprilike upravo zbog tih hodnika na Gornjem gradu. Odvede Nikolu do ulaza u katakombe. Ovaj se spusti u podzemlje i uvjerio se da hodnici nisu samo fantastična priča. Opazio je rupu, odnosno pukotinu koja se pružala duž hodnika. Tada se prisjetio da ga je Dragičin privjesak podsjetio na znak na karti iz knjige koji je označavao ovaj procijep. A pokraj znaka je pisalo Praec, odnosno Praecipitum, što znači ponor. Potom je opazio svjetlost u hodniku.
Slijedi poglavlje Mars gdje upoznajemo susjedu Natašu koja se želi zarediti, želi se žrtvovati. Opet odlazi u hodnike gdje mu se pridružuje osoba čije je svjetlo vidio, odnosno ona žena s knjigom koja je pobjegla od njega. Otkriva mu da ona ima prvi svezak, a drugi je njezin otac prodao u antikvarijatu, želeći je zaštititi. Predstavila se kao Marija Jurić. Pretpostavlja se da tu autor aludira na hrvatsku spisateljicu Mariju Jurić Zagorku.

Kritičari su u više navrata spominjali njegovu povezanost s „Gričkom vješticom“ , Marije Jurić Zagorke. „Kako ne bi imalo veze? O čemu se tamo govori? O podrumima i o tome kako uglavnom junakinja kroz podrume dolazi da ispravi nepravde, i da skrene tok hrvatske povijesti, nije li tako?

„Rupa na nebu“ (1992), s druge strane, u više navrata ukazuje na svoju vezu djelima Marije Jurić Zagorke i postaje hommage starom, rascijepljenom Zagrebu. Pavličić uspješno iskorištava taj procijep između Istoka i Zapada, starog i novog, „uzvišenog“ i „ trivijalnog“. Potiče nas time da razmišljamo šire i da promotrimo čitavu hrvatsku fantastičnu književnost u sličnom kontekstu

Pavličić hvali Zagorku u knjizi Rukoljub. Pisma slavnim ženama.
U Saturnu saznajemo od Nikolinih tetki da su one ukrale knjigu, kao i da su mnogi iz njihove obitelji tajanstveno nestali u nekim spiljama, rudnicima itd. Nikola opet odlazi u hodnike, nalazi se s Marijom Jurić koja mu ukazuje na promjene s druge strane ponora. Također zaključuju da zemlja s jedne strane nije jednaka onoj s druge. Radi se o ilovači s jedne, i o glini s druge strane. Marija Nikoli donosi knjigu (1.dio) gdje otkriva da se Europa i Azija spajaju na mjestu gdje se nalazi Zagreb, točnije duž one pukotine.
Potom Nikola, u šestoj glavi, Uranu, prekopava po starom ormaru u sobi svojih roditelja gdje nalazi zanimljiv nacrt koji je, zapravo, očeva preslika podzemlja. Zaključi da mu se i otac vjerojatno morao kretati tim hodnicima. Zamolio je Zloselića da ode s njim pogledati zemlju u podzemlju. Ovaj ustanovi da je takvo što jako čudno jer onda ta dva dijela ponora nikada nisu ni bila spojena. Opet je ugledao svjetlo u hodniku, ovoga puta kad je bio s Marijom.
Sedmo poglavlje nosi naziv Venera i u njemu se razvija ljubavna priča Marije Jurić i Nikole Krobatina. Nikoline tetke, Micika i Vikica, otkrivaju da je Nikolin otac morao raditi za policiju upravo zbog položaja zgrade u kojoj je živio. Naime, tu je bio jedan od ulaza u podzemne hodnike Zagreba. Dolje je morao bacati i uništavati neke spise koji državi nisu odgovarali. Marija priča tragediju o svom stricu koji je istraživao te hodnike, te jednog dana nestao. Otac Nikoli govori o rupi ispod Visoke ulice, jer Nikola zna samo za onu ispod Markova trga. Nikola razmišlja o ponoru, o razlozima i uzrocima ponora. Razmišlja o čovječanstvu.

Mi se sastojimo od samih suprotnosti, i sve su sami ekstremi. To je zato što svatko od nas stoji jednom nogom na jednoj, a drugom nogom na drugoj obali one rupe između Azije i Europe. I u svemu smo takvi.

Nikola je za jednog posjeta hodnicima odlomio komadić zemlje s azijske strane i nakon toga čuo na radiju da je gradić u Kini uništen zbog potresa. Znači li to da ponor utječe na čitav svijet? Rašlje koje je Nikola posudio od Zloselića divljale su nad ponorom. Čudesno je bilo to što su i iznad hodnika, dakle na površini isto reagirale u onom smjeru u kojem se kretala provalija. Posjetio je i oca koji mu je govorio o tajnovitom posjetiocu koji se raspitivao za hodnike. Nikola je znao da je to rastanak s ocem. To se odvijalo u poglavljima Neptun i Jupiter.
Deseto poglavlje nazvano je Sunce. Nikolina knjiga, koja je od početka pripadala njegovoj obitelji, je drugi put nestala. Sad je opet dobiva natrag-poštom. Saznajemo i da je Marija pronašla 3. svezak u katakombama, pokraj ponora. Otkrivamo i priču Nikoline majke, njezinu ljubavnu vezu u mladosti s Marijinim stricem koji joj je i poklonio tu knjigu.
Milka i Dragica, njegove ljubavnice, ga posjećuju i govore da su ga izdale. Napravile su otisak njegovih ključeva u sapunu i dale ih dvojici ljudi koji su ih tražili. Povod je, naravno, bila knjiga. Marija i Nikola otkrili su i vlasnika onog trećeg svjetla, bio je to Zlosrelić koji je također lutao hodnicima. Za istog su posjeta čuli buku i imali su što vidjeti: Svrzikapa i Plačković svađali su se i tukli iznad provalije. Krobatin je viknuo, želeći spriječiti nesreću, međutim oni su pustili jedan drugog i upali u „rupu bez dna“.
U trećem svesku nalazila se karta, baš kao i u prva dva. Ali ovo nije bila karta zagrebačkog podzemlja. Radilo se o karti neba koja je isto bila obilježena crtom koja je odgovarala provaliji na Zemlji. Marija i Nikola bacili su većinu spisa i držeći se za ruke istrčali iz hodnika.


2.3. Simbolika


Prije svega bitno je istražiti simbol rupe kao glavnog motiva u romanu o čemu nam govori i sam naslov. Rupa simbolizira otvor prema nepoznatome- ono što izlazi na drugu stranu. Ona je poput čekanja i otkrivanja nečije nazočnosti. U svakom slučaju ona otvara unutarnje vanjskome i vanjsko unutarnjem.
Imajući na umu da se radi o tajnim i skrivenim hodnicima i prostorijama valja navesti simbol same skrivene prostorije. Ona označava mjesto smrti „starog“ čovjeka i mjesto rođenja „novog“ čovjeka. Možemo to povezati sa preobrazbom Krobatina s druge strane rupe, odnosno promjeni koja se dogodila u njegovim očima kada je pogledao na istu stranu. Nikola Krobatin se nije, nakon hodnika osjećao kao isti čovjek. U podzemlje se uglavnom ulazi kroz podrume.
Podrum odgovara spoznaji sebe, te duša koja spozna sebe postaje milosrdna spram drugih. Isto tako podrum označava prostoriju tajne, a neki ga uspoređuju s nebom.
Rupa koju Nikola i Marija otkrivaju nema dna. Bezdan označava neodređenost djetinjstva i smrti kojoj nema razlika, raspad osobe. Također znači vrhunsko i mistično jedinstvo.
Rašlje su jedan od najreprezentativnijih simbola ove knjige. Nikola Krobatin svugdje uočava podvojenosti, kontraste… Rašlje to i simboliziraju, prikazuju težnju za razlučivanjem individualnosti proizašlih iz zajedničkog ishodišta.
Možemo obratiti pozornost i na zanimanje susjeda Zloselića- kopač bunara. Bunar u svim predajama ima sveto značenje, otprilike kao neka sinteza triju kozmičkih poredaka: neba, zemlje, podzemlja ili triju pratvari: vode, zemlje i zraka. Bunar je isto tako simbol tajne, skrivenosti, a na Dalekom istoku označava ponor i pakao.
Podzemlje u gotovo svim kulturama označava pakao.
Možemo još spomenuti Raj kao simbol jer nije slučajan odabir da Nikola prevodi Miltonov Izgubljeni Raj. Raj simbolizira želju da se prirodnim putem nadvlada ljudska sudbina. Znači neprocjenjivo središte, srce svijeta, točku u kojoj se nebo spaja sa zemljom. U raju je zdenac koji je izvor istine i spoznaje.
Motivi koji su neizravno vezani za ovaj roman su špilja i labirint, ali o tome više u obradi Brešanove Vražje utrobe.

3. Vražja utroba

3.1. O autoru


Ivo Brešan Ivo Brešan rođen je 1936. godine u Vodicama. Diplomirao je na filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od 1983. godine radi kao umjetnički selektor šibenskog međunarodnog dječjeg festivala.
Najpoznatije Brešanovo djelo jest groteskna tragedija Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja iz 1971. koje je doživjelo mnoga uprizorenja, kao i filmsku ekranizaciju u režiji Krste Papića.
Njegovi se dramski tekstovi nisu izvodili u Jugoslaviji, ali su se od 1979. godine zaredale izvedbe njegovih komada kao što su: Smrt predsjednika kućnog savjeta, Svečana večera u pogrebnom poduzeću, Nečastivi na Filozofskom fakultetu, Hidrocentrala u suhom dolu, Nihilist iz Velike Mlake i drugi.
Od proznih djela, Brešan je objavio: proznu zbirku Pukotine i druge priče, romane Ptice nebeske (1990.), Ispovijedi nekarakternog čovjeka (1996.), Astaroth (2001.), Kockanje sa sudbinom (2002.) i Država Božja 2053. (2003.).
Autor je i koautor mnogih filmskih scenarija (Kako je počeo rat na mom otoku).
Dobio je brojna priznanja za svoj rad, između ostalog nagradu Fonda „Miroslav Krleža“ za roman Astaroth i nagradu za životno djelo „Vladimir Nazor“.


3.2. O romanu


Roman Vražja utroba podijeljen je u dvadeset poglavlja, uz prolog i epilog.
Odmah na početku pisac nas uvodi u radnju koja podsjeća na kriminalističku priču. Naime, u podnožju Velebita pronađen je leš muškarca , a uz njega samo poruka:

Ako me netko nađe mrtva, neka ne pokušava utvrditi to sam. Jer ja sam Nitko. Onaj tko odbaci sve što čovjeka čini čovjekom ne pripada više ljudskoj zajednici niti nosi ljudsko ime. Molim vas jedino, ako imam uopće pravo išta tražiti, da moje ostatke spalite i raznesete na vjetru. No moja vam duša neće moći zahvaliti, jer sam je još za života izgubio.“

Slučaj je poslan u Zagreb gdje su iz arhiva izvučeni podaci da je 25. listopada nestalo petoro ljudi, četiri muškarca i žena, ali nitko nije opisom odgovarao ovom pronađenom, niti su tih petoro mogli povezati s njim. Nestali ljudi su bili:
Ante Čagalj, 58, iseljenik u Kanadu, kasnije političar, prvo član HDZ-a, a potom HSS-a. Agneza Valdek, njegova ljubavnica i poslovna partnerica (vodili su skupa draguljarnicu). Viktor Laginja, 55, speleolog i profesor biokemije na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Također je bio terećen za ubojstvo svoje žene i njezina ljubavnika.
Josip Kaliterna, 27, alpinist iz Splita koji je tada otišao s kolegama iz planinarskog društva na Paklenicu.
Tihomir Žmuda, 35, bivši policajac, sada vlasnik svoje sigurnosne službe u Osijeku.
Budući da istražitelj nije imao više tragova odluči kremirati onog utopljenika. Tada je došla vijest za potragom Urbana Tomaša, Hrvata koji je otišao živjeti u Njemačku, a zahtjev za potragom je podnijela njegova žena nakon što joj se nije javlajo četiri mjeseca otkad je otišao u Zagreb.
Radnja započinje pričom od hrvatsko iseljeniku u Argentinu, Joseu Miguelu Cardumu. Jose je bio poznati doktor sve dok mu jednog dana ruka nije zadrhtala pa je popio čašicu konjaka. Otada je bio ovisan o toj čašici koja se s vremenom pretvorila u bocu, a potom u tešku ovisnost. Izbavio ga je njegov otac, koji mu je obećao novac i zlato, ako ode na liječenje. Zlato je bilo skriveno na Velebitu, u špilji koja se zvala „Vražja utroba“. Sakrili su ga Ante Pavelić za doba raspadanja NDH, i njegov otac, tadašnji ustaški zapovjednik. Bilo je pretočeno u sige, a pripadalo je židovima. Jose je otišao na liječenje u Mendosu i tamo mu je dodijeljen terapeut Jorge Santos koji je, činilo se Joseu znao sve o njemu. Za vrijem liječenja upoznao je alpinista Josipa Kaliternu kojeg je pitao za špilju, ali ovaj nikada nije čuo za to. Pri kraj šestomjesečne rehabilitacije Jose je doživio priviđenje – ugledao je ženu odjevenu u crno kako sjedi na njegovoj stolici u sobi. Kad je krenuo prema njoj nestala je. Krenuo je u hrvatsku u listopadu 2002. godine.
Iduća priča je ona o Anti čaglju koji je emigrirao u Kanadu, tamo se zaposlio u piceriji i oženio Ankom, kćeri vlasnika picerije. Kada je Franjo Tuđman postao predsjednik, Čagalj se mudro priključio HDZ –u i preselio u Hrvatsku. U Zagrebu je upoznao Agnezu Valdek koja je bila vlasnica draguljarnice pa je s njom uskoro započeo ljubavnu vezu. Agneza je Čaglja koristila kao vrelo novca. Krenulo mu je nizbrdo, pa je prešao u HSS, opet je stao na noge i opet mu se javila Agneza. Jednog su ga dana posjetila dva gospodina, poslovni posrednik Urban Tomaš i Jose Miguel Cardum.
Viktor Laginja je speleolog koji je postavio tezu da je spilja živo biće, bio je ismijan i propao je otada. Na tom zadnjem istraživanju radili su on i njegova studentica Sabrina koja mu je kasnije postala žena. Laginju je mučilo je li ga Sabrina vara pa je unajmio privatnog detektiva Malca koji mu je potvrdio sumnje. Laginaj je potom ubio i nju i njezina ljubavnika objesivši ih u ljubavnikovu stanu. Jose je stupio u kontakt s njim, Laginja je znao za Vražju utrobu te mu je pročitao članak iz knjige Nepoznati Velebit.

Spilja, koja se spušta duboko u podzemlje Velebita, čak po nekima ispod morske razine. Nitko je dosad nije u potpunosti istražio. Pastiri, koji su silazili u nju u potrazi za izgubljenim ovcama, izjavljivali su da su vidjeli neke sablasti i strašne prikaze, iz čega se u narodu proširilo vjerovanje da spilja vodi do samog ulaza u pakao.“

Jose je čak pozvao Laginju da mu se pridruži, a ovaj je pristao nakon što je ubio ženu, misleći da će preko Joseove putovnice moći emigrirati.
Na Velebitu je Jose upoznao Urbana Tomaša koji je tobože tu došao planinariti, a podsjećao je Josea na terapeuta Santosa. Tomaš uskoro prizna da je čuo za spilju pa se odluče vratiti u Zagreb skupiti još ljudi. Tada su pozvali Agnezu i Čaglja jer bi oni pomogli pretočiti zlato u novac, Kaliterna je odbio jer mu se sve to činilo mutno, a Tomaš je kontaktirao i Tihomira Žmudu koji je imao sigurnosnu službu, odnosno paravan za mafiju.
Žmuda je bivši policajac, patriot i poštenjak koji je svog nadređenog uhvatio u bordelu i otada mu je krenulo nizbrdo. Upoznao je Tomaša koji ga je povezao s osječkim kriminalcima i tako se Žmuda nastavio baviti pranjem novca i sličnim stvarima.
Jose je prije odlaska na Velebit imao još jedno priviđenje, vidio je leš zaklana čovjeka rasporene utrobe. Pomislio je da ta prikazanja imaju veze sa spiljom.
Agneza je imala plan otrovati sve koji budu na Velebitu i uzeti zlato jer ona je u biti židovka, pravim imenom Sara Waldeberg i smatrala je da to zlato nikome drugome ne pripada.
Na Velebitu su Agneza, Čagalj, Žmuda, Jose i Tomaš zatekli Laginju kojeg je Tomaš neodoljivo podsjećao na detektiva Malca. Razradili su plan ulaska u spilju, kad se pojavio i Kaliterna koji je došao vidjeti je li s Joseom sve u redu.
Kaliterna im je pomogao oko spuštanja u pećinu. Došli su do prostorije pod zemljom gdje su bile zlatne sige. Tu je Jose opet vidio onu ženu , ali sada je doista bila tu, s ostalih šest kostura, vjerojatno neka austrijska ekspedicija. Tomaš mu je tada rekao nešto o ekstra osjetljivim senzorima, odnosno psihološkom fenomenu kada čovjek vidi nešto prostorno ili vremenski udaljeno. Agnezino trovanje nije uspjelo jer joj je Tomaš zamijenio otrov začinom. Također se rodila ljubav između Agneze i Kaliterne. Dogodio se potres pa su ostali zatrpani i trebalo je naći drugi put. Laginji su se pričinili sabrina i njezin ljubavnik, a pogodio ga je veliki kamen u noge i lagano je krvario. Do jutra je i umro, a ostali se spustiše u prostoriju nalik na labirint. Raspodijelili su se i svatko je išao na svoju stranu tražiti izlaz. Tu su Žmuda, Čagalj i Kaliterna imali halucinacije. Žmuda je vidio sebe kakav je nekad bio, pa je pucao u taj prikaz, međutim njemu je krvarila ruka. Čagalj je vidio svoje selo u Hercegovini gdje je odrastao, ali majka koju je vidio pretvorila se potom u njegovu ženu pa u vješticu. Kaliterna je ugledao svog sina koji je bio mrtav u priviđenju, ali je ipak govorio. Od šoka je Kaliterna upao u jamu bez dna koja je bila nasred hodnika. Samo je Tomaš mirno sjedio u sredini labirinta, a Jose je pronašao nekakav izlaz kroz jezero.
Naravno, u svima se odavno probudila apatija spram Tomaša, povezivali su ga s ljudima koje su susreli u najgorim trenutcima života, a neki su pomišljali i na njegove demonske sposobnosti.
Agneza je nastradala zbog priviđenja u snu, misleći da je Kaliterna vodi uvukla se kipu neke vještice usta, o onda ih je zadesio potres i pokopao ostatak Agnezina tijela.
Budući da nisu imali što jesti Tomaš predloži da igraju „ruski rulet“ te da onoga tko izgubi pojedu. Nekako su pod prisilom pristali. Kad je Žmuda opalio pištoljem koji je kružio od jednog do drugog pištolj opali i on ostane mrtav. Tomaš je odlučio secirati Žmudu i Jose ugleda prizor leša koji je vidio u hotelu. Odbio je jesti i skupio je nekakve gliste za hranu.
Došli su do prostorije gdje su prepoznali more. Opet je pala odluka na to da pojedu jednoga. Ovaj je put život izgubio Čagalj. Ostadoše sami Jose i Tomaš. Jose je pucao u Tomaša, ali nije ga mogao pogoditi. Tada ga Jose optuži da je potomak neke zle sile. Tada mu Tomaš reče da je zlo u čovjeku, u njegovoj podsvijesti su sve čovjekove vizije:

Zlo je bilo u njima Jose, ne u tim ljudima koje su sreli. Nije bilo ni u meni, ja sam bio samo odraz njihove mračne nutrine, koje nisu bili svjesni. (…) I u meni je vidio sličnost s nekim zbog koga je posrnuo. Jer u naravi je čovjeka da nikada u sebi ne nalazi razlog za svoj pad.

Nakon rasprave Tomaš je otišao, a Jose je vidio nadu u spas, no trebao je preplivati, a za to gladan nije imao snage. Zato zareže u Čaglja i počne jesti. Smatrajući da je time izgubio dušu i ljudskost napiše poruku i zaroni. U trenutku kad je ugledao nebo, izgubio je svijest i utopio se.
Istražitelju Klakiću javili su da je Tomaš pronađen u nekoj šumi, samo taj je Tomaš bio crnokos, dok je Urban Tomaš koji je planinario bio plavokos. Međutim, žena crnokosog Tomaša prepoznala je i plavog te rekla kako je on kriv za sve što se dogodilo njezinom mužu.
Radi se dakle o podvojenosti likova, bilo psihičkoj ili kakvoj drugoj gdje su oni sami razapeti između onoga kakvi jesu i onoga za kakve se izdaju. To je ono što je Urban Tomaš pokušavao objasniti Joseu, da nitko nije potpuno dobar ili potpuno loš, jer dobro i zlo ubiti ne postoje.
S time možemo povezati i jednu Brešanovu izjavu iz 1996. godine:

U životu sam napravio bezbroj stvari koje bi se, prema određenom moralnom kodeksu, mogle okvalificirati i kao dobre i kao zle, a one zapravo nisu ni jedno ni drugo. Jer, dobro i zlo ne postoje; oni su samo oznake ili etikete, koje ljudi lijepe tuđem ponašanju, ovisno o tome koliko je njima u interesu ili od koristi. Čovjek je zapravo uistinu samo životinja, nešto inteligentnija od ostalih, koja se, kao i svaka životinaj, ponaša isključivo po crti svojih elementarnih nagona, pa koliko ima razbora u tome da se jedne životinjske vrste proglašavaju za dobre, a druge za zle, toliko isto ima u tome da se po takvom kriteriju razvrstava ljude.“


3.3. Simbolika


Naslov Vražja utroba nas upućuje da treba istražiti simbol utrobe. Utroba je simbol majke koji je analogan pećini, ali koji poglavito odražava potrebu za nježnošću i zaštitom. Alkemičari doživljavaju utrobu kao simbol preobrazbe, a ona je upravo zbog svoje topline pogodna za to. Utroba je utočište, ali ona i proždire. Simbol majke je dvojak, u svim mitologijama „Božica majka“ ima takav aspekt: s jedne strane hraniteljica, s druge ljubomorna majka koja zarobljuje djecu.
Budući da je gore već spomenuta, trebalo bi navesti simboličko značenje pećine.
Pod značenjem pećine podrazumijevamo i špilje, prirodne jame itd. u mitovima o postanku u mnogih naroda pećina se pojavljuje kao arhetip maternice. Za Platona je to mjesto neznanja, patnje i kazne te on smatra da tako ljudi žive na ovom svijetu. Smatra da neizravna svjetlost koja dolazi u pećinu je put koji duša mora slijediti da bi došla do spoznaje istine i dobrote. Tu se radi o etičkom značenju, dok postoji s druge strane i onaj tragični aspekt: pećina je tu prikazana kao mračna duplja s nevidljivim granicama, pogibeljni bezdan u kojem obitavaju i iz kojeg izlaze čudovišta. Također je slika svemira, prema predajama s dalekog istoka, gdje njezino ravno tlo odgovara zemlji, a svod nebu.
Ova tumačenja možemo povezati sa radnjom u djelu Vražja utroba, bilo doslovno ili metaforički. Istina je da je ekspedicija koja je išla na zlato doživjela znatne promjene kad su jednom ušli u Vražju utrobu, samo te su promjene uglavnom bile negativne. S druge strane, pokazali su se kao čudovišta, pa se zapravo možda ne radi o čudovišnim zvijerima, već ljudima koji se u takve pretvaraju.
Jako bitan simbol, osobito u suvremenoj fantastičnoj književnosti, je labirint. Prvotno značenje labirinta jest da je on Minosova palača na Kreti u kojoj je bio zatočen Minotaur. Radi se o simboličnom prikazivanju inicijacijskih kušnji koje diskriminiraju putnike što se probijaju prema skrivenom središtu. Kao simbol obrambenog sustava, labirint navješćuje postojanje nečeg dragocjenog ili svetog te omogućuje pristup samo onima koji su upućeni. Prema asketsko – mističnom tumačenju ulazak u labirint i izlazak iz njega simboli su duhovne smrti i uskrsnuća. Labirint vodi u i unutarnjost osobnog „ja“, u neku vrstu unutarnjeg svetišta gdje se nalazi najskrovitiji dio čovjekove osobnosti. Preobražaj koji doživi čovjek u središtu labirinta označava pobjedu duhovnog nad tjelesnim.
Branimir Donat govori o labirintu.

Labirint uključuje putovanje i sazrijevanje – dvije komponente s kojima se također susrećemo i u simbolu mandale. Oba simbola postavljaju posebne prepreke i traže posebne zasluge od pojedinca koji želi doći u središte koje je njegovu oku i duhu skriveno i bez uloga egzistencijalnog napora nedostupno.
Upozorimo već na početku, labirint – a posebice njegovo središte – svojom simbolikom vezuje se na sliku spilje, pećine, a put do njega asocira također na simbole pletenice i spirale, pa tako ukazuje na složenost koja može pogodovati kao plodna počva književnosti i književno djela
.“

O poetici labirinta govori i Kornelija Kuvač – Levačić:

Poetika labirinta vezana je uz junakovu nemoć, ali ne u fizičkom, nego spoznajnom smislu i ona ide puno dalje od nemoći intelekta približavajući se, zapravo, mitskoj nemoći čovjeka pred nespoznanim, što smo ranije susretali u tekstovima srednjovjekovne i usmene književnosti. (…) On je također slika moći i nemoći pri čemu moć ima ona sila koja je labirint konstruirala (a iz suvremenih fantastičnih djela nikad ne saznajemo tko je to). Nemoćan je pred njom lik, čitatelj, ponekad čak i sam autor.“

Motivi koje možemo povezati uz pojam „ponora“, a spominjani su u djelu su šupljina i tunel. Simbolika šupljine je bliska simbolici pećine čiju dubinu, prazninu i virtuoznost još ističe. Označuje nedjelovanje i nijekanje, naličje bića i života: virtualan je, ali prazan spremnik života. Postaje slikom boravišta, smrti, prošlosti i mogućeg, a općenito je noćni i negativan aspekt svakog simbola, pa i bića.
Tunel kao simbol možemo povezati i sa Rupom na nebu i s Vražjom utrobom. Tunel je put, natkriven i mračan, na površini zemlje ili podzeman koji vodi kroz mrak od jedne svijetle zone do druge. Taj prijelazni put nalazimo u svim inicijacijskim obredima. Simbol je svih mračnih i bolnih prijelaza koji uznemiruju i mogu odvesti u neki drugi život.

4. Razrada


Romani Rupa na nebu i Vražja utroba obrađuju motiv ponora, ali tematski na potpuno različit način. U oba djela ipak nailazimo na svojevrstan ponor, bilo između likova, svjetova, dobra i zla i slično.

„ Prostorni, ontološki dualizam svijeta „iznad“ i „ispod“ ovdje najizravnije ilustrira McHadelovu definiciju fantastike kao „svijeta pored nas“. Radi se zapravo o zrcalnosti likova tj. razapetosti likova između jedne i druge strane.

U Rupi na nebu prilično je jasno postojanje podzemnih hodnika, iako mnogi za to ne znaju i radi se o skrovitom mjestu o kojem su ispričane legende. Isto je u Vražjoj utrobi
kada veoma malen broj ljudi zna za njezino postojanje, ali je također smatraju legendom. Također imamo dva lika Nikolu Krobatina i Josea Miguela Carduma koji slučajno dolaze do informacija o tajnovitim, u oba slučaja podzemnim mjestima.
Ipak, Vražja utroba obrađuje i faustovski motiv, odnosno motiv đavla, koji izostaje u Rupi na nebu. Radi se o tipu proze kada ne možemo razlučiti jeli nešto istina ili laž, halucinacija, san, u pitanju je dvojba:

U prozi fantastičara ovaj se tip proza često kombinira s motivima pojave vraga, demona ili smrti, s halucinantnim i oniričkim iskustvima ili neobjašnjivim prirodnim li društvenim manifestacijama za koje junak traži racionalni interpretativni okvir.“

Tu govorimo o sveprisutnom neznancu, točnije Urbanu Tomašu koji je svojevrstan pokretač fantastične svijesti u čitatelja, dok u Pavličića tu intrigu izazivaju Krobatinove tetke Vikica i Micika, njegov otac i nepoznati posjetitelj podruma (za kojeg kasnije saznajemo da je Zlosrelić).

Delkorno razlikuje dva tipa egzempluma upravo prema načinu prerušavanja. U prvom tipu nepredvidljivi protivnik dolazi u liku obične, drage osobe, a u drugom je demonsko objekt prerušavanja i maskiranja.“

Kada već govorimo o pojavi vraga kod fantastičara valja navesti da razlikujemo dva tipa vraga:

Primjećujemo da srednjovjekovni tekstovi razlikuju dva tipa đavla: jednog koji „ulazi u srce“ i nagovara na zlo, ali ostaje slika prenesenog značenja, i drugog koji je konkretan lik što se može vizualno predočiti. Upravo taj drugi tip bliži je fantastičnom poimanju.“

Trebalo je objasniti pojavu vraga (iako nema neke direktne veze s ponorom) jer je to bitna razlika između ova sva djela. Vražja utroba time izaziva stravu, a i sam naziv djela upućuje na utrobu/ udubinu/ ponor kao đavolje obitavalište.
Ipak što se ponora tiče on je sveprisutan u oba djela, bilo da se radi o konkretnom ponoru (u zemlji ili na nebu), među dva različita lika ili pak unutar jednog lika.
Ponor sam je prirodno objašnjiva pojava, ali što dalje čitamo oba djela vidimo da se radi o fantastici, čak o ponoru kao apokalipsi. Todorov navodi:

Postoji čudna pojava koju možemo objasniti na dva načina, tipovima prirodnih i tipovima natprirodnih uzroka

Ponor povezujemo sa većinom gore navedenih simbola: rupa, bunar, utroba, pećina, šupljina itd., iako nema konkretnog tumačenja ponora. Uglavnom svi simboli upućuju da se radi o tajanstvenom, nepoznatom, skrivenom. Simboli kao što su pećina, utroba i šupljina su analogni, a označavaju neznanje, ili pak preobrazbu. Također svi imaju i pozitivno i negativno tumačenje, govore o licu i naličju i obavijeni su tajnom koja je povezivana s đavlom ili čudovištima.
U Rupi na nebu radi se o ponoru u podzemlju koji je navodno granica između dva kontinenta - Europe i Azije. To je ponor između dva različita svijeta, baš kao što likovi u istom romanu, koji su jedni drugima u neposrednoj blizini, predstavljaju različite svjetove. Navest ćemo Nikoline tetke Miciku i Vikicu: prva predstavljena kao domaćica koja se „šlampavo“ odijeva, dok je druga primjer ušminkane gospođe koja drži do sebe.
Nikoline dvije ljubavnice također: Dragica kao simbol ženstvenosti i Milka kao oličenje odlučnosti. Adalbert Plačković i Mate Svrzikapa također predstavljaju suprotnost, stalne svađe, neslaganja oko politike kao i bilo čega drugog, a ipak se druže i skupa rade na projektima.
U Vražjoj utrobi, kao i u Rupi na nebu postoji onaj konkretan ponor. Radi se o samoj „utrobi“ koja je duboko pod morskom površinom, kao i rupi bez dna u koju je upao Kaliterna pri jednoj od halucinacija koje je doživio u spilji.
Ipak, s druge strane postoji i metaforični ponor, samo za razliku od Rupe na nebu gdje se ponor očituje između dva lika, ovdje ga pronalazimo unutar jednoga lika.
Tako imamo Josea Carduma, poznatog doktora, koji kasnije propada odajući se alkoholu i na koncu, koliko god se borio sa samim sobom, pronalazi u sebi nagon za preživljavanja (koji je više nalik životinjskom) i upada u kanibalizam. Ponor se dakle očituje u ljudima kakvi su bili, odnosno kakvi jesu, a kakvima se predstavljaju. Ipak, Jose je dovoljno, nazovimo moralan jer je svjestan što je učinio. Lik Žmude predstavljen je patriotski i poštenjački u mladosti, a kasnije kad mu je krenulo nizbrdo pretvara se u kriminalca. Čagalj je otpočetka bio lik koji je prefrigan, ali ponor u njemu je između onoga kakav on jest, a kakvim se prikazuje. Agneza ima dva života, jedan kao ispaćena židovka, drugi kao fatalna vlasnica draguljarnice. Urban Tomaš pak ima i više lica, ali tu se radi o fizičkim preobrazbama. Mada predstavlja zlo (iako tu ni pisac nije siguran jer se Tomaš ne naziva ni zlim, ni dobrim) on je jedini potpun i svjestan sebe onakvog kakav doista jest.
Oba djela završavaju nedorečeno. Nitko kasnije ne saznaje za podrume i njihovu tajnu jer je tako možda najbolje (iako je moguće da prijeti uništenje svijeta) kao što se ne zna tko je tragično stradala osoba u podnožju Velebita. U vezi s potonjim možemo navesti citat Maje Bošković Stulli:

Fantastične se priče odvijaju u klimi strave i gotovo neizbježno završavaju kobnim događajem, koji izaziva smrt, nestanak ili prokletstvo junaka.“

Svakako treba spomenuti i preneseno značenje ponora, konkretno u ova dva djela. Prilično je očita Brešanova opaska vezana za hrvatsku povijest i ustaški pokret pod vodstvom Ante Pavelića. U nekim rečenicama Nezavisnu državu Hrvatsku naziva Trećim reichom. Izruguje i lažni patriotizam kao i neke političke stranke i njihovu korupciju (likom Čaglja).
Pavličić ponor među svjetovima smješta na Markov trg gdje se nalazi Hrvatski sabor. Tu se također radi o izravnoj aluziji na hrvatsku politiku, kao i na stanje u državi. Pisac upozorava na greške kolektiva, bježanje od odgovornosti, ponor umjesto zajedništva među političkim strankama… „prinošenje žrtava“, a ne poduzimanje ničega drugog.
Osim ovoga navedenog ponor ima i apokaliptično značenje.


4.1. Apokalipsa


Roman Rupa na nebu sadrži i apokaliptične slike.

Sama slika ponora bez dna pod Zagrebom, koji u obliku pukotine dijeli Istok od Zapada i djeluje na povijest i sve ljude svojom pogubnom silom što istodobno mami i ubija podsjeća na apokaliptične ponora u kojemu je sotona:
″On te podrume shvaća kao nekakvo prokletstvo, kao nekog zlog zmaja kojem treba neprestano prinositi ljudske žrtve
.″“

U trećem svesku knjige O položaju Zagreba nalazi se karta koja također prikazuje crtu po kojoj se pruža provalija. Samo se ovaj put radi o rupi na nebu, koja zapravo označava propast svijeta.

Apokaliptičan je i motiv potpune prožetosti kozmosa rupom koja se širi čak i nebom, što otkriva karta u dugo traženom svesku tajanstvene knjige.“

U romanu Vražja utroba apokaliptično je to što navodno ta špilja vodi do samog ulaska u pakao.

I upravo kao što su apokaliptičke slike povezane tijesno povezane s religijskim nebom, njihova je dijalektička opreka tijesno povezana s bivstvenim paklom, npr. Danteov „Pakao“, ili pakao što ga čovjek stvara na zemlji, npr. „1984.“, „Iza zatvorenih vrata“ i „Pomračenje u podne“ (…).“

 

Zaključak

U prethodnim poglavljima iznesena je problematika i simbolika ponora kao i drugih motiva vezanih za ova dva djela.
Rupa na nebu i Vražja utroba prikazuju ponor i raslojenost koja je sveprisutna i koju na koncu treba nadvladati.
Očito je da djela govore o propasti, kako države, tako pojedinca, ako se takvi rascijepi ne svladaju. Upravo zato ovi pisci upotrebljavaju i apokaliptične slike koje vode u propast svijeta sa stanjem u kakvom sad živimo.
Potrebno je nadvladati ponor, prije svega onaj unutarnji. Vidimo u Vražjoj utrobi kako je ponor moguć i postojan u svakoj osobi, kako neki licemjerno skrivaju svoju „tamnu stranu“ i kako svi možemo pokleknuti onim najnižim nagonima u čovjeku.
Bitno je znanje i spoznaja, da čovjek spozna sebe i kao takav nadvlada tu prepreku, jer iako je samo pola, svjestan može biti potpun.


LITERATURA


- Pavao Pavličić: Rupa na nebu, Znanje, Zagreb, 1992.
- Ivo Brešan: Vražja utroba, Sysprint, Zagreb, 2004.
- Jean Chevalier – Alain Gheerbrant: Rječnik simbola, Jesenski i Turk, Zagreb, 2007.
- Slobodan Prosperov Novak: Povijest hrvatske književnosti, svezak IV, Marjan tisak, Split, 2004.
- Kornelija Kuvač – Levačić: Mitski jezik u hrvatskoj fantastičnoj prozi, disertacija, Zadar, 2006.
- Jurica Pavičić: Hrvatski fantastičari, Zavod za znanost o književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zagreb, 2000.
- Northrop Frye: Anatomija kritike, Golden marketing, Zagreb, 2000.
- Krešimir Nemec: Povijest hrvatskog romana od 1945. do 2000., Školska knjiga, Zagreb, 2003.
- Branimir Donat: Izabrana djela, (priredio Velimir Visković), Nakladni zavod Matice hrvatske, Zagreb, 1991.
- Pavao Pavličić: Krasopis, Zagreb, 1987.
- Cvetan Todorov: Uvod u fantastičnu književnost, IRO Rad, Beograd, 1987.
- Ivo Brešan: Ispovijedi nekarakternog čovjeka, Zagreb, 1996.
- Maja Bošković – Stulli: Pjesme, priče, fantastika, Nakladni zavod Matice hrvatske, Zavod za istraživanje folklora, Zagreb, 1991.

PROČITAJ / PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
ASTRONOMIJA | BANKARSTVO I MONETARNA EKONOMIJA | BIOLOGIJA | EKONOMIJA | ELEKTRONIKA | ELEKTRONSKO POSLOVANJE | EKOLOGIJA - EKOLOŠKI MENADŽMENT | FILOZOFIJA | FINANSIJE |  FINANSIJSKA TRŽIŠTA I BERZANSKI    MENADŽMENT | FINANSIJSKI MENADŽMENT | FISKALNA EKONOMIJA | FIZIKA | GEOGRAFIJA | INFORMACIONI SISTEMI | INFORMATIKA | INTERNET - WEB | ISTORIJA | JAVNE FINANSIJE | KOMUNIKOLOGIJA - KOMUNIKACIJE | KRIMINOLOGIJA | KNJIŽEVNOST I JEZIK | LOGISTIKA | LOGOPEDIJA | LJUDSKI RESURSI | MAKROEKONOMIJA | MARKETING | MATEMATIKA | MEDICINA | MEDJUNARODNA EKONOMIJA | MENADŽMENT | MIKROEKONOMIJA | MULTIMEDIJA | ODNOSI SA JAVNOŠĆU |  OPERATIVNI I STRATEGIJSKI    MENADŽMENT | OSNOVI MENADŽMENTA | OSNOVI EKONOMIJE | OSIGURANJE | PARAPSIHOLOGIJA | PEDAGOGIJA | POLITIČKE NAUKE | POLJOPRIVREDA | POSLOVNA EKONOMIJA | POSLOVNA ETIKA | PRAVO | PRAVO EVROPSKE UNIJE | PREDUZETNIŠTVO | PRIVREDNI SISTEMI | PROIZVODNI I USLUŽNI MENADŽMENT | PROGRAMIRANJE | PSIHOLOGIJA | PSIHIJATRIJA / PSIHOPATOLOGIJA | RAČUNOVODSTVO | RELIGIJA | SOCIOLOGIJA |  SPOLJNOTRGOVINSKO I DEVIZNO POSLOVANJE | SPORT - MENADŽMENT U SPORTU | STATISTIKA | TEHNOLOŠKI SISTEMI | TURIZMOLOGIJA | UPRAVLJANJE KVALITETOM | UPRAVLJANJE PROMENAMA | VETERINA | ŽURNALISTIKA - NOVINARSTVO

preuzmi seminarski rad u wordu » » » 

Besplatni Seminarski Radovi